Dugo se već istražuje koji to čimbenici povećavaju rizik za razvoj Alzheimera, uključujući neuropsihijatrijska stanja kao što je depresija.
 Foto: Istock
SIGNAL ZA UPOZORENJE

Anksioznost može biti rani znak Alzheimera

05. veljača 2018.
Studija je provedena na 270 zdravih muškaraca i žena između 62 i 90 godina bez aktivnih psihijatrijskih poremećaja.

Simptomi povećane anksioznosti mogu biti rano upozorenje za obolijevanje od Alzheimerove bolesti, i to mnogo prije nego što postane vidljivo kognitivno oštećenje, tvrde bostonski znanstvenici čije je otkriće nedavno objavljeno u časopisu American Journal of Psychiatry.

Što povećava rizik?

Dugo se već istražuje koji to čimbenici povećavaju rizik za razvoj Alzheimera, uključujući neuropsihijatrijska stanja kao što je depresija.

- Umjesto da samo gledamo na depresiju kao ukupni rezultat, pogledali smo specifične simptome kao što je anksioznost. U usporedbi s drugim simptomima depresije kao što su tuga ili gubitak interesa, simptomi anksioznosti s vremenom su se povećali kod onih s višim razinama proteina beta-amiloida u mozgu - objašnjava gerijatrijska psihijatrica dr. Nancy Donovan iz Brighama i Ženske bolnice u Bostonu, Massachusetts.

Povećani simptomi anksioznosti povezani su s višim razinama betaamiloida, a to je protein koji može stvarati plakove za koje je utvrđeno da blokiraju komunikaciju između neurona u mozgu i smatraju se znakom Alzheimerove bolesti.

Petogodišnja studija

Istraživanje je pokazalo da je povećanje razine beta-amiloida moguće i do deset godina prije pojave prvih simptoma bolesti.

Donovan i drugi istraživači istražili su podatke iz Harvard Aging Brain Study, opservacijske petogodišnje studije provedene na 270 zdravih muškaraca i žena između 62 i 90 godina bez aktivnih psihijatrijskih poremećaja.

Među ostalim testovima sudionici su podvrgnuti skeniranju mozga i analizi depresivnih stanja. Iako ovo nije konačan rezultat, znanstvenici kažu da ako daljnja istraživanja dokažu da je anksioznost rani pokazatelj bolesti, to će uvelike utjecati na pravodobno liječenje i potencijalno usporavanje ili sprečavanje bolesti.

Teme
Linker
30. rujan 2022 00:57