FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
kako si pomoći

Anksioznost, ispadanje kose, bezvoljnost, otečenost u licu... Možda je vrijeme da provjerite rad štitnjače

Premala ili prevelika proizvodnja hormona štitnjače može dovesti do zamjetno lošijeg raspoloženja, potištenosti i depresivnog stanja

Glavna funkcija imunološkog sustava jest zaštita tijela od svega što uzrokuje infekcije i bolesti. To su virusi i bakterije za koje sigurno znate, ali i drugi patogeni koji izazivaju bolesti. Da bi se tijelo obranilo od bolesti, ono stvara antitijela koja prepoznaju specifične antigene i bore se s njima.

Možemo li nekako pomoći tijelu da se bolje bori, odnosno, možemo li potaknuti imunitet? To je mnogo složenije pitanje nego na prvi pogled izgleda jer je ljudsko tijelo iznimno složeno: mnogo toga u nama sudjeluje u izgradnji zdravog i snažnog imuniteta i na mnogo toga moramo obratiti pažnju.

Jedan od važnih elemenata u postavljanju temelja dobrog zdravlja i kvalitetnog odgovora na stres jest i zdrava štitnjača. Štitnjača je žlijezda smještena u sredini donjeg dijela vrata te čini važan dio ljudskog endokrinog sustava. Sastoji se od dva režnja – desnog i lijevog, a oba režnja zajedno podsjećaju na leptir. Krase je opisi poput glavna energetska žlijezda i regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi, direktno utječu na stanični metabolizam što znači da određuju intenzitet i brzinu pretvorbe hrane u energiju.


Osvijestite neravnotežu – „što nam tijelo govori“

Uzmite 2 minute i pogledajte simptome niže.

image
FOTOGRAFIJE: PROMO

Izvor: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism


Ako ste se pronašli u nekima od njih i ako se oni učestalo ponavljaju, provjerite svoju štitnjaču. Štitnjača koja proizvodi preveliku ili premalu količinu hormona, posljedično uzrokuje hormonalni disbalans zbog kojeg cijeli organizam ne može pravilno funkcionirati. Premala ili prevelika proizvodnja hormona štitnjače može dovesti do zamjetno lošijeg raspoloženja, potištenosti i depresivnog stanja.


Zdrave navike za povratak u ravnotežu


1. Korekcija prehrane, eliminacija stresa i aktivnost

Male promjene su za početak odlične jer daju motivaciju i akceleraciju, a i u konačnici su puno više održive. Vjerojatnije je da ćete (dulje) ustrajati u manjim, ali važnim promjenama nego u nekim teškim i drastičnim koje vam je jako teško napraviti i pokrenuti se u pozitivnijem smjeru.

Pronađite svoj „recept“ kako vratiti organizam u stanje prirodne ravnoteže i smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu. Mnogima je dobitna kombinacija:

  1. odabir vlastitog meditativnog momenta: nekome je to doslovce meditacija, a drugima kopanje u vrtu ili neki vid umjerene tjelesne aktivnosti (s onim intenzivnima radije pauzirajte dok se ne vratite u svoj balans)
  2. kvalitetna, raznovrsna i sezonska prehrana bogata nutrijentima koji smanjuju upalu u organizmu te smanjuju razinu oksidacijskog stresa (štitnjača voli boje, tako da što šarenije, to bolje)
  3. ono što zovemo holističkim pristupom liječenju jer ne smijemo zaboraviti – ne liječimo samo tijelo već i ono neopipljivo: dušu i um.


2. Suplementacija

Suplementacija u obliku dodataka prehrani ima cilj prevenirati i usporiti daljnji razvoj bolesti te ublažiti neželjene simptome te svakako kroz unos ključnih nutrijenata poboljšati cjelokupno psiho-fizičko zdravlje zbog pozitivnog utjecaja na ravnotežu hormona, rad metabolizma i stvaranja energije.


Almagea® Thyroideal+ posebno je osmišljen dodatak prehrani upravo za vraćanje zdravlja štitnjače i održavanje njene funkcije u ravnoteži. Almagea® Thyroideal+ sadrži kombinaciju vitamina D, vitamina E i vitamina skupine B (B1, B3, B6, B9 i B12), minerala (selen, cink, jod, bakar), nutrijenata (fosfatidil-kolin) i aminokiselina (L-tirozin).


image
FOTOGRAFIJE:


A dobar partner Almagea® Thyroideal+ dodatku prehrani je i Almagea® Curcumin Forte+. Almagea® Curcumin Forte+ sadrži vitamin D i kurkumin koji sinergijski djeluju na imunitet i preporučuju se raznim populacijskim skupinama kojima je potrebna nutritivna podrška imunološkom sustavu. Kurkumin dolazi iz kurkume koja je u ayurvedskoj medicini poznata već stoljećima. Detaljnija znanstvena istraživanja pokazala su kako je najučinkovitiji sastojak kurkume zapravo njezin polifenol – kurkumin, koji posjeduje zaštitni učinak na širok spektar bolesti.

S vremenom je dokazana učinkovitost kurkumina kod malignih, autoimunih, neuroloških, metaboličkih, plućnih, jetrenih i kardiovaskularnih bolesti. Zbog svega navedenog, kurkuma s razlogom u većini djelova svijeta slovi kao “najljekovitija biljka na Zemlji”. Brojna su istraživanja i dalje usmjerena na njen najsnažniji sastojak – kurkumin kako bi se proširio i dodatno potvrdio opseg njegovog terapijskog djelovanja.


Sve moći kurkumina

Danas je upotreba kurkumina najpoznatija u stanjima oslabljenog imuniteta te alergijskih bolesti zbog njegovog protuupalnog, antimikrobnog i imunomodulatornog učinka. Izuzetno je bitno funkciju imuniteta svakodnevno održavati učinkovitom kako bi se naše tijelo djelotvorno moglo obraniti od mnogih patogenih (mikro)organizama u okolišu, poput gljivica, virusa i bakterija. Kurkumin potiče nastanak i aktivaciju stanica imunološkog sustava2 – T stanica, B stanica, makrofaga i stanica ubojica koje su prva linija obrane našeg organizma.

image
FOTOGRAFIJE:


Snaga kurkumina na vašoj strani – Curcumin Forte+

Curcumin Forte+ je dodatak prehrani koji sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama (NovaSOL® Curcumin). Zahvaljujući micelarnom obliku, postignuta je topivost u vodi te stoga i visoka bioraspoloživost u ljudskom organizmu (185 puta veća bioraspoloživost od nativnog kurkumina).

Pripravak je dodatno obogaćen vitaminom D koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta. Deficit vitamina D u organizmu čest je problem današnjice pa ga je neophodno unijeti prehranom i/ili dodacima prehrani. Vitamin D se pod utjecajem ultraljubičastih zraka može sintetizirati u koži (iz kolesterola). Međutim, razni čimbenici poput geografske pozicije na Zemlji, onečišćenja i nedovoljno izlaganja kože suncu, smanjuju sintezu vitamina D zbog čega je mudro posegnuti za pripravcima koji ga osiguravaju u dovoljnoj količini.

Linker
25. travanj 2024 15:25