Više razine BDNF-a u mozgu povezuju se sa sporijim mentalnim padom oboljelih od ove bolesti
 Foto: iStock
Čudesan protein

Alzheimerova bolest može se usporiti

Opsežno istraživanje znanstvenik s odjela za neurološke znanosti Sveučilišta Rush u Chicagu pokazalo je da ako osoba ima visoke razine BDNF-a, neće biti progresivnog mentalnog propadanja kakvo je tipično za ovo oboljenje

U proteinu u mozgu možda se krije ključ za usporavanje progresije Alzheimerove bolesti, pokazala je nova studija. Protein upravlja genom koji se zove moždani neurotrofični faktor ili BDNF, a istraživači su otkrili da su starije osobe s najvišim razinama funkcije BDNF gena imale 50 posto sporiji gubitak pamćenja i razmišljanja od onih s niskim razinama.

Preživljavanje stanica mozga

- Ono što je zanimljivo o ovom istraživanju je da smo pokazali da BDNF koji je uključen u preživljavanje stanica mozga može zaštititi od demencije. Dakle, BDNF ima zaštitničku ulogu unatoč tome što se javljaju znakovi Alzheimerove bolesti. Ako osoba ima visoke razine BDNF-a, neće biti tako progresivnog mentalnog propadanja - kaže voditelj istraživanja dr. Aron Buchman, profesor na Odsjeku za neurološke znanosti na Sveučilištu Rush u Chicagu.

Sporiji mentalni pad

Za istraživanje učinka BDNF-a na demenciju, Buchman je pratio stanje 535 osoba prosječne dobi oko 81 godine, sve do njihove smrti. Pratili su ih u prosjeku šest godina tijekom kojih su istraživači testirali njihovu sposobnost razmišljanja i pamćenja na godišnjoj razini. Nakon smrti znanstvenici su ispitivali razine BDNF gena u mozgu. Uspoređujući rezultate vidjeli su kako su razine BDNF-a povezane s padom pamćenja i sposobnosti razmišljanja. Čak i ljudi s najviše naslaga proteina odgovornih za Alzheimerovu bolest, ali s najvišim razinama BDNF-a, imali su sporiji mentalni pad u usporedbi s onima s najnižim razinama BDNF gena, otkrili su istraživači.

Linker
19. travanj 2024 09:05