ALOPECIJA AREATA LIJEČENJE Ispadanje kose i ćelavost kod žena

Ispadanje kose ženama posebno teško pada. Muškarci prolaze lošije, ali ćelavost kod žena također nije rijetka...

ALOPECIJA AREATA LIJEČENJE Ispadanje kose i ćelavost kod žena

Muškarci gubitak kose proživljavaju prilično stresno, a žene padaju u očaj i nerijetko zbog toga imaju psihičke probleme, osjećaju se inferiorne, gube samopouzdanje.

Stručnjaci ih tješe − niste iznimka i ima pomoći ako brzo reagirate na prve znakove prorjeđivanja kose ili, brojkama rečeno, kad utvrdite da dnevno gubite više od 100 dlaka (između 50 i 100 dnevno je normalno, jer toliko ih se i obnavlja).

Zabrinjavajuće je, međutim, što je fiziološko starenje kose u mlađoj životnoj dobi sve češća pojava, a uzročnici opadanja sve su brojniji, ali i mogućnosti liječenja puno su veće.

Poznato je da čak 40 posto žena u dobi od 20 godina i više ima makar jednom tijekom svojeg života epizodu gubitka kose tipa difuzne alopecije. To je uočeno i kod 20 posto muškaraca.

Kad je riječ o gubitku kose, i priroda je napravila nepravdu na štetu muškaraca. Naime, ćelavost u 95 posto slučajeva pogađa muškarce, obično nakon 50. godine starosti, dok žene gotovo nikada potpuno ne izgube kosu.

No, neovisno o spolu, važno je znati da je za opadanje kose karakteristično da se skraćuje faza rasta kose, a faza opadanja se produljuje.

Difuzno opadanje kose obično zahvati cijelu površinu vlasišta, a prvi su znakovi difuzne alopecije, kako je zovu stručnjaci, gubitak dlake, čak i 700 dnevno, a zatim stanjenje stabla dlake i vidljivo prorjeđivanje kose.

Uzročnici su uglavnom poznati. To je kronični stres, psihosomatske bolesti, bolesti nekih organa (karcinom), povišena tjelesna temperatura, infekcije, reumatizam, poremećaj metabolizma, anemija, trudnoća, dojenje, dijete izgladnjivanjem, anemija, alkoholizam i neki lijekovi (kontraceptivi, lijekovi za jetru, dijabetes...)

U većini slučajeva opadanje prestaje kad se otklone uzročnici i kosa se spontano sama obnovi tijekom dva do tri mjeseca. Kod muškaraca je gubitak kose uvijek primjetan, bez obzira na to koji je tip gubitka u pitanju − androgenetski, koji je uočljiv na središnjem dijelu vlasišta ili na području čela, difuzni, koji se prepoznaje po prorjeđivanju kose i obično počinje na vrhu glave, ili kada kosa opada u krugovima koje stručnjaci još ne znaju objasniti.

Gubitak kose kod žena najčešće je trenutačno i kosa se opet brzo obnovi. Kod mlađih žena gubitak kose nastupa zbog hormonalnih promjena, upotrebe nekih kontraceptiva, trudnoće, zbog bolesti, nakon zračenja, ali i zbog načina prehrane.

I u razdoblju menopauze zbog promjene hormonalnog statusa mijenja se kvaliteta kose, ona postaje suha, lomljiva i bez sjaja. Stoga, čim primijetite ozbiljniji gubitak kose, obratite se liječniku koji će utvrditi uzrok prekomjernog ispadanja kose.

Štetni čimbenici

Struktura kose oštećuje se mehanički − grubim četkanjem kose, nekim frizurama kod kojih se stablo dlake dovodi u neprirodan položaj; kemijski – bojama za kosu, izbjeljivačima, kiselinama koje ispravljaju ili kovrčaju stablo dlake; i fizički – toplina sušila i UV zrake.

Dobra preventiva

Opadanje kose može se spriječiti dijetetskim dodacima, vitaminima i mineralima. To su: tiamin, kalcijum-D-pantotenat, medicinski kvasac, L-cistin, keratin i para-aminobenzoična kiselina u dobro izbalansiranim dnevnim i mjesečnim dozama koje treba primjenjivati kontinuirano tri do šest mjeseci.

Odbacite rep i ukosnice

Kosu pustite da slobodno pada. Nemojte je vezivati u rep ni pletenice, koje katkad mjesecima maltretiraju vlasište, ne lijepite joj ekstenzije, ne pokrivajte je kapama i šeširima ako to nije nužno, te odbacite špange, ukosnice, kopče, ukratko, sve što joj ne da da diše.

Maska za masnu kosu

Na ispadanje utječe i prekomjerno izlučivanje loja, koji sprječava cirkulaciju. Pomaže maska od četiri žlice zelene gline pomiješane s dvije žličice sezamova ulja, pet kapi ekstrakta borovnice te nekoliko žlica tople vode. Nanesite masku, omotajte folijom i nakon 20 minuta operite blagim šamponom.

Mezoterapijski postupak

Mezoterapija kose jedna je od učinkovitih i preporučljivih metoda liječenja opadanja kose, a primjenjuje se tako da se u vlasište mikroinjekcijama ubrizgavaju supstancije za stimulaciju rasta kose (vitamini, minerali i aminokiseline). Primjenjuje se dva puta tjedno tijekom prvog mjeseca tretmana, a potom jednom tjedno sljedećeg mjeseca, te po potrebi nakon dvomjesečnog liječenja. Ovaj postupak ima prednost pred sredstvima koja se utrljavaju u vlasište budući da ona ne dopiru do folikula dlake. Prvi rezultati vidljivi su tri mjeseca nakon započetog tretmana, a postupak se ne primjenjuje samo za liječenje ćelavosti, nego i kad se želi poboljšati bujnost i sjaj.

Pomažu bor i soja

Svima koji se žale da imaju “dan s neukrotivom kosom” liječnici savjetuju da posegnu za hranom koja sadrži bor. Taj mineral nalazi se u jabukama, grožđu, kruškama i orasima. Jedna jabuka na dan, osim što je idealna za reguliranje probave, pomaže i kosi. Isto vrijedi i za veliki grozd grožđa i šačicu oraha. Ženama u menopauzi preporučuje se ispiranje kose čajem od soje koja sadrži pravo bogatstvo minerala, vitamina i bjelančevina. Uzmite 50 grama suhih zrna soje, prelijte ih s dvije čaše vode pa kuhajte na laganoj vatri dok ne ispari polovica vode. Procijedite, pokrijte i pustite da se ohladi. Operite kosu blagim šamponom, a potom je isperite čajem od soje, bez dodatnog ispiranja. Ponovite svakih nekoliko dana.

Linker
20. travanj 2024 14:10