SHUTTERSTOCK
Glavni simptomi

Alergolog odgovara: kako razlikovati jesensku alergiju, prehladu i gripu

Dok kod alergije temperature neće biti, ako ste prehlađeni, postoji velika vjerojatnost njezine pojave, a kod gripe, temperatura je neizbježna

Ponovno ulazimo u prijelazno doba godine kada smo svi pomalo zbunjeni oko izbora odjeće. I dok će jedni u jutarnjim satima ulicama hodati u laganijim kaputima, zaljubljenici u ljeto se još neko vrijeme neće odricati kratkih rukava i otvorene obuće. Kako bilo, za ovo vrijeme također nisu neuobičajene serije kihanja, kašlja i nadraženog grla. No, logično, prolazeći pored zelenila mogli bismo si postaviti pitanje je li riječ o alergiji, manjoj prehladi ili početku gripe. Alergolog i imunolog Casey Curtis iz medicinskog centra Ohio State Wexner, objasnio je glavne razlike.

Jesenske alergije

Iako proljetne alergije dobivaju veliku pozornost, njihova jesenska verzija često se previđa bez obzira na to što može teško djelovati na one sklone ovim stanjima.

- Pelud s drveća glavni je pokretač za osobe koje pate od proljetnih alergija, pelud trave utječe pak na one koji pate od ljetnih alergija, a pelud korova uzrokuje najviše poteškoća za osobe koje pate od alergija na jesen. Drugi alergeni, poput grinja ili kućnih ljubimaca, mogu uzrokovati simptome alergije tijekom cijele godine - objašnjava dr. Curtis.

Glavni simptomi alergija:

  • Traju dugo, obično nekoliko tjedana ili mjeseci
  • Svrbež (nos, uši, oči)
  • Crvene i suzne oči
  • Kod peludnih alergija simptomi se pogoršavaju na otvorenom

- Razdoblje u danu može napraviti veliku razliku, a simptomi su često gori u jutarnjim satima za pacijente alergične na pelud - navodi te savjetuje kako bi osobe s ovim simptomima trebale posjetiti svog liječnika, a potom i alergologa.

image
SHUTTERSTOCK

Je li to gripa ili prehlada?

S početka je može biti teže shvatiti radi li se o prehladi ili gripi budući da su simptomi slični.

- Je li riječ o prehladi ili gripi s početka osobama može biti teško detektirati jer obje imaju slične simptome poput umora, grlobolje i glavobolje - objašnjava dr. Curtis te dodaje da ako imate visoke faktore rizika za komplikacije od gripe, poput ekstrema u dobi (starijih osoba ili ranog djetinjstva), plućne bolesti poput astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti, bolesti jetre ili bubrega ili drugih kroničnih medicinskih stanja, dobro je da vas liječnik pregleda i procijeni o kojem je stanju riječ.

Glavne razlike

Kako možete razlikovati je li riječ o alergiji, prehladi ili gripi? Dr. Curtis je pojasnio kroz možda najčešće simptome.

- Ako bolest nastupi odjednom i traje do dva tjedna, moguće da je riječ o prehladi ili gripi. Ako se javlja sezonski i traje više od tri tjedna, velika je vjerojatnost da ste alergični. Glavna razlika koja upućuje na određeno stanje je temperatura. Dok je kod alergije neće biti, ako ste prehlađeni, postoji vjerojatnost njezine pojave. Kod stanja gripe, temperatura će se uvijek pojaviti. Isti scenarij s ova tri stanja dogodit će se i u slučaju osjećaja hladnoće - objašnjava alergolog i dodaje kako će se simptomi kašljanja i upaljenog grla gotovo uvijek dogoditi kod stanja prehlade i gripe, dok je kod alergije za njih puno manja mogućnost.

Linker
03. svibanj 2024 04:34