Najčešće bolesti štitnjače su hipertireoza ili ubrzani rad štitnjače kada štitnjača proizvodi previše hormona te hipotireoza ili usporeni rad štitnjače kada štitnjača proizvodi premalo hormona
 FOTOGRAFIJE: FRESHSPLASH GETTY IMAGES
Dijeta za štitnjaču

Ako ste primijetili ove simptome, postoji mogućnost da vam štitnjača slabije radi

Kako bi vam štitnjača funkcionirala kako treba, u jelovnik uvrstite odgovarajuće namirnice: alge,gljive, žitarice i svježe sezonsko voće. Uz takav jelovnik nećete osjećati umor, manjak energije i slabost

Kad spomenemo gušavost, svi misle da je to bolest iz nekih davnih vremena koje danas više nema. No, povećanje štitnjače je problem koji je itekako prisutan i danas i to kod otprilike deset posto populacije. A bilo bi dovoljno na stol iznijeti više namirnica bogatih jodom (počevši od jodirane soli), ali i selenom i antioksidansima da bi naša najvažnija endokrina žlijezda pravilno funkcionirala.

Guša je gotovo uvijek posljedica slabog funkcioniranja štitnjače – objašnjava dr. Pasquale Di Leo, spec.endokrinologije i onkologije te autor knjige Prehrana koja je prijatelj štitnjače.

- Žlijezda često povećava volumen gotovo neprimjetno kako bi nadoknadila smanjenu sposobnost proizvodnje hormona T3 i T4 koji reguliraju niz važnih funkcija u organizmu: od metabolizma do rasta kod djece, od sinteze proteina do srčanog ritma, od crijevne pokretljivosti do rada bubrega, od plodnosti do trofizma kože. Kad štitnjača slabo radi, klasični simptomi su umor, slabost, osjećaj hladnoće, slabost u mišićima i zglobovima, zatvor, bljedilo i suhoća kože, opadanje kose i drugih dlaka, obrva, trepavica, smetnje vida, pojava dvoslika, smetnje u vratu, osjećaj "knedle", otežano gutanje, smetnje disanja... - kaže Di Leo.


Jod je neophodan za štitnjaču

Kako bi sintetizirala hormone, štitnjači je prije svega potreban jod. Naše tijelo ga nije sposobno samo proizvesti te ga treba svakodnevno unositi u organizam prehranom. Jodirana sol je najbolji način da se štitnjača održi u dobroj formi: nije skupa i lako ju je koristiti za začinjanje i kuhanje. U jednom gramu soli obogaćene jodom ima 30 mikrograma joda, što je jedna petina dnevne potrebe za odrasle osobe (djeci je potrebno od 90 do 120 mikrograma dnevno, a trudnicama 200 mikrograma). No, ne treba pretjerivati sa solju jer prekomjerna konzumacija može dovesti do zadržavanja vode u tijelu, opterećenja bubrega, povišenja krvnog tlaka te pogoršati zdravlje srca i krvnih žila.


Ne samo sol

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ne prekoračuje doza od 5 g soli dnevno, u što je uključena i sol koja je prirodno prisutna u namirnicama. No, da bismo štitnjači osigurali jod koji joj je potreban, ne moramo se oslanjati samo na obogaćenu sol, već možemo uvrstiti u prehranu druge namirnice koje sadrže taj nužan mikronutrijent. To su alge, riba, mlijeko i jaja, dok voće i povrće sadrže minimalne količine joda. Alge, pak, treba koristiti s oprezom kako se ne bi previše stimulirala štitnjača te iz preslabog rada prešlo na drugi problem: preintenzivan rad štitnjače ili hipertireozu. Samo nekoliko grama alge nori i nekoliko stotinki grama kombu alge dovoljno je za pokrivanje dnevne potrebe za jodom. Stoga je ipak bolje osloniti se na ostale spomenute namirnice te ih uvrstiti na jelovnik po barem jednu za ručak i jednu za večeru svaki dan u tjednu.


Potreban je i selen

Osim joda, u prehrani ne smije manjkati ni selen. Naime, štitnjača sadrži (po gramu tkiva) više selena od bilo kojeg drugog organa u tijelu. Taj mikronutrijent služi za zaštitu stanica od oksidacijskog stresa i, ako ga ne unosimo dovoljno, manjak može dovesti do oštećenja štitnjače i progresivne fibroze žlijezde te razvoja hipotireoze. Najbolji izvori selena su brokula, gljive, kupus, celer, krastavac, luk, češnjak, rotkvice, pivski kvasac, riba, alge i iznutrice. Te namirnice je najbolje konzumirati sirove, kako bi se sačuvao njihov nutritivni sadržaj, ili kuhane na pari jer će se gubitak korisnih nutrijenata na taj način minimalizirati.


Voće i povrće da, ulje gorušica ne

Za zaštitu štitnjače potrebno je popuniti zalihe vitamina i drugih antioksidantnih tvari konzumirajući sezonsko voće i povrće te pijući 1 čašu crnog vina dnevno, dok za začinjanje treba koristiti maslinovo ulje. Među namirnicama koje treba izbjegavati, naročito u slučaju hipotireoze, su one koje sadrže tiocijanate (tvari koje nastaju i od cigaretnog dima) koji utječu na apsorpciju joda. Dakle, oprezno s uljem gorušice, raznim vrstama kupusa, gorušicom, crnom rotkvom, potočarkom i rotkvicom. Ali i s kruškama, breskvama, jagodama, bademima, pinjolima, sojom, slatkim krumpirom. Naposljetku, važno je podsjetiti da toplina djelomično uništava štetne tiocijanate pa je te namirnice bolje konzumirati kuhane, a kad to nije moguće, kloniti ih se.


ČITAJTE I: PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME Ovo su najčešći simptomi ubrzanog, ali i usporenog rada štitnjače


Isprobajte ovaj tjedni jelovnik

Evo što morate uvrstiti u jelovnik da biste popunili zalihe joda, selena i antioksidansa – neophodnih nutrijenata za optimalan rad štitnjače. Za začinjanje koristite samo maslinovo ulje i jodiranu sol.

Doručak

- jogurt ili svježe, djelomično obrano mlijeko ili neki drugi topli ili hladni napitak

- dvopek (ili kruh ili rižine pločice i druge zamjene za kruh) s pekmezom ili malu porciju kolača sa sezonskim voćem (svježim, ne kuhanim)

Užina

- 1 šaka suhog voća u ljuski (brazilski orasi, orah...) ili uljne sjemenke (chia, sezam, lan)

- svježe djelomično obrano mlijeko ili bijeli nezaslađeni jogurt ili 1 svježe iscijeđeni voćni sok (bez dodavanja šećera) ili 1 svježu sezonsku voćku

Ručak

- tjestenina ili riža s ribljim prilogom ili od mekušaca ili od mahunarki ili od povrća ili od mesa ili varivo sa žitaricama kao prvo jelo, a drugo jelo neka bude na bazi ribe, mesa, jaja ili svježeg sira

- povrće sezonsko (sirovo ili kuhano na pari

Poslijepodnevna užina

- 1 sezonska voćka

- 1 šalica čaja po želji

Večera

- Juha s povrćem i mesom ili umak od povrća ili riža kuhana na pari ili varivo od mahunarki ili jelo na bazi ribe ili mekušaca ili mesa ili jaja ili svježeg sira

- miješana salata ili kuhano povrće

- sezonsko voće

2 recepta za dva jela bogata jodom

- Rižoto s vongolama, račićima i limetom

Sastojci za 4 osobe: 280 g riže, 300 g račića, 300 g vongola, 100 ml suhog pjenušca, 30 g maslaca, 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 režanj češnjaka, 1 limeta, 1/2 glavice luka, nasjeckana vezica peršina

Za juhu od račića: 2 l vode, 1 stapka celera, 2 mrkve, 1/2 glavice luka, glave i ljuske od račića i jodirana sol

Priprema

Sve sastojke za juhu stavite u lonac i kuhajte najmanje 30 minuta, zatim procijedite i stavite na stranu. Tavu s dvostrukim dnom poprskajte uljem te popržite zdrobljeni češnjak, vongole i nasjeckani peršin. Zalijte s polovicom šampanjca i poklopite sve dok se školjke malo ne otvore. Pokupite temeljac, procijedite i spojite s juhom od rakova.

Vongole stavite na stranu. U loncu s malo ulja i dijelom maslaca popržite pola glavice nasjeckanog luka, dodajte rižu i popržite, zalijte ostatkom šampanjca i polako dolijevajte pripremljenu juhu. Na polovici kuhanja dodajte očišćene rakove i završite s malo soka limete. Za kraj ubacite preostali maslac i poslužite ukrašeno s vongolama, nekoliko repova račića i peršinom.

- Dagnje s đumbirom

Sastojci za 4 osobe: 1 kg svježih dagnji, 300 g šeri rajčica, 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 100 ml suhog bijelog vina, 4 ploške domaćeg kruha, 2 režnja češnjaka, 1/2 ljute papričice, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1/4 žlice mljevenog đumbira, sitna jodirana sol, papar

Priprema

Očistite i operite dagnje te rajčice narežite na 4 dijela. U tavi na ulju popržite 1 režanj češnjaka, peršin i ljutu papričicu narezanu na komadiće. Dodajte dagnje, poklopite i pričekajte da se školjke otvore. Zalijte vinom, ostavite da ispari te dodajte rajčice, posolite i popaprite prema ukusu te završite posipajući jelo đumbirom. Poslužite s ploškama domaćeg kruha koje ste prethodno istrljali češnjakom i malo ispekli na grillu.

Linker
25. travanj 2024 05:41