FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
nova studija

Ako se želite naspavati, NE SLUŠAJTE muziku prije spavanja

03. srpanj 2021.
Što više slušate glazbu, veća je vjerojatnost da će vam se neka melodija uvući u uho i da neće otići kada dođe vrijeme za spavanje.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Psychological Science, analiziralo je vezu između slušanja muzike i spavanja te je pokazalo da iako je dokazano da glazba blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje, slušanje glazbe neposredno prije spavanja može smanjiti kvalitetu sna. Naročito mladi ljudi i adolescenti vole slušati glazbu prije spavanja i glazba je, naravno, poželjna stvar, ali ponekad i onoga što je dobro može biti previše.

Što više slušate glazbu, veća je vjerojatnost da će vam se neka melodija uvući u uho i da neće otići kada dođe vrijeme za spavanje. A tada je velika opasnost da će ispaštati vaš noćni počinak - tvrdi Michael Scullin, autor studije i profesor psihologije i neuroznanosti sa Sveučilišta Baylor.


Melodija u uhu

Ukratko, istraživanje je pokazalo da osobe koje redovito noću imaju neku melodiju u uhu - jednom ili više puta tjedno - imaju čak šest puta veći rizik za lošu kvalitetu sna nego osobe koje rijetko idu spavati s nekom melodijom u uhu. Ispitanici koji su odlazili na spavanje s nekom melodijom u uhu teže su tonuli u san, češće su se budili noću i više su vremena proveli u plitkom snu. Zanimljiv je i podatak da se instrumentalna glazba češće uvlači u uho nego glazba sa stihovima.

Teme
Linker
27. siječanj 2022 05:14