FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nova studija

Ako se želite naspavati, NE SLUŠAJTE muziku prije spavanja

Što više slušate glazbu, veća je vjerojatnost da će vam se neka melodija uvući u uho i da neće otići kada dođe vrijeme za spavanje.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Psychological Science, analiziralo je vezu između slušanja muzike i spavanja te je pokazalo da iako je dokazano da glazba blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje, slušanje glazbe neposredno prije spavanja može smanjiti kvalitetu sna. Naročito mladi ljudi i adolescenti vole slušati glazbu prije spavanja i glazba je, naravno, poželjna stvar, ali ponekad i onoga što je dobro može biti previše.

Što više slušate glazbu, veća je vjerojatnost da će vam se neka melodija uvući u uho i da neće otići kada dođe vrijeme za spavanje. A tada je velika opasnost da će ispaštati vaš noćni počinak - tvrdi Michael Scullin, autor studije i profesor psihologije i neuroznanosti sa Sveučilišta Baylor.


Melodija u uhu

Ukratko, istraživanje je pokazalo da osobe koje redovito noću imaju neku melodiju u uhu - jednom ili više puta tjedno - imaju čak šest puta veći rizik za lošu kvalitetu sna nego osobe koje rijetko idu spavati s nekom melodijom u uhu. Ispitanici koji su odlazili na spavanje s nekom melodijom u uhu teže su tonuli u san, češće su se budili noću i više su vremena proveli u plitkom snu. Zanimljiv je i podatak da se instrumentalna glazba češće uvlači u uho nego glazba sa stihovima.

Linker
24. travanj 2024 17:45