Mnogi ne znaju da bi ovaj crveni napitak mogao značajno sniziti hipertenziju

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
tihi ubojica

Ako se redovito pije, sok od rajčice učinkovit je saveznik u snižavanju krvnog tlaka

Visoki krvni tlak, također poznat kao hipertenzija, može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčani i moždani udar. Srećom, može se smanjiti promjenama u prehrani i lijekovima

Visoki krvni tlak naziva se i tihim ubojicom jer u početku nema simptoma, no s vremenom dovodi do razvoja srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Mjerenje tlaka je osnova u postavljanju dijagnoze i u praćenju učinka terapije. Stoga se savjetuje tlak izmjeriti jednom godišnje, što je danas vrlo jednostavno kod kuće, kod obiteljskog liječnika ili u ljekarni, a idealno bi bilo da je on ispod 140/90 mmHg. Sve veće od toga predstavlja hipertenziju i potrebnu ju je liječiti.

Procjenjuje se da gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak, što znači da ti ljudi žive u velikom riziku od moždanog i srčanog udara, zatajenja bubrega i smrti. Istraživanja pokazuju i da u Hrvatskoj gotovo 40 posto populacije (M 35,2% , Ž 39,7%) ima visoki krvni tlak, a 50 posto osoba s hipertenzijom to, nažalost, ne zna. Uz to, polovica onih koji imaju dijagnozu ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe lijekovima, niti mijenjaju štetne životne navike.


Zašto je sok od rajčice dobar

Ako se redovito pije, sok od rajčice učinkovit je saveznik u snižavanju krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition. Istraživanje je obuhvatilo 481 sudionika koji su pili neslani sok od rajčice koliko god su htjeli. Uočeno je smanjenje sistoličkog krvnog tlaka u prosjeku sa 141,2 milimetra žive (mmHg) na 137,0 mmHg, dok je njihov dijastolički krvni tlak pao s 83.3 mmHg na 80.9 mmHg.

Dobre razine zadržale su se i nakon što su ispitanici prestali piti sok od rajčice, međutim bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila količina soka i druge komponente prehrane sudionika. Ovo djelovanje se pripisuje sadržaju kalija, minerala koji obavlja bitne funkcije u našem tijelu, a među najvažnijima je reguliranje koliko će se tekućine čuvati u tijelu i koliko će se osloboditi.

Ako tijelo zadržava vodu, to će rezultirati time da će više tekućine biti u krvi, a pritisak na stijenke arterija bit će veći. Da bi se uklonio višak tekućine iz tijela, potrebna je ravnoteža kalija i natrija, jer previše natrija pojačava krvni tlak i zadržava vodu. Kako svi uglavnom prekomjerno jedemo sol, osim drastičnog smanjenja upotrebe kuhinjske soli i potrebe za dosoljavanjem jela, potrebno je i jesti više hrane bogate kalijem. To će vratiti osjetljivu ravnotežu kalija i natrija i omogućiti bubrezima da rade ispravno i snižavaju krvni tlak.

Linker
12. ožujak 2024 18:55