Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da su oni koji su bili na fast foodu u četiri mjeseca utrostručili masno tkivo
 Foto: iStock
Sad je i dokazano

Ako se loše hranimo i ne vježbamo starimo brže

Osim što ćemo brže stariti ako ne pazimo što jedemo i koliko se krećemo, takav će nas lifestyle "koštati" i zdravlja, jer ćemo biti skloniji bržem nastanku bolesti.

Nezdrava prehrana i manjak kretanja mogu ubrzati biološko starenje te voditi bržem nastanku bolesti i stanja karakterističnih za stariju dob, prema znanstvenom otkriću objavljenom u publikaciji Diabetes. Debljanje povećava rizik od srčanog i moždanog udara, određenih tipova raka i dijabetesa tipa 2, što su sve vodeći uzroci smrti koje bi se mogle spriječiti.

Dvije grupe "ispitanika"

Dr. Nathan LeBrasseur s Klinike Mayo s kolegama je odlučio otkriti može li vježbanje spriječiti nakupljanje prerano ostarjelih stanica (senescentne stanice koje se više ne dijele) i metaboličku nefunkcionalnost uzrokovanu nezdravom prehranom. Testirali su hipotezu na miševima. Jedna je grupa miševa jela normalnu, zdravu hranu, dok je druga hranjena fast food namirnicama bogatim zasićenim masnoćama i kolesterolom te zaslađenim napicima.

Prvo su jeli nezdravo...

Miševi na fast-food prehrani nezdravo su se promijenili. Masno im se tkivo gotovo utrostručilo u četiri mjeseca, a većina masnoća nakupila im se u središnjem dijelu tijela, oko unutrašnjih organa, što je pojava povezana s bolestima uzrokovanima debljinom. No, kad su udebljani miševi počeli vježbati zdravlje im se značajno počelo popravljati.

A zatim su i vježbali

Polovica svih miševa, i onih na zdravoj i onih na nezdravoj prehrani, imalo je pristup kotaču za vježbanje. Obje su grupe imale dobrobiti od vježbanja, no miševi na nezdravoj hrani koji su vježbali nakupili su manje masnoća i tjelesne težine od miševa na nezdravoj hrani koji nisu vježbali. Također, kod prvih je bilo manje vjerojatno stvaranje senescentnih stanica. Oni koji su jeli nezdravo i nisu vježbali akumulirali su više senescentnih stanica, povećavajući rizik za srčane bolesti i metaboličke poremećaje.

- Neki ljudi vjeruju da je starenje nešto što se jednostavno događa svima i da je sudbinski određeno u 65. ili 70. ili 80. godini imati Alzheimera, srčane bolesti i osteoporozu. No, neki faktori, poput kretanja i zdrave prehrane, mogu na to utjecati. To ne znači da trebamo trčati maraton, ali moramo pronaći način kako bismo povećali redovitu razinu kretanja da ostanemo zdravo i preveniramo pojavu procesa koji ubrzavaju starenje i s njim povezane bolesti – rekao je dr. LeBrasseur.

Znanstvenici vjeruju da će ova otkrića omogućiti nove dokaze da nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost mogu ubrzati starenje, ne samo u kliničkim ispitivanjima, nego i na biološkoj i staničnoj razini.

Linker
22. travanj 2024 08:16