FOTOGRAFIJE: sinitta leunen/UNSPLASH
Dugoročne posljedice

Ako primijetite da su vam oči otečene, provjerite bubrege

Ne rade li bubrezi kako treba, svi otpadni materijali počet će se nakupljati u krvi, a istovremeno ćete se jako razboljeti. Dugoročne posljedice su visoki krvni tlak, slabije kosti, otežano disanje, lošija krvna slika, oštećenje živaca i problemi sa srcem


Vjerojatno pretpostavljate da vam bubrezi rade ispravno, ali postoji velika mogućnost da i ne znate da nešto nije u redu. Naime, većina ljudi koji imaju kroničnu bolest bubrega još nemaju dijagnozu jer su simptomi često nevidljivi. Zato je važno poznavati sve znakove bolesti, uključujući i onaj koji bi se mogao skrivati na licu. Naime, otečene oči mogle bi biti rani znak bubrežne bolesti.

Ostali simptomi

Kada bubrezi ne rade dobro, teže obavljaju funkciju filtracije, zbog čega se proteini pojačano izlučuju urinom. Gubitak proteina iz tijela rezultira skladištenjem tekućina i minerala kao što su kalcij i fosfat oko očiju, što onda uzrokuje otečenost kapaka. Otečene oči također mogu biti znak stresa, nedostatka sna ili alergije te je zato važno znati koji se znakovi upozorenja na bolesti bubrega mogu manifestirati otečenim očima.

Naime, ako su vam oči posebno otečene ujutro, to je čest znak da nešto nije u redu s bubrezima, uz to oči mogu izgledati suho i nadraženo. Otečene oči vjerojatno neće biti jedini simptom oštećenja bubrega. Moguće je i da otiču ruke i stopala, da osjećate stalni umor, smanjen apetit, ranojutarnju mučninu, da primijetite promjenu boje urina ili pjenasti urin, suhu ili kožu koja svrbi, bol u leđima i donjem dijelu trbuha.

Razgovarajte s liječnikom i provjerite bubrege ako ste u posljednje vrijeme uočili neke od ovih simptoma. Bolest bubrega može uzrokovati ozbiljne dugoročne posljedice, ali rana dijagnoza će uvelike smanjiti komplikacije. Kronična bolest bubrega može utjecati na gotovo svaki dio tijela i dovesti do bolesti srca, komplikacija u trudnoći, smanjenog imunosnog odgovora i anemije. Uz to, nepovratno oštećenje bubrega (ako se ne liječi) može dovesti do potrebe za dijalizom i transplantacijom.


ČITAJTE I: Kada su u pitanju bubrezi, kako ćete znati da nešto nije u redu? Ovih sedam znakova otkrivaju opasnost

Linker
30. ožujak 2024 20:06