FOTOGRAFIJE: shutterstock
prirodna rješenja

Ah, ti valunzi! Za ublažavanje simptoma menopauze isprobajte ginseng, sladić ili vrkutu

Neredovite menstruacije, promjene raspoloženja, razdražljivost, nesanica, noćna znojenja, rastresenost... i ono što posebno narušava normalan život - valunzi. Iako je razdoblje menopauze normalan dio starenja, sa simptomima se ne treba miriti niti ih trpjeti

GINSENG se uobičajeno koristi kod problema s pamćenjem i kod stresa pa bi već zbog toga mogao pomoći ženama koje u menopauzi pogađaju zaboravljivost i rastresenost, ali potvrđeno je i da znatno smanjuje pojavu valunga. Treba ga uzimati ujutro jer može izazvati nesanicu.


SLADIĆ ili slatki korijen može pomoći u menopauzi zahvaljujući fitoestrogenima iz njegova korijena koji u određenoj mjeri mogu nadoknaditi prirodni pad razine estrogena do kojeg dolazi u tom razdoblju. Njegov je učinak takav da povećava razinu estrogena kad je niska, a smanjuje ju kad je previsoka. Može blokirati i učinke kemijskih estrogena iz okoliša.


VRKUTA također može ublažiti simptome menopauze. Svaki dan piju se tri šalice toplog čaja, u gutljajima. Narodna medicina preporučuje i čaj od imele te od stolisnika.


ŽUTI NOĆURAK bogat je esencijalnim masnim kiselinama među kojima je i GLA (gama-linolenska kiselina). Ona je izvor prostaglandina, spoja koji pomaže u postizanju hormonske ravnoteže. Ulje žutog noćurka preporučuje se kao pomoć kod noćnih znojenja i navala vrućine.


MATIČNJAK se kao pomoć u menopauzi primjenjuje u prvom redu za poboljšanje koncentracije, poboljšanje raspoloženja, protiv osjećaja uznemirenosti i panike. Kao dodatak prehrani može se uzimati dulje vrijeme.


HMELJ također može pomoći svojim estrogenskim djelovanjem. Upotrebljava se u narodnoj medicini za ublažavanje valunga, a posebno noćnih napadaja vrućine koji ometaju san i vode u nesanicu. Uzima se kao tinktura.

KADULJA zahvaljujući fitoestrogenima također može pomoći kod navala vrućine, kod prekomjernog znojenja, osjećaja treperenja srca, kod uznemirenosti i paničarenja. Primjenjuje se kao čaj od listova. Jednu do dvije žličice prelijte sa 2 dl vruće vode i ostavite deset minuta. Okus je dosta intenzivan.

Linker
18. travanj 2024 06:06