FOTOGRAFIJE: shutterstock
100 posto prirodno
100 posto prirodno
prirodna rješenja

Ah, ti valunzi! Za ublažavanje simptoma menopauze isprobajte ginseng, sladić ili vrkutu

31. ožujak 2021.
Neredovite menstruacije, promjene raspoloženja, razdražljivost, nesanica, noćna znojenja, rastresenost... i ono što posebno narušava normalan život - valunzi. Iako je razdoblje menopauze normalan dio starenja, sa simptomima se ne treba miriti niti ih trpjeti

GINSENG se uobičajeno koristi kod problema s pamćenjem i kod stresa pa bi već zbog toga mogao pomoći ženama koje u menopauzi pogađaju zaboravljivost i rastresenost, ali potvrđeno je i da znatno smanjuje pojavu valunga. Treba ga uzimati ujutro jer može izazvati nesanicu.


SLADIĆ ili slatki korijen može pomoći u menopauzi zahvaljujući fitoestrogenima iz njegova korijena koji u određenoj mjeri mogu nadoknaditi prirodni pad razine estrogena do kojeg dolazi u tom razdoblju. Njegov je učinak takav da povećava razinu estrogena kad je niska, a smanjuje ju kad je previsoka. Može blokirati i učinke kemijskih estrogena iz okoliša.


VRKUTA također može ublažiti simptome menopauze. Svaki dan piju se tri šalice toplog čaja, u gutljajima. Narodna medicina preporučuje i čaj od imele te od stolisnika.


ŽUTI NOĆURAK bogat je esencijalnim masnim kiselinama među kojima je i GLA (gama-linolenska kiselina). Ona je izvor prostaglandina, spoja koji pomaže u postizanju hormonske ravnoteže. Ulje žutog noćurka preporučuje se kao pomoć kod noćnih znojenja i navala vrućine.


MATIČNJAK se kao pomoć u menopauzi primjenjuje u prvom redu za poboljšanje koncentracije, poboljšanje raspoloženja, protiv osjećaja uznemirenosti i panike. Kao dodatak prehrani može se uzimati dulje vrijeme.


HMELJ također može pomoći svojim estrogenskim djelovanjem. Upotrebljava se u narodnoj medicini za ublažavanje valunga, a posebno noćnih napadaja vrućine koji ometaju san i vode u nesanicu. Uzima se kao tinktura.

KADULJA zahvaljujući fitoestrogenima također može pomoći kod navala vrućine, kod prekomjernog znojenja, osjećaja treperenja srca, kod uznemirenosti i paničarenja. Primjenjuje se kao čaj od listova. Jednu do dvije žličice prelijte sa 2 dl vruće vode i ostavite deset minuta. Okus je dosta intenzivan.

Teme
Linker
21. rujan 2022 10:41