Ako imate jako teška menstrualna krvarenja, razgovarajte sa svojim liječnikom.
 Foto: iStock
Mogući uzroci

Ah, ti dani u mjesecu: Što kad je menstruacija obilnija nego inače...

Promjenu jačine menstrualnog krvarenja ne treba shvaćati olako. Saznajte koji su mogući uzroci obilnih menstruacija.

Kad je riječ o menstruacija, ni jedna nije ista. Dok je pojedine žene ni ne 'osjete' druge muku muče gotovo tjedan dana. I svaka žena je svjesna što je normalna menstruacija, a što ne. No, kad odjednom slaba mjesečnica pređe u obilnu, to može biti znak problema.

Ovo su mogući uzroci.

1. Promjena kontracepcije

Uzeći u obzir to da hormonalne kontracepcijske pilule utječe na ciklus, a nerijetko se uzimaju kako bi se obilne mjesečnice smanjile, logično je da ako ih se prestane uzimati ili ako se pređe na nehormonalnu kontracepciju da bi mjesečnice mogle postati obilnije.

2. Predmenopauza

Menstrualne promjene jedne su od prvih znakova da dolazi do menopauze. Riječ je o periodu od 4 do 10 mjeseci prije ulaska u menopauzu.

3. Lijekovi protiv zgrušavanja krvi

Lijekovi koji olakšavaju protok krvi kroz organizam, olakšavaju i njen protok za vrijeme mjesečnice, pa tako možete primijetiti obilnije krvarenje.

4. Problemi s krvlju

Abnormalno krvarenje također može biti znak poremećaja vezanog za krv. Jedan od njih je Willebrandova bolest. To je stanje koje karakterizira prekomjerno krvarenje. Ova bolest najčešće je nasljedna, a uzrokuje ju nedostatak ili nenormalnost von Willebrandova faktora, važne komponente u procesu zgrušavanja krvi.

Ako promjena potraje nekoliko mjeseci, posjetite liječnika.

Simptomi abnormalno teških menstruacija, koje mogu ukazivati na von Willebrandovu bolest, uključuju:

  • Prisutnost ugrušaka većih od 2,5 cm.
  • Potreba mijenjanja higijenskog uloška ili tampona češće od jednom u satu.
  • Menstrualno krvarenje koje traje duže od tjedan dana.
  • Simptomi anemije, uključujući iscrpljenost, umor ili nedostatak daha.

5. Fibroida maternice

Fibroida maternice je mala, benigna izraslina na stijenci maternice. Iako možda zvuči strašno, ovo nije tako rijetka pojava. Jedna studija je pokazala da je čak 70 žena dobije bar jednom prije 50 godine. Jedan od glavnih simptoma je upravo obilno krvarenje, a ponekad i između dvije mjesečnice.

6. Sindrom policističnih jajnika

Prema Polycystic Ovarian Syndrome Foundation više od 10 posto žena ima sindrom policističnih jajnika, i oko 50 posto tih žena to ne zna. Jedan od čestih simptoma su upravo obilnije mjesečnice.

7. Infekcija

Ovdje je riječ o spolno prenosivim bolestima, poput gonoreje ili klamidije. Ako ste imali nezaštićeni seks, a mjesečnica vam je naglo postala obilnija, posjetite ginekologa.

Linker
19. travanj 2024 20:02