SHUTTERSTOCK
lijek iz prirode

A tako ga rijetko jedemo! Ovo je najbolje povrće za snižavanje tlaka, a može smanjiti rizik za srčani i moždani udar

Zahvaljujući obilju folata cikla je i poželjna namirnica za trudnice jer sprečavaju nastanak defekata ploda

Brojne studije su pokazale da je cikla od velike pomoći u snižavanju krvnog tlaka jer obiluje nitratima koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, a on pomaže u opuštanju i širenju krvnih žila te tako snižava tlak i sprečava nastanak hipertenzije.

Istraživanje Britanske fundacije za srce pokazalo je da svakodnevno pijenje jedne čaše soka od cikle može sniziti krvni tlak kod oboljelih od hipertenzije, čak i ako je inače nisu uspješno kontrolirali lijekovima.

image
SHUTTERSTOCK


Dobra i za trudnice

Zbog visokog udjela folata, koji ima ključnu ulogu u sprečavanju oštećenja krvnih žila, redovito konzumiranje cikle može smanjiti rizik za srčani i moždani udar. Zahvaljujući obilju folata cikla je i poželjna namirnica za trudnice jer sprečavaju nastanak defekata ploda.


Zdravlje crijeva

Pomaže i u poboljšanju probave jer je jedan od najbogatijih izvora glutamina, aminokiseline nužne za zdravlje crijeva, a uz to obiluje vlaknima koja pospješuju njihov rad. Ovo slatkasto povrće može biti i vrlo korisno za one koji nastoje smršavjeti jer se sastoji od 90 posto vode i sadrži malo kalorija. Zbog znatne količine željeza i vitamina C koji pospješuje njegovu apsorpciju cikla je odlična za ublažavanje i prevenciju anemije.

Nadalje, kombinacija vitamina C i vitamina B-skupine snaži naš prirodni imunitet i ublažava simptome astme te djeluje kao dobra prevencija za respiratorne probleme. Cikla je inače poznata i kao “prirodni doping” jer je snažan izvor energije te, opet zahvaljujući nitratima, može povećati fizičku izdržljivost.

Linker
19. travanj 2024 10:43