SHUTTERSTOCK
spora probava

A sigurno ih ne koristite... Dvije najučinkovitije biljke za bolju pokretljivost crijeva

Postoje mnoge biljke čije djelovanje može poboljšati pokretljivost probavnog trakta

Takozvane prokinetičke ljekovite biljke potpomažu probavu olakšavajući prolazak sadržaja kroz crijeva, a ovo su dvije najučinkovitije među njima.


Đumbir

image
SHUTTERSTOCK

Ovo je prokinetička biljka broj jedan prema mišljenju stručnjaka koji se bave ljekovitim biljem. Osim što modulira upalni odgovor, ima antivirusno djelovanje i potiče cirkulaciju, učinkovito stimulira pokretljivost u probavnom traktu. Od davnina se koristi za liječenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može povećati i ubrzati pražnjenje crijeva, što je od velike pomoći za osobe koje pate od gastropareze (otežano pražnjenje želuca u dvanaesnik zbog poremećenog motiliteta želuca). Dokazano je da đumbir utječe na enzime tripsin i pankreatsku lipazu tijekom probavnog procesa, što ubrzava motilitet i pražnjenje želuca.

Dobar način da upotrijebite đumbir za ubrzavanje probave jest da pripremite tonik.

  1. U zdjelu stavite 2 šalice vode i zagrijte dok ne zakipi.
  2. Zatim u vodu dodajte naribani korijen đumbira, ostavite da vrije 3-4 minute, zatim prelijte napitak u šalicu i iscijedite u njega pola kriške limuna.
  3. Najbolje je da ovaj tonik pijete prije obroka.


Artičoka

image
SHUTTERSTOCK

Ovo je još jedna prokinetička biljka koja pomaže u ubrzavanju pokretljivosti probavnog trakta. Dok đumbir više djeluje na motilitet crijeva, artičoka ima snažnije djelovanje na pokretljivost tankog crijeva, i to stimulirajući lučenje žuči i olakšavajući probavnim enzimima da učinkovitije razgrađuju hranu, probavljaju masti i apsorbiraju vitamine.

Odličan je izbor ako imate problema s neredovitom stolicom ili teško probavljate hranu. Artičoke možete uklopiti u razne recepte, od salata i umaka do povrtnih priloga i variva, a preporučeni dnevni unos artičoke za optimalan učinak na probavu je 30-38 g dnevno za muškarce i 21-25 g dnevno za žene.

Linker
25. travanj 2024 15:10