Nekad ih treba i malo pogurati da konačno potraže pomoć...
 Foto: Istock
Od zatvora do kvržica

9 problema zbog kojih muškarci trebaju odmah otići liječniku

Prema nekim istraživanjima čak 11 posto muškaraca koji primijete neke simptome odgađaju odlazak liječniku bojeći se dijagnoze neke ozbiljne bolesti.

Što prije porazgovarate s liječnikom o simptomima koje ste primijetili, to ćete brže riješiti zdravstveni problem ili utvrditi da i nije riječ o nečem zabrinjavajućem.

1. Erektilna disfunkcija

Najčešći uzrok erektilne disfunkcije (ED) starija je životna dob, no postoji i niz drugih uzroka. ED može biti stalni ili povremeni problem, može se javljati samo ujutro ili prilikom masturbiranja ili u interakciji s partnerom. U posljednjem slučaju najvjerojatniji uzrok je psihički stres ili problem u vezi. Ako teško postižete spolno uzbuđenje u bilo kojoj situaciji, uzrok je vjerojatno fizičke prirode, a ako simptomi potraju dulje od nekoliko tjedana, obavezno o tome porazgovarajte s liječnikom.

2. Učestali zatvori

Zatvor je stanje koje svatko iskusi tijekom života, no kod nekih ljudi to može biti kronično stanje koje trajno uzrokuje bol i nelagodu. Neke promjene u životnom stilu, poput povećanog unosa vlakana i tekućine te više tjelesne aktivnosti, mogu ublažiti problem dugotrajnog zatvora, no ako to ne pomogne, trebali biste se obratiti liječniku.

Imajte na umu da trajni zatvor može dovesti do drugih problema kao što su krvarenje iz rektuma, hemoroidi ili divertikuli.

3. Kronična žgaravica

Žgaravica je često simptom GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti), a ostali simptomi mogu biti nadutost, loš zadah ili bol prilikom gutanja. Imate li takve simptome samo povremeno, nema potrebe da idete liječniku, no ako je problem trajan i vrlo izražen te ako lijekovi ne pomažu, odlazak liječniku je obavezan. Želučana kiselina može oštetiti jednjak i uzrokovati niz drugih problema, čak i rak jednjaka.

4. Bol i krvarenje pri mokrenju

Normalna mokraća ne smije imati tragove krvi pa ako ih primijetite, obavezno otiđite liječniku. To ne mora biti znak nikakve životno opasne bolesti, no može biti riječ o infekciji mokraćnog trakta. Krv u mokraći može biti i posljedica infekcije mjehura i bubrega, bubrežnih kamenaca, upale uretre ili povećane prostate, a kod osoba starijih od 50. godina može biti znak raka mjehura, bubrega ili prostate.

5. Bol u prsima

Bol u prsima može biti posljedica upale mišića, ali i srčanog udara pa je stoga nikada ne bi trebalo ignorirati.

Ako je snažna, traje dulje od 15 minuta i širi se u druge dijelove tijela (primjerice ruke, leđa ili čeljust), odmah nazovite hitnu pomoć, a naročito ako je bol u prsima praćena kratkim dahom, vrtoglavicom, mučninom ili znojenjem.

Snažna bol u prsima može biti znak angine i srčanog udara, a razlika je u tome što bol uslijed angine nestaje za nekoliko minuta, dok traje duže kad je riječ o srčanom udaru.

6. Bježanje mokraće

Nemogućnost zadržavanja mokraće kod muškaraca može biti posljedica niza uzroka, od debljine i dobi do previše kave, no najčešće je povezana s prostatom. U tom slučaju javlja se povećana i neodgodiva potreba za mokrenjem koja i noću često tjera na odlazak u zahod.

7. Napeta kožica penisa

Kožica penisa trebala bi se moći lagano povući i ne bi smjela biti bolna, crvena ni upaljena. Primijetite li takve simptome, moguće je da se radi o blagoj bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, no može se raditi i o kroničnoj kožnoj bolesti lichen sclerosus koja se liječi steroidnim kremama. U svakom slučaju, najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

8. Kvržica u testisima

Većina kvržica u testisima nije kancerozna i ne predstavlja ozbiljan problem. Ipak, u slučaju da primijetite kvržicu, otečenost ili bol u testisima, obavezno posjetite liječnika. Redovitim samopregledom testisa takve ćete promjene moći uočiti na vrijeme.

9. Promjene na bradavicama

Rak dojke kod muškaraca je vrlo rijetka pojava, a u većini slučajeva prvi simptom je bezbolna kvržica ispod bradavice ili areole.

Ostale promjene mogu biti uvučena bradavica, promjene u veličini i obliku dojki, krvarenje iz bradavica ili oteklina ili kvržica ispod pazuha. U svakom slučaju, primijetite li bilo što neobično na bradavicama i oko njih, obavezno otiđite liječniku.

Linker
11. travanj 2024 09:31