Čak 85 posto mozga čini voda i kad je ne pijemo dovoljno, mozak odmah reagira.
 Foto: asdrubal luna/unsplash
skriveni okidači

8 svakodnevnih navika koje lako mogu dovesti do migrene

Iako postoje neki poznati okidači migrene, važno je utvrditi koji od njih utječe na vas jer su okidači jedinstveni za svakog pojedinca.

Ako ste ikada imali migrenu, znate jednu stvar: bolje ju je izbjeći. Ono što do nje može dovesti su i vaše svakodnevne navike.

Migrene se očituju pulsirajućom boli u jednoj strani glave, praćenom mučninom, podražajem na povraćanje i poremećajem vida, a može trajati najduže do 72 sata ako se ne liječi.

Migrena se javlja periodično i obično zahvaća polovicu glave. Prije napadaja često se javlja aura (to je naziv za tzv. predsignal prije pravog migrenskog napadaja, a može trajati nekoliko minuta do sat vremena). Aura može biti u obliku bljeskajućih točkica u vidnom polju, ispadi vidnog polja, te poremećaj motorike ili osjeta.

Iako postoje neki poznati okidači migrene, važno je utvrditi koji od njih utječe na vas jer su okidači jedinstveni za svakog pojedinca. Donosimo neke od najčešćih navika koje mogu dovesti do ovih nepodnošljivih glavobolja.

1. Stalno ste pod stresom

Stres je ogroman čimbenik i često se prepoznaje kao uobičajeni okidač. Prekovremeni sati na poslu (što je samo po sebi stresno) može izazvati ili pogoršati glavobolju. Često se opisuje i migrena za vrijeme vikenda, kad bi se osoba mogla opustiti, ali neki podsvjesni mehanizmi to ne dopuštaju.

Pokušajte se osloboditi stresa pomoću meditacije, joge i raznih drugih tehnika opuštanja.

2. Određene namirnice

Određene namirnice, kao što su MSG (mononatrijev glutamat, pojačivač okusa koji se obično nalazi u juhama i drugoj prerađenoj hrani), kofein, čokolada, soja, prerađeno meso, sirevi, posebno oni zreli, umjetni zaslađivači mogu izazvati migrene.

Stručnjaci preporučuje izbacivanje 'sumnjive' hrane iz vaše prehrane kako biste vidjeli hoće li vam to pomoći. Kod većine ljudi, alkohol je okidač, posebno crveno vino.

3. Preskakanje obroka i nedovoljno tekućine

Hipoglikemija ili niska razina šećera u krvi može se pojaviti kada ste jako gladni te može izazvati migrenu. Štoviše, glad također dodaje razinu stresa vašem tijela. Dehidracija pak može uzrokovati niski krvni tlak, što također može dovesti do migrene. Čak 85 posto mozga čini voda i kad je ne pijemo dovoljno, mozak odmah reagira. On je okružen zaštitnim slojem vode, a ako je se slabo konzumira taj sloj ispari, što dovodi do bolnih glavobolja

  • Popijte dvije čaše vode čim se probudite, a kad izađete iz kuće uzmite bocu vode i nosite je svugdje sa sobom.
  • Konzumirajte hranu koja sadrži vodu, poput krastavaca, grejpa, lubenica…
  • Skinite aplikaciju koja će vas podsjetiti da popijete vodu, a pomoću nje možete pratiti i unosite li dovoljno tekućine.

4. Jaka svjetla, glasni zvukovi i jaki mirisi

Osobe koje su sklone migrenama mogu biti osobito osjetljive kada se radi o mirisu, zvuku i svjetlu, poput dima, parfema u te svijetle uredske rasvjete.

5. Previše gledanja u ekran

Svjetlo s elektroničkih zaslona također može smetati onima koji pate od migrena. Pokušajte smanjiti svjetlinu na mobitelima i tabletima. I nije samo svjetlo odgovorno za ovo, već i loše držanje pri korištenju gadgeta. To naime uzrokuje bolove u vratu i ramenima, a sve to pokreće glavobolje.

  • Koji biljni pripravci mogu pomoći kod migrene?

6. Nepravilan san

Previše ili premalo sna može potaknuti migrenu. Trebali bismo, naglašavaju stručnjaci, imati dosljedan raspored spavanja, čak i vikendom. Kvaliteta sna također je važna. Za početak pokušajte svakog dana ići na počinak u isto vrijeme i neka to bude barem osam sati prije nego što trebate ustati, jer bi odrasla osoba trebala spavati između sedam i osam sati, bez obzira na to što neka istraživanja govore da je čovjeku potrebno mnogo manje sna od toga.

Dobro bi bilo ići na počinak ranije kako biste se mogli probuditi bez budilice. To je znak da se tijelo dovoljno odmorilo, što je jamstvo da se nećete osjećati umorno tijekom dana te ćete biti sposobni za normalne radne aktivnosti.

Ako se ipak ne uspijete probuditi bez zvonjave alarma kraj glave, znači da vam vrijeme koje ste proveli spavajući nije dovoljno. Idućih dana pokušajte ići u krevet ranije ili spavati dulje, sve dok se sami ne probudite, bez budilice.

Priuštite si i toplu mirisnu kupku, a da lakše utonete u san, pomoći će i eterična ulja poput lavande, sandalovine ili kamilice. Nekima pomažu i razne tehnike opuštanja poput meditacije ili joge. Šalica toplog mlijeka s medom ili čaj od matičnjaka također mogu biti od koristi i umiriti vas

7. Škrgutanje zubima

Poremećaji temporomandibularnog zgloba (TMZ) i škrgutanje zubima mogu uzrokovati bolove u čeljusti i potaknuti napetost ili migrene. Ako patite od ovog problema, posjetite stomatologa koji će vam po vašem otisku napraviti udlagu koja će spriječiti škrgutanje tijekom spavanja.

8. Prekomjerno korištenje određenih lijekova

Često korištenje lijekova bez recepta, osobito nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), može uzrokovati glavobolje.

Linker
18. travanj 2024 05:57