U zadnje vrijeme vam se pojavio veliki broj madeža? Dovoljan razlog da odete kod liječnika.
 Foto: iStock
Od mrlja do ljuštenja kože

8 promjena na koži koje mogu biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg

Zdravstveni problemi mogu se lako prepoznati na temelju našeg izgleda, a naša koža je jedan od glavnih indikatora da se nešto događa.

Trebali bismo biti svjesni signala koje nam koža šalje i zato donosimo najčešće kožne probleme koji se javljaju kada nešto nije u najboljem redu.

1. Tamne mrlje

Tamne mrlje koje su se odjednom pojavile mogu biti znak insuficijencije nadbubrežnih žlijezda, odnosno Addisonove bolesti (rijetka kronična bolest, koja nastaje kao posljedica obostranog razaranja kore nadbubrežnih žlijezda).

Ljudi s ovom bolešću imaju bolove u mišićima i zglobovima te gubitak apetita. Krvni tlak i nivo šećera u krvi im je nizak. Svi ovi simptomi mogu biti jako opasni, stoga nemojte čekati i odite kod liječnika.

2. Bijele mrlje

Bolest kod koje koža gubi pigmentaciju naziva se vitiligo. Ona se razvija kada imunološki sustav ubije stanice zvane melanociti, uzrokujući to da dijelovi kože poprime bijelu boju jer stanice više ne proizvode pigment.

Vitiligo može biti i posljedica adrenalne insuficijencije. Najbolje je da sve provjerite kod endokrinologa ili dermatologa.

3. Osip

Bilo kakav iznenadni osip na vašoj koži je znak da nešto nije u redu. Uzrok može biti alergija na hranu, kućne kemikalije, lijekove… Najbolje je da posjetite liječnika jer svaka alergijska reakcija može imati ozbiljne posljedice.

4. Oteklina (edem)

Ako svakodnevno imate otoke, trebali biste posjetiti endokrinologa jer mogu biti znak hipotireoidizme, odnosno smanjene funkcije štitne žlijezde, koja može biti posljedica nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde ili izostanka učinka hormona štitne žlijezde na tkivima.

Ostali simptomi su suha koža, otoci na licu, gubitak kose, krhki nokti, debljanje…

5. Veliki broj novih madeža

Postoje brojni razlozi zbog kojih se madeži pojavljuju. Osnovni je onaj nasljedni. Ako ih imaju vaši roditelji, velika je vjerojatnost da ćete ih imati i vi. Drugi razlozi mogu biti zbog pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zrakama ili hormonalne neravnoteže. U većini slučajeva su bezopasni.

No, ako se njihov broj odjednom povećao i ako postanu bolni te mijenjaju veličinu i boju, to je razlog da odete kod doktora.

6. Akne

Postoji mnogo razloga zbog kojih se akne javljaju: koža luči previše masnoće, hormonalna neravnoteža… Akne su uvijek posljedica. Naravno, morate osigurati koži pravilnu njegu, ali da biste ih se riješili morate saznati razlog njihove pojave.

7. Ljuštenje kože

Razlog ljuštenja može biti zbog nedostatka vitamina, hormonalne neravnoteže, alergijske reakcije, seboreičnog dermatitisa, psorijaze i drugih bolesti. Ako je ljuštenje intenzivno i praćeno drugim simptomima, može biti znak ozbiljne bolesti. Bilo kako bilo, odite na pregled.

8. Pretjerano znojenje

Ako se nalazite u dobro provjetrenom prostoru s optimalnom temperaturom i niste nervozni, onda se ne biste trebali znojiti kao da ste na trčanju. Ovo može biti znak i Graves-Basedowljeve bolesti.

Riječ je o autoimunoj i endokrinoj bolesti u čijoj se osnovi nalazi specifičan poremećaj funkcije tiroidne žlijezde. Ostali simptomi su i gubitak težine, nepodnošenje topline, topla, vlažna koža…

Linker
06. ožujak 2024 00:40