Ako primijetite neki od ovih simptoma, najbolje bi bilo da posjetite liječnika koji će testirati nivo šećera u krv.
 Foto: Istock
Rana dijagnoza

8 najčešćih simptoma dijabetesa kod žena

Stalno vam se piški, redovito imate urinarne infekcije i iscrpljeni ste kao nikad prije?! Ovo su samo neki od znakova upozorenja.

Stručnjaci upozoravaju kako postoji dosta nedijagnosticiranih bolesnika s dijabetesom koji imaju simptome, ali jednostavno nisu svjesni da je dijabetes uzrok.

- Oni čiji članovi obitelji maju dijabetes imaju tendenciju da se prije dijagnosticiraju - kažu. Ovo je vrlo bitno jer ranom dijagnozom možete spriječiti trajna oštećenja poput oštećenja bubrega ili živaca. Ako ste pretili, ili imate obiteljsku povijest dijabetesa, vrijedi pitati liječnika treba li vam test.

- Pad razine estrogena povezan s menopauzom može otežati da tijelo žene održava zdravu razinu šećera u krvi, što može povećati rizik od dijabetesa - nastavljaju stručnjaci.

Dodaju da čak i ako nemate problema s težinom, niste u menopauzi ili nemate genetske čimbenike, još uvijek postoje znakovi upozorenja koje trebate spomenuti svom liječniku.

Donosimo zato 8 uobičajenih simptoma dijabetesa kod žena.

1. Redovito imate urinarne infekcije

Ako ste uvijek bili skloni urinarnim ili drugim vaginalnim infekcijama, nemojte odmah paničariti. Ali ako ste primijetili da se one pogoršavaju, to može biti znak predijabetesa. Upravo zbog visoke razine šećera, te infekcije se sve češće pojavljuju, najčešće gljivične.

2. Stalno ste žedni

Kada su razine šećera u krvi visoke, količina natrija u vašoj krvi opada. Natrij pomaže tijelu da zadrži vodu, pa pad natrija može povećati žeđ. Pijenje vode privremeno će riješiti problem.

Ako ste žedni kao nikad prije (iako pijete istu količinu vode) to je znak upozorenja.

3. Trebate nove naočale

Glukoza u krvi može ući u leću oka i iskriviti vid. Namirnice poput voća i kruha imaju tendenciju podizanja šećera u krvi kod dijabetičara. Ako primijetite da vam je vid čudan nakon što pojedete ovu hranu, to je još jedna lampica upozorenja.

4. Stalno vam se piški

Ovo ide ruku pod ruku s osjećajem dehidracije. Kako povišeni šećer u krvi uzrokuje pad natrija u krvi, vaše tijelo će se boriti da ostane hidratizirano čak i ako pijete puno vode. Umjesto da zadržite tu vodu, na kraju ćete morati stalno na WC.

Foto: Istock
Možda ćete osjećati iscrpljenost usprkos tome što idete u krevet i budite se ujutro kao i inače.

5. Zbunjeni ste

Dehidracija može dovesti do zbunjenosti ili konfuzije.

Nedavna studija s Harvarda pokazuje da povišeni šećer u krvi također može uzrokovati manjak fleksibilnosti žila u vašem mozgu, što smanjuje kisik u mozgu, potiče upalu i može dovesti do osjećaja zbunjenosti

6. Stalno ste umorni

Ovo bi se opet moglo pripisati isključivo vašim neadekvatnim razinama hidratacije. Tijelo se bori da svlada naraslu glukozu u krvi, a to može rezultirati ozbiljnom iscrpljenošću. Istraživanje je također pokazalo da su problemi vezani uz spavanje češći kod dijabetičara.

7. Apetit vam je izvan kontrole

Dijabetes ograničava sposobnost vašeg tijela da pravilno premjesti šećer iz krvotoka u svoje stanice, gdje se šećer pohranjuje i koristi za energiju.

Budući da vaše tijelo ne dobiva dovoljno energije, pacijenti s dijabetesom mogu doživjeti nevjerojatnu glad (gotovo stalno).

8. Ogrebotine vam sporo zacjeljuju

Ako netko ima dugoročno visoki šećer u krvi, možda će imati problema sa zacjeljivanjem rana. Dijabetes naime može smanjiti protok krvi u vašim udovima, što može usporiti taj proces.

Linker
03. travanj 2024 22:47