Za početak možete spavati nagi samo jedan dan u tjednu.
 Foto: iStock
Nikad nije kasno

8 jako dobrih razloga zašto biste trebali spavati goli

Iako daleko od znatiželjnih pogleda, nagost u vlastitom domu, pa čak i u vlastitom krevetu nekim ljudima predstavlja problem. Ako ste među njima, nadamo se da ćete promijeniti mišljenje kada doznate kako je spavanje bez iti jedne krpice izvrsno iz više stručnih i praktičnih razloga!

U krevetu provedemo između šest do osam sati na dan i po tome je spavanje rutina koja nas najdulje drži na jednom mjestu. Pa iskoristimo to vrijeme ne samo za odmor, nego i za druge blagodati za organizam do kojih dolazi ukoliko spavate goli.

Dakako, plahte vam moraju biti pamučne i nježne za kožu, a u slučaju da vam je to prenagla promjena, možete započeti spavati u donjem rublju. Pokraj kreveta neka vam se uvijek nađe jednako ugodan kućni ogrtač, kako biste se mogli zaogrnuti. Počnite određenog dana u tjednu ili na primjer za vikend, a potom produžujte novi ritual.

Kad počnete uživati u svom tijelu, reakcija će se primijetiti i izvana.

Osjećamo se privlačnije

Često spavamo u iznošenim i dotrajalim komadima odjeće u kojima se isto tako i osjećamo. Isprana stara majica kratkih rukava je za bacanje, a ne za ladicu u kojoj držite odjeću za spavanje. Spavamo li goli, više razmišljamo o vlastitom izgledu. Posljedica je promijenjeni odnos s partnerom, a u slučaju da ste sami, vaš novi stav bit će zamijećen izvan udobnosti vaše postelje.

Jačamo samopouzdanje

Iako je uvriježeno mišljenje da se odjeveni osjećamo zaštićenije i samouvjerenije, stvari su upravo suprotne. Kad se osjećate ugodno u svom tijelu, to je kao injekcija samopouzdanja koja ubrizgava adrenalin ravno u vašu psihu. Posljedica su samouvjereni osmijeh i sjaj u očima. U taj osjećaj zadovoljstva uvjerit ćete se već prilikom prvog takvog odlaska na počinak.

Zbližavamo se s partnerom

Ne postoji veći osjećaj bliskosti između dvoje ljudi od onog kad se dotaknu dva naga tijela. Osjećaj kože voljene osobe na vlastitoj pojačava lučenje oksitocina i stvara jaku povezanost, što koristi i vezi i organizmu. Grljenje s golim partnerom umanjuje stres, stvara osjećaj sigurnosti i smanjuje mogućnost upala.

Foto: iStock
Imate li problema sa samopouzdanjem, ovo je jednostavan način da zavolite svoje tijelo.

Intimnih odnosi su češći

Kad ništa ne stoji na putu između vas i vaše voljene osobe intimni odnos je češći. A tako je zdrav za cijeli organizam, posebno za tlak i pravilan rad srca.

San je kvalitetniji

Bolje ćete spavati jer nema nikakvih smetnji koje bi vas tijekom noći mogle probuditi, poput uske majice. Znojenje zbog neprimjerenog materijala, od kojih mnogi često pate, potiče i na otkrivanje tijekom spavanja.

Koža se proljepšava

Ovo je jedino vrijeme u danu kada koži možete priuštiti da diše. Golo spavanje stoga se posebno preporučuje onima koji pate od nečiste kože, prištića ili dermatitisa. Kako napominju stručnjaci, dobro je i za naše intimne dijelove tijela, koji su neprestano pokriveni i time podložni raznim infekcijama.

Foto: iStock
Dodir vaših nagih tijela u zagrljaju smanjit će stres, pojačati osjećaj sigurnosti te lakše razbuktati vatru u postelji.

Starenje se usporava

Iako teza zvuči vrlo klimavo, činjenica je da golo spavanje čuva tijelo od zagrijavanja, koje sprečava hormon rasta da na sebi svojstven, magičan način, čuva naše tijelo od starenja. Pravilo glasi: što je hladnije, bora je manje!

Ravan trbuščić…

...i to bez odlaska u teretanu. Kad razina kortizola, zahvaljujući golom spavanju, tijekom noći padne, tijekom dana ćete imati manju potrebu za hranom. Ovaj hormon aktivira potrebu za gladi, posebno za šećerom i ugljikohidratima te povećava anksioznost i "sprema" zalihe masnog tkiva na trbuh.

Linker
19. travanj 2024 19:55