Čaša vina dnevno pomoći će vam na putu da snizite razinu lošeg kolesterola.
 Foto: iStock
DOSJE: KOLESTEROL

7 načina da snizite kolesterol još ovaj tjedan

Kao što znate, protekla smo dva tjedna posvetili kolesterolu, odnosno savjetima liječnika kako ga prevenirati. Na kraju našeg specijala donosimo vam 'šlag na tortu' - jednostavne savjete koje možete primjenjivati baš svaki dan, jedan po jedan.

Kad smo mlađi ne obraćamo puno pažnju na krvne nalaze osim ako ne upućuju na opasno zdravstveno stanje. Povišeni kolesterol počinje nas zabrinjavati tek kada liječnik crvenom kemijskom olovkom zaokruži njegovu vrijednost, uputi nas na dijetu i, u krajnjem slučaju, prepiše lijekove koji bi trebali barem malo smiriti „jezičce na vatri“.

Međutim, povišeni kolesterol signal je koji nam tijelo šalje u trenutku kada bismo trebali promijeniti neke svoje navike. Ako ni zbog čega drugoga, onda biste to trebali učiniti iz straha jer dokazano je kako povišeni kolesterol povećava rizik od bolesti srca, a smanjite li ga manje su šanse da ćete doživjeti srčani ili moždani udar.

Male promjene u dnevnom rasporedu mogu učiniti čudo! Točnije njih sedam, po jedna za svaki dan - da nam ne bude preteško :).

No, što čekate? Nije tako teško, vidjet ćete.

Ovo je 7 načina da snizite kolesterol još ovaj tjedan:

1. Doručkujte zobenu kašu

Započnite dan sa zvijezdom među namirnicama koje pomažu u snižavanju kolesterola - zobenim pahuljicama. One su bogate vlaknima, a povećanjem broja vlakana u prehrani doći ćete do zdrave razine kolesterola. Zob sadrži više vlakana nego druge žitarice pa, slikovito rečeno, upijaju sav onaj loš, LDL kolesterol u sebe. Dnevno se preporuča 1 ½ šalica zobenih pahuljica, a za bolji okus, dodajte kaši voće, cimet, kakao, tamnu čokoladu, kokos ili što već volite.

Foto: iStock
Za još bolji učinak u zobenu kašu možete dodati borovnice i sjeckane orahe.

2. Grickalice zamijenite orasima

Svi mi ponaked posegnemo za slatkim ili slanim grickalicama kako bismo zadovoljili glad do idućeg konkretnog obroka. No nažalost malo nas razmišlja o štetnim posljedicama koje na taj način činimo svome tijelu i zdravlju općenito. Grickanje oraha brz je i lagan način da snizite kolesterol u krvi, a dobra je stvar da će vam na tom putu pomoći i drugi orašasti plodovi, ako kojim slučajem ne volite ili ne smijete jesti orahe. Dnevno se preporuča pojesti šaku (oko 70 g) orašastih plodova.

3. Prošetajte za vrijeme pauze

Obično pauzu na poslu koristimo kako bismo u miru popili kavicu, a tek ako imamo vremena, skočimo do prve trgovine i s nogu pojedemo neko pecivo, jogurt ili sendvič. Oni savjesniji među nama, ponesu ručak od kuće. No, i jedni i drugi trebali bi znati kako bi tih pola sata dnevno mogli još bolje iskoristiti. Možda će vas iznenaditi, ali na kolesterol ne utječe samo ono što jedemo, već i ono što činimo. Preporuča se svakodnevno odvojiti oko 40 minuta na bilo koji način tjelovježbe, pa šetajte (dok ne protrčite).

4. Zavolite borovnice

Sezona im je nažalost prošla, ali u trgovinama se mogu naći zamrznute i sušene borovnice koje su jednako dobre i zdrave kao one svježe. Dakle, nemate izgovor. Ono što vas možda privuče da počnete češće jesti ovo voće je činjenica da su bogate antioksidansima, ali i da su bogate vlaknima, više nego drugo bobičasto voće. U jednoj šalici borovnice sadrže čak 5 g vlakana, a to je dobra vijest ako želiti sniziti kolesterol. Jedite ih suhe, njima obogatite jogurt, smutite smoothie, dodajte ih zobenoj kaši.

Foto: iStock
Konzumiranje lososa dva puta tjedno pomaže u sprječavanju nastanka srčanog i moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka, a smanjuje i visoke razine triglicerida i kolesterola.

5. Počastite se lososom

Da, nije jeftina riba, ali svakako je lijek u vašem slučaju, pa nemojte oklijevati. Počastite svoje srce bez grižnje savjesti jer losos sa žara uz malo maslinovog ulja i svježeg domaćeg češnjaka čini čuda. Bogata omega-3 masnim kiselinama ova će riba snizit vaše trigliceride, a istovremeno i smanjiti kolesterol. Dakle, riješit ćete „dvije muhe jednim udarcem“. U slučaju da vam losos baš i nije po guštu, tu je tuna (ali ne ona iz konzerve!).

6. Napravite salatu

Salate su odličan obrok koji možete napraviti dan prije i ponijeti ga sa sobom na posao sutradan. No, kada se idući puta odlučite napraviti salatu, vodite računa da u nju ubacite grahorice. Grah, grašak, leća - sve je dobrodošlo, a i odlična su zamjena za meso i ribu. Pored toga imaju više zdravstvenih prednosti, pogotovo kad je vaša misija u pitanju. Neka vam poticaj budu rezultati istraživanja koje je pokazalo kako su ljudi koji su barem jednom tjedno jeli grahorice snizili loši kolesterol za 8 mg/dl.

7. Natočite si čašu vina

Svi znamo da je previše alkohola štetno za srce i zdravlje općenito, no čaša crnog vina za žene, odnosno dvije za muškarca dnevno, neće vam naškoditi. Baš naprotiv - pomoći će vam na putu da poboljšate krvnu sliku. Pritom vodite računa da ne pijete jeftina vina.

Linker
05. ožujak 2024 21:19