Da, da, očito san o izraženim listovima nije više samo želja muškaraca.
 Foto: iStock
Anti-age

7 estetskih zahvata za koje možda niste čuli, a sve su popularniji

30. siječanj 2017.
Tehnike i postupci estetske kirurgije neprekidno se razvijaju i napreduju. Svake godine imamo na raspolaganju sve više načina da nešto “izgladimo”, “otopimo”, “zaledimo” ili “uštrcamo” kako bismo se riješili problematičnih zona.

Predstavljamo nekoliko estetskih postupaka koji nisu toliko razvikani, neki se i ne rade u Hrvatskoj, ali u posljednje vrijeme postaju sve popularniji.

1. TRBUŠNO REZBARENJE [ABDOMINAL ETCHIN]

Zahvat plastične kirurgije kojim se trbuhu daje sportski izgled s tzv. pločicama podrazumijeva upotrebu implantata, dok trbušno rezbarenje daje isti efekt, ali bez upotrebe implantata. Zahvat je kreirao plastični kirurg dr. Daniel Markmann, koji ga je i nazvao trbušnim rezbarenjem. Kad je u postupcima uklanjanja viška masnog tkiva ženama na trbuhu radio vertikalne nabore, zaključio je da bi na isti način mogao napraviti i horizontalne, koji bi stvorili dojam pločastih mišića. Riječ je o vrlo agresivnom postupku liposukcije pri kojem se radi upravo ono što pri vježbanju za klasične postupke liposukcije liječnici nikada ne rade. Drugim riječima, radi se liposukcija neposredno ispod kože, čime se postiže izdužen, cjevasti nabor. Dobar kandidat za ovaj postupak je osoba koja je prilično fit, ali ne uspijeva postići pločasti izgled mišića na trbuhu dijetom i tjelovježbom.

2. TRANSPLANTACIJA TREPAVICA

Kao što naziv kaže, transplantacija trepavica podrazumijeva uzimanje folikula dlačice s jednog dijela tijela (uglavnom sa stražnje strane vlasišta) i trajno premještanje na područje trepavica. Kad se folikul postavi na novo mjesto, nastavit će rasti kao što bi rastao na prijašnjem mjestu. Dobar kandidat za ovaj postupak su osobe koje su ostale bez prirodnih trepavica uslijed ozljede, poput opeklina ili su im ispale uslijed previše uvijanja ili su se pak oštetile od prekomjerne upotrebe ekstenzija. Kako bi se svaka dlačica što preciznije stavila na novo mjesto, folikuli se kirurški ušivaju. To je poput šivanja iglom i koncem: folikul s dugačkom dlačicom iz nekog drugog područja uvlači se u ušicu male igle i zatim se provlači kroz kapak. Obično se za svako oko koristi 20 do 40 dlačica, ovisno o gustoći kakva se želi postići. Rezultati transplantacije su trajni, budući da će dlačica na novom mjestu nastaviti rasti kao što bi rasla na originalnom mjestu. Liječnici preporučuju redovito održavanje nakon postupka: rezanje i uvijanje trepavica pružit će im zdrav i prirodan izgled kad narastu do pune veličine, nekoliko mjeseci nakon postupka.

3. POVEĆANJE LISTA

Povećanje lista je zahvat koji omogućava osobama da u donjem dijelu noge postignu željenu definiciju mišića koju tjelovježbom ne uspijevaju postići. Postupak daje volumen i ispupčen oblik listu, za što se koriste čvrsti silikonski implantati nalik onima koji se koriste za povećanje grudi, samo što su ovi napravljeni posebno za listove. Kad se implantat postavi ispod mišića, više se ne može osjetiti pod prstima. Tijekom postupka radi se mali rez sa stražnje strane koljena od kojeg ostaje jedva vidljiv ožiljak. Rezultat je trajan, a pacijenti se uobičajenim aktivnostima mogu vratiti nakon tjedan dana. Postupak nije samo za body buildere, nego za svakoga tko želi da mu listovi budu proporcionalni s ostatkom tijela (i u slučaju atrofiranih mišića).

Foto: iStock
Tehnologije smrzavanja masnog tkiva novi je neinvazivni tretman skidanja masnoće s leđa.

4. COOLSCULPTING ZA NABORE NA LEĐIMA

Postoje kirurška rješenja za uklanjanje problema viška masnog tkiva na leđima u visini grudnjaka, ali i neinvazivni tretmani koji mogu pomoći poboljšanju izgleda te zone bez upotrebe skalpela. Masno tkivo u toj zoni idealno je za primjenu CoolSculpting metode, tehnologije smrzavanja masnog tkiva koja daje odlične rezultate u preoblikovanju kontura tijela, uklanjajući višak masnoće s neželjenih zona. Najbolji kandidati za taj postupak su osobe čije se naslage masnog tkiva u tom području mogu uhvatiti prstima, jer to znači da će i aplikator moći uhvatiti taj dio tkiva i ohladiti ga u potrebnoj mjeri. CoolSculpting metoda uključuje postavljanje aplikatora na tretirano područje koji potom “usisava” i hladi tkivo. Masne stanice pod djelovanjem hladnoće odumiru, a tijekom idućih nekoliko mjeseci tijelo ih se prirodnim putem rješava. Rezultati su vidljivi mjesec dana nakon postupka, a konačni rezultat tri mjeseca nakon postupka. Obično se masno tkivo u tretiranoj zoni smanji 20 do 25 posto.

5. KOREKCIJA OSMIJEHA

Osmijeh kod kojeg se vide cijeli zubi gornje čeljusti i dio zubnog mesa (tzv. gummy smile) mnogim ljudima se ne sviđa i željeli bi ga nekako ispraviti. Liftingom zubnog mesa može se preoblikovati linija desni te ukloniti eventualni višak zubnog mesa čime se dobiva proporcionalniji osmijeh. Korekcijom gummy smilea ili liftingom zubnog mesa može se postići izgled puno bliži onome što se naziva idealnim osmijehom. Obično se za preoblikovanje zubnog mesa koristi zubni laser, a kod ekstremnijih slučajeva, ako je zub urastao u kost koju prekriva meso, potrebno je ukloniti i dio kosti. I to se može obaviti laserom ili kirurški. No, postupak nije uopće strašan kao što zvuči, naročito ako se koristi laser kojim se samo nježno prođe ispod zubnog mesa, što je dovoljno da se na odgovarajućem mjestu odstrani dio kosti.

Foto: iStock
Za postupak liftinga zubnog mesa koristi se laser.

6. PLASTIČNA OPERACIJA DEFORMACIJE NOŽNOG PALCA

Danas je teško biti žena, a ne nositi visoke potpetice, a godine nošenja takve obuće ostavljaju traga na stopalima. Jedan od njih je hallux valgus (čukljevi), bolna i neestetska protruzija kosti s vanjske strane nožnog palca, što se može riješiti kirurškim zahvatom. Ako očajnički želite ugurati stopalo s takvom deformacijom u uske salonke sa štiklom, danas postoji i bunion-plastika (nazivaju je i Pepeljugin zahvat) kojom se bol u velikoj mjeri može ublažiti. Za razliku od klasične operacije ovog deformiteta palca, nakon koje ostaje vrlo vidljiv ožiljak na vrhu stopala, kod ovog zahvata ožiljak se jedva vidi. Metodu je prije nekoliko godina razvio specijalist rekonstruktivne kirurgije i kirurgije stopala dr. Neal Blitz, kreiravši medicinski implantat koji učvršćuje kost tijekom perioda cijeljenja, što pacijentima omogućuje da odmah nakon zahvata stanu na stopalo (bez pomoći štake).

7. TRETMANI PRP-om ZA KOSU

U tretmanima PRP-om (plazma bogata trombocitima) za kosu ubrizgava se plazma koja sadrži faktore rasta, a postiže se povećani promjer vlasi, smanjuje se ispadanje i potiče rast nove kose. Tretman uključuje uzimanje manje količine pacijentove krvi koja se centrifugira u posebnom uređaju kako bi se odvojila plazma bogata trombocitima od ostalih stanica krvi. Tretirana zona se anestezira, a PRP se ubrizgava u vlasište, u područja na kojima se želi potaknuti rast ili postići veća gustoća kose. Najbolji kandidati za postupak su osobe s nasljednim tipom ispadanja kose ili osobe kojima ne ispada kosa, ali žele gušću kosu. Rezultati obično traju tri do šest mjeseci. Postupak postaje sve popularniji.

Teme
Linker
21. travanj 2022 13:18