Odnedavno pijete kavicu s tučenim vrhnjem i okusom karamele? Hmmm
 Foto: iStock
Izbjegnite ih

6 navika koje nas potajno debljaju

Odjeća vam je odjednom preuska, a čini vam se kako baš ništa u životu niste promijenili pa da za to nema razloga... Možda ipak ima.

Iako do sad niste o tome razmišljali, a možda ni primijetili da je to razlog vašim nakupljenim suvišnim kilogramima, neke svakodnevne navike mogu utjecati na brojčicu na kućnoj vagi. Evo što nas najčešće sabotira u održavanju idealne tjelesne težine...

Moderni kofeinski napitci

Svi oni novi okusi kave kojih je na tržištu sve više, a nisu obična kava - mogući su uzrok debljanja. Nescafe, cappuccino (običan, ali i oni s okusom), frappuccino i sl. rade se od punomasnog mlijeka, imaju dodatne pojačivače okusa i već dodane šećere. Sve su to razlozi zbog kojih bi ih se trebalo izbjegavati ukoliko odjednom imate višak kilograma.

Obična kava ima najmanje kalorija, a čak i ako pijete kavu s mlijekom i šećerom, u tijelo ćete unositi znatno manje kalorija nego što to činite pijete li neki od navedenih napitaka.

Hrana s nogu

Nažalost, svi mi ponekad ne nalazimo vrijeme da u miru sjednemo i pojedemo. Obavljamo zadatke pred nama i trpamo u sebe hranu, a da toga nismo ni svjesni. Što je još gore, obavljamo to u roku desetak minuta. Jesti s nogu stoga je mogući uzrok debljanja.

Zaokupljeni drugim obavezama, ne vodimo računa koliko smo pojeli i jesmo li uopće siti, pa često dolazi do prejedanja...

Prevelike porcije

Posljednjih je godina i na našim područjima zabilježeno kako ljudi jedu sve veće porcije. Veća porcija znači i veći broj kilograma; manja porcija - manji broj kilograma. Logično, zar ne!? Pritom, očekivano, ne dajemo preveliku važnost jušnim jelima, voću i povrću, odnosno uravnoteženoj prehrani, koja je najzdravija.

Ako se odjednom debljate, vodite računa o broju obroka i raznolikosti onoga što jedete, a u međuobroke ubacite porciju svježeg sezonskog voća i pijte dovoljno vode.

Foto: iStock
Gladovanje, baš kao i prejedanje, još nikome nisu donijeli ništa dobro. Uživajte u hrani, ali pazite što i koliko jedete.

Brze dijete

Svi već znamo kako u tome nema sreće. Brze dijete imaju jo-jo efekt i vrlo su opasne za zadravlje. Naime, ako odjednom smanjite unos hrane u organizam, tijelo (koje je pod šokom onoga što se događa) usporit će metabolizam kako bi skladištilo energiju. Osim što na ovaj način višestruko štetimo tijelu, zapravo i poništavamo učinke dijete - a to je mršavljenje.

Preskakanje obroka

Svima nam se ponekad dogodi da preskočimo obrok. No, kad nam to prijeđe u naviku, negativno se odražava kako na naše zdravlje, tako i na "stanje" na vagi. Naš organizam zbog toga može početi skladištiti masti, jer misli da je ovo novi način ishrane. Stoga, probajte jesti češće, ali manje obroke visoke hranjive obroke. Posljednji neka bude oko 18 sati.

Nadoknađivanje vikendom

Istraživanja pokazuju kako žene vole vikendom pojesti više. Takav način prehrane vrlo će brzo postati vidljiv na području struka s obzirom na to da, pokazala su istraživanja, vikendom unosimo više masti u organizam. Dodamo li tome i koju kapljicu alkohola koji sadrži prazne kalorije i potiče povećano konzumiranje hrane, dolazimo do uzroka problema...

I ne zaboravite, prehrana možda jest najvažnija pri održavanju idealne tjelesne težine, no treba biti i fizički aktivan. Višesatno sjedenje (a potom i izležavanje) nikako nam ne idu na ruku. Ne morate baš trčati maratone, ali svakodnevna šetnja, može vam pomoći da se osjećate, ali i da izgledate bolje.

Linker
09. ožujak 2024 03:43