Malo promjene su sasvim zdrave.
 Foto: Istock
Kad nas ona 'tamo dolje' zafrkava

5 stvari koje mogu promijeniti miris vaše vagine

Na miris može utjecati niz faktora, od toga koliko se znojite do menstrualnog ciklusa.

Posve je normalno da se miris vagine često mijenja, ali ovdje ne govorimo o drastičnim promjenama, poput mirisa ribe…

Na miris može utjecati niz faktora, od toga koliko se znojite do menstrualnog ciklusa.

Postoje neki mirisi koji mogu signalizirati infekciju, ali osim toga, male varijacije tu i tamo potpuno su normalne i zdrave. Evo pet stvari koje mogu promijeniti miris vaše vagine.

1. Znoj

Slatka hrana ne može promijeniti miris vaših privatnih dijelova (na sreću/na žalost). No, konzumacija puno određenih namirnica - poput kupusa ili češnjaka može dovesti do toga da vaš znoj ima drugačiji miris. Dakle, ako se puno znojite to može utjecati i na miris 'tamo dolje'.

Srećom, neugodan miris trebao bi nestati nakon nekoliko sati.

2. Ciklus

Točka u kojoj se nalazite u vašem menstrualnom ciklusu, zahvaljujući promjeni hormona, može dovesti do promjena. Pred kraj menstruacije može se osjetiti neugodan miris.

Nastaje jer se kiselost vagine tijekom menstruacije mijenja, a i zato što se pri kraju ciklusa mlaz krvi uspori i kapljice se zadržavaju u naborima vagine.

Bakterije koje tu normalno žive ih razgrađuju, što može izazvati neugodan miris.

3. Infekcija

Najvjerojatniji razlog zbog kojeg će se vaš miris vagine drastično promijeniti je zbog infekcije. Kad god se prirodna ravnoteža bakterija ili pH vagine promijeni, to može dovesti do infekcije i mijenjanje mirisa. Ako primijetite čudan miris koji dolazi u kombinaciji sa svrbežom, iritacijom ili promjenom iscjetka, trebali biste otići kod ginekologa.

4. Novi proizvodi za kupanje

Oni koji koriste iste sapune rijetko dožive promjenu mirisa vagine, za razliku od onih koji koriste različite proizvode. Razlog tome je što novi proizvod mijenja pH vagine.

5. Sperma

Do toga dolazi zato što je pH vrijednost sperme drugačija od pH vrijednosti vagine, a tijekom seksa se proizvodi dodatna tekućina koja u kombinaciji sa spermom može stvoriti neugodan miris.

Ovo nije štetno i miris uglavnom nestaje nakon nekoliko sati ili nakon tuširanja.

Linker
13. ožujak 2024 01:02