Brza hrana, konzumacija alkohola i cigareta, nedovoljno sna i fizičke aktivnosti... sve to tijelo pamti. Stoga je logično da nije 'rezerviran' sam za deblje osobe.
 Foto: iStock
Sve o metaboličkom sindromu

300 puta povećava rizik od smrti, zato ga zovu 'ubojica novog doba'

Bolest debljine i modernog načina života koja se naziva metaboličkim sindromom zapravo je skup rizičnih faktora koji vas polako, ali sigurno ubijaju, a koji su uglavnom posljedica vašeg načina života.

Povišen krvni tlak, visoka razina šećera u krvi, povišena razina kolesterola i debljina… To su sve stanja za koja svi znamo da ugrožavaju naše zdravlje i da ih treba korigirati, no ako se udruže, predstavljaju ozbiljan rizik i prijetnju, mogli bismo mirno reći predvorje srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara pa čak i nekih vrsta tumora.

Skup tih stanja naziva se metaboličkim sindromom - a riječ je o zdravstvenom problemu o kojem se intenzivnije govori posljednjih nekoliko desetljeća i to ne bez razloga. Sve o tome doznajte u novom Doktoru u kući, koji izlazi u četvrtak.

Epidemija pretilosti

Naime, moderno doba karakterizira epidemija pretilosti, a Hrvati, koji su peti na ljestvici najdebljih naroda u Europi, nisu nikakva iznimka. Iako je, naravno, jedan od uzroka tome brza i nezdrava hrana, još ključniju ulogu za nastanak tih poremećaja po mišljenju akademika Željka Reinera ima nedostatak kretanja koji je jedna od glavnih karakteristika današnjeg vremena.

Za ilustraciju koliku opasnost za život predstavlja taj skup rizičnih faktora, dovoljno je reći da, prema nekim istraživanjima, debela osoba s metaboličkim sindromom ima 300 puta veći rizik za smrt od spomenutih bolesti u odnosu na zdravu osobu normalne tjelesne težine, dok je kod debelih osoba bez metaboličkog sindroma rizik "samo" 25 posto puta veći.

Ni mršavi nisu izuzeti

Iako je moguće da i mršave osobe imaju metabolički sindrom, a prema istraživanju provedenom na Sveučilišnoj bolnici u Tübingenu i Centru Helmholtz za istraživanje dijabetesa u Monaku takvih je među mršavim osobama 20 posto, to je ipak prvenstveno problem pretilih osoba.

Ali stvar nije samo u tome koliko masnih naslaga imamo, već gdje su one pohranjene jer je najopasnije nakupljanje masnih naslaga u području struka i oko jetre.

Isto istraživanje je pokazalo da su i među mršavim osobama ugroženije one kod kojih postoji neravnoteža u raspodjeli masnih naslaga između trbuha i nogu odnosno osobe sa znatno mršavijim nogama u odnosu na struk.

Za Hrvatsku, na žalost, nemamo točnih podataka o učestalosti metaboličkog sindroma. Međutim, budući da taj poremećaj postoji u razvijenim zemljama u oko 20-30 posto ljudi, pretpostavlja se da je i u Hrvatskoj slično.

Nemojte propustiti, Doktor u kući + Jutarnji list u četvrtak za samo 13 kuna!

Linker
19. travanj 2024 12:44