Sintetičko donje rublje povećava vlažnost intimne zone te pomaže rast štetnih bakterija.
 Foto: Istock
Nikad nije kasno

15 stvari koje bi svaka žena trebala znati o intimnoj njezi

30. travanj 2018.
O njezi intimnog područja svaka bi se žena trebala redovito brinuti, bez obzira na dob.

 

Redovita tjelesna aktivnost važna je za zdravlje, jača mišiće i kosti. Smanjena razina stresa pomaže vam da ostanete zdravi i sretni, a redovita higijena i kupanje čine tijelo i kosu svježim i čistim. O sebi treba voditi brigu od glave do pete, a to uključuje i najintimnije dijelove tijela. O njezi intimnog područja svaka bi se žena trebala redovito brinuti, bez obzira na dob.

 

1. SAPUNI I GELOVI ZA TUŠIRANJE NISU PRIKLADNI ZA PRANJE INTIMNIH DIJELOVA

Većina sapuna i gelova za tuširanje ima sastav koji održava prirodnu pH vrijednost kože, što je 5,5. Međutim, normalna pH vrijednost zdrave vagine je od 3,8 do 4,5. Korištenjem običnog sapuna narušava se prirodna vaginalna flora pa može doći do brzog razvoja i razmnožavanja štetnih bakterija. Zbog toga se mogu javiti problemi kao što su iritacija, svrbež, bol, neugodan miris, iscjedak ili infekcija. Dakle, budite oprezni pri kupnji kozmetičkih proizvoda i birajte one koje su namijenjeni upravo intimnoj njezi.

 

2. PERITE SAMO VANJSKI DIO INTIMNE ZONE

Vagina ima sposobnost “samočišćenja”, tako da je nije potrebno prati “iznutra”. Štoviše, ispiranje vagine može biti štetno. Trebate oprati intimnu zonu samo izvana - to znači samo stidnicu, stidne usne i područje oko klitorisa.

 

3. OPERITE INTIMNE DIJELOVE BAREM JEDNOM DNEVNO

Intimni dijelovi trebaju se oprati barem jednom dnevno toplom vodom, napose nakon velike nužde kako biste spriječili prijenos bakterija u vaginu. Kada imate menstruaciju, intimne dijelove treba prati barem dvaput dnevno toplom vodom.

 

4. NEMOJTE KORISTITI SPUŽVICE ZA TUŠIRANJE NI RUKAVICE

Koža stidnice vrlo je mekana i osjetljiva, a spužve i rukavice mogu uzrokovati manje ozljede. Intimne dijelove dovoljno je prati rukom.

 

5. PAZITE NA MLAZ VODE

Kada perete intimnu zonu, pazite da mlaz vode ne ide ravno prema vagini. Neka voda teče s vrha intimne zone kako bi se spriječio ulazak bakterija u vaginu.

 

6. UVIJEK KORISTITE MEKANE RUČNIKE

Ručnik za intimnu zonu mora biti mekan i potpuno suh. Trebalo bi promijeniti ručnik svaka dva do tri dana i nemojte ga dijeliti s ukućanima. Svatko mora imati svoj ručnik.

 

7. OBRIŠITE SE OD SPRIJEDA PREMA STRAGA

Nakon obavljanja nužde vodite računa da se toaletnim papirom brišete od naprijed prema natrag, tj. od vagine prema anusu. Tako nećete širiti štetne bakterije iz anusa u vaginu, što može dovesti do infekcije mokraćnog mjehura, pa čak i nekih ozbiljnih problema.

 

8. NOSITE PAMUČNO DONJE RUBLJE

Danas je postoji vrlo mnogo vrsta donjeg rublja. Kada uživate u vremenu s nekim posebnim, možda ćete htjeti nositi seksi čipku ili satenske gaćice. Međutim, pamučno donje rublje omogućuje disanje kože, a za razliku od pamuka, sintetički materijali sprečavaju cirkulaciju zraka, povećavaju vlažnost u intimnoj zoni i time stvaraju idealne uvjete za rast štetnih bakterija. Nosite udobno donje rublje od pamuka i spremite seksi čipkaste gaćice samo za posebne prigode. Također izbjegavajte nošenje preuskih traperica i hlača.

 

9. OPERITE INTIMNE DIJELOVE PRIJE I POSLIJE SPOLNOG ODNOSA

Operite intimne dijelove tijela prije i nakon svakog intimnog odnosa. To je važno jer sprečava razmnožavanje i širenje štetnih bakterija. Vrlo je važno i da vaš partner održava intimnu higijenu.

 

10. SEKS TIJEKOM MENSTRUACIJE POVEĆAVA RIZIK ZA INFEKCIJE

Izbjegavajte intimne odnose kada imate menstruaciju, a to je posebno važno ako ste inače skloni vaginalnim infekcijama. Najbolje je čekati do krvarenje prođe.

Foto: Istock
Intimne dijelove treba oprati barem jednom dnevno, i to toplom vodom, osobito poslije velike nužde kako biste spriječili prijenos bakterija u vaginu.

11. TIJEKOM MENSTRUACIJE MIJENJAJTE ULOŠKE SVAKA DVA DO ČETIRI SATA

Ne biste trebali dopustiti da isti uložak nosite dulje od četiri sata jer ne samo da se nećete osjećati svježe i čisto nego ćete omogućiti razmnožavanje štetnih bakterija. Uložak promijenite svaka dva do četiri sata.

 

12. TAMPONE KORISTITE RJEĐE I MIJENJAJTE IH SVAKA DVA DO TRI SATA

Tamponi se trebaju redovito mijenjati, svaka dva do tri sata jer mogu izazvati infekcije ili sindrom toksičnog šoka, što se smatra potencijalno smrtonosnom bolesti. Nemojte koristiti tampone ako imate infekciju jer to može pogoršati stanje. I još jedan važan savjet: nikada nemojte spavati s tamponom.

 

13. I PREHRANA JE VAŽNA

Jogurt, osobito grčki, opskrbljuje tijelo dobrim bakterijama. Žive kulture u ovom mliječnom fermentiranom napitku liječe tijelo, ali pomažu i vagini u obrani od gljivičnih infekcija. I ostala fermentirana hrana poput kombucha gljive, kefira, čaja ili soka od brusnica dobra je za vaše intimno zdravlje.

 

14. OJAČAJTE MIŠIĆE

Kao i ostatak tijela, i mišiće vagine treba trenirati da ostanu jaki. To se najbolje može postići Kegelovim vježbama, a posebno je to važno kako starite ili ako ste rodili. Kegelove vježbe jačaju mišiće dna zdjelice, što je važno u sprečavanju inkontinencije u starijoj dobi i eventualne boli tijekom spolnog odnosa.

 

15. KONDOMI ČUVAJU POŽELJAN pH VAGINE

Kondomi će pomoći u održavanju zdrave vagine. Razina pH vagine je kisela, ali razina pH sjemena je lužnata i sve to može vaginalni pH izbaciti iz ravnoteže i dovesti do infekcije.

 

Teme
Linker
26. veljača 2021 17:26