Zbog gubitka kolagena pojavljuju se bore, a koža postaje suha.
 Foto: iStock
Stari se...

13 činjenica o kolagenu koje treba znati svaka žena iznad 30

Važnost kolagena u održavanju mladenačkog izgleda kože ne može se ignorirati. Koži daje elastičnost, omogućuje joj hidriranost i zdrav, sjajan izgled. Osim toga, pomaže organizmu da uspješno metabolizira masnoće.

U kozmetici, anti-agingu, industriji ljepote gotovo je svaki proizvod, svaki postupak i svaki aparat povezan s kolagenom.

Zašto je kolagen tako važan za mladolik izgled i ljepotu, trebamo li ga s godinama doista više nego što ga prirodno imamo i što zapravo radi u tijelu?

1. Kolagen je protein koji nastaje u dermisu, unutarnjem sloju kože građenom od vezivnog tkiva. Zdravo tijelo sadrži obilje tog proteina, štoviše, postoji više od 25 tipova kolagena u ljudskom tijelu.

2. Naziv "kolagen" dolazi od grčkog izraza koji bi u prijevodu značio "stvaratelj ljepila". I doista bi se kolagen mogao u određenoj mjeri usporediti s cementom koji jača određene strukture; kod ljudi štiti kožu i cijelo tijelo od kanceroznih stanica, toksina iz okoliša i drugih štetnih tvari.

Proizvodnja ovog dragocjenog proteina počinje se smanjivati već i prije 30. godine!

3. Najmanje 25 posto svih proteina u ljudskom tijelu upravo je kolagen. Najpoznatiji je kao vodeći element u strukturi očiju, zuba, noktiju, kose i, naravno, kože. Glavni je gradivni sastojak arterija i vena, hemoglobina, tetiva, hrskavice, mišića, bubrega itd. Mišići sadrže do dva posto kolagena, a svi mišići teški su otprilike kao šest posto ukupnog kolagena u tijelu.

4. Važnost kolagena u održavanju mladenačkog izgleda kože i odgađanju pojave znakova starenja, primjerice bora, ne može se ignorirati. Bez kolagena, koža jednostavno ne bi bila elastična.

Foto: iStock
S manje kolagena i koža postaje manja, a to, pored bora, izaziva i druge vidljive posljedice na licu.

5. Već i prije 30. godine počinje se smanjivati proizvodnja ovog dragocjenog proteina, kako starimo, stvara se sve manje i manje, a sve brže propada. To je razlog zbog kojeg se počinju pojavljivati bore.

6. Smanjena produkcija kolagena ne znači samo mogućnost pojave bora. Koža se također može početi smanjivati, a to u konačnici vodi do ozbiljnijih problema kao što su tamna područja oko očiju, crvenilo kože i različiti pigmentacijski problemi.

7. I ako se stave na stranu pitanja kože, smanjena količina i kvaliteta kolagena u tijelu može se odraziti na kosti, zglobove, mišiće i ligamente. Kosti mogu postati krhkije, zglobovi nefleksibilni.

8. Jedan od najučinkovitijih načina da smanjite prirodni gubitak produkcije kolagena je pridržavanje zdravih životnih navika. Dakle, hranite se uravnoteženo, ne izlažite se previše suncu bez zaštite i nemojte pušiti.

Foto: iStock
Duhanski dim, alkohol, masna hrana, izlaženje na sunce bez zaštite... sve to utječe na našu kožu.

9. Proizvodnja i funkcija kolagenskih vlakana zahtijeva određene tvari.

Među njima su:

  • aminokiseline hidroksilizin i hidroksiprolin, koje se mogu dobiti iz esencijalne kiseline lizina i neesencijalne kiseline prolina (prirodni izvor im je ponajviše hrana životinjskog podrijetla)
  • vitamin C, koji je potreban da se prolin pretvori u hidroksiprolin i lizin u hidroksilizin, ali i u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kolagen
  • hijaluronska kiselina koja potiče proizvodnju kolagena i popravlja oštećena kolagenska vlakna.

10. Prehrana s dodatnim porcijama proteina biljnog porijekla pametan je način nadoknade izgubljenog kolagena. Orašasto voće može vam dati mnoštvo lizina, a tofu i drugi proizvodi od soje osigurati dobru porciju hijaluronske kiseline. Iz ribe, piletine i nemasnog mesa možete se zdravo opskrbiti lizinom i prolinom. Bjelance je također odličan izvor prolina. Za dovoljne količine vitamina C najpoznatiji je izvor citrusno voće.

Ključni za poticanje stvaranja kolagena i ublažavanje njegova gubitka su retinol i retinoidi, peptidi i antioksidansi

11. Suplementi kolagena obično dolaze u obliku tableta ili geliranih kapsula. Kao i prehrambeni izvori, ne bi trebali samo nadomjestiti izgubljeni kolagen nego i stimulirati stvaranje novog. Kako biste bili sigurni da uzimate odgovarajući tip suplementa, konzultirajte se s liječnikom. No, ne bi se trebalo previše osloniti na suplemente jer njihov je učinak, sugeriraju neka istraživanja, privremen.

12. Problemi na koži izazvani gubitkom kolagena, poput boranja i suhoće, umanjuju se pomoću različitih kozmetičkih tretmana.

  • Pellevé metoda učvršćivanja kože tehnika je kod koje se posebnim aparatom pomoću radiovalova koža zagrijava do temperature na kojoj se potiče stvaranje novog kolagena.
  • Piling alfa-hidroksilnim (AHA) kiselinama potiče proizvodnju novog kolagena, ali i elastina.

13. Kolagen se ne može jednostavno dodati koži - pomoći mogu jedino proizvodi koji potiču kožu, odnosno fibroblaste u njoj, da radi ono što inače radi - stvara kolagen i ublažava njegov gubitak. Ključni su u tome retinol i retinoidi, peptidi i antioksidansi. Za njihove je sastojke dokazano da prodiru u kožu i mogu stimulirati stvaranje novog kolagena.

Linker
27. ožujak 2024 14:53