Muškarci, pazite na svoje žene!
 Foto: iStock
Tik-tak, tik-tak

12 razlika između ženskog i muškog srca

30. studeni 2016.
Obično se priča o ženskom srcu kao o osjetljivijem i krhkijem, no to je sada i znanstveno dokazana činjenica.

 

1. LAKŠE JE 60 GRAMA

Žensko srce je manje nego muško. Prosječno žensko srce teško je oko 118 grama, dok je prosječno muško srce oko 60 grama teže.

 

2. ŽILE SU TANJE

Žile su kod žena tanje, a to što su u prosjeku oko 1 milimetar tanje nego žile kod muškaraca otežava svaki zahvat na njima, kao i na srcu.

 

3. VIŠE PALPITACIJA

Žene imaju "labaviju" strukturu zalistaka. Stoga su kod žena češći poremećaji srčanih zalistaka, a češća je i pojava palpitacija.

 

4. OSJETLJIVIJE ŽILE

Žile u ženskom srcu su osjetljivije i podložnije grčenju i stezanju. Privremeno grčenje do kojeg dolazi u sitnim žilama može uzrokovati bol u prsima, koja zapravo potječe od srca i nije ju lako dijagnosticirati.

 

5. SIMPTOMI BOLESTI NISU TAKO UOČLJIVI

Kod žena srčane bolesti nemaju tako očite simptome kao kod muškaraca. Primjerice EKG i testovi pod opterećenjem često daju normalne rezultate. Stoga bi uvijek trebalo uzeti u obzir sumnju liječnika na postojanje problema i eventualno postojanje rizičnih faktora te ne odustati nego provesti i dodatne pretrage u skladu s tim.

 

6. MANJE IZDRŽLJIVO NAKON SRČANOG UDARA

Žensko srce je manje izdržljivo i otporno na pretrpljena oštećenja nakon srčanog udara. U usporedbi s muškarcima, žene imaju viši rizik za smrt nakon srčanog udara.

 

7. POJAVA ATIPIČNIH SIMPTOMA

Oboljelo žensko srce često ima atipične simptome. Dok je bol u prsima izraženija kod muškaraca, kod žena se češće javlja kratak dah i otežano disanje, slabost, umor i nadimanje. Takve razlike mogu otežati postavljanje dijagnoze.

 

8. BRŽE KUCA

Žensko srce kuca brže od muškog. Na primjer, ritam otkucaja srca kod muškaraca u prosjeku je 70-72 otkucaja u minuti, dok je kod žena to 78-82 otkucaja. To izaziva palpitacije i kratak dah te otežano disanje pa bi na te simptome kod žena trebalo obratiti više pažnje.

 

9. OSJETLJIVIJE NA NUSPOJAVE

Žensko srce je osjetljivije od muškog na nuspojave lijekova. Uz to, žensko srce ima i veću sklonost i rizik da razvije poremećaje u ritmu rada nego muško srce.

 

10. SKLONIJE STVARANJU UGRUŠAKA

Žensko srce ima veći rizik za razvoj ugrušaka nego muško. Ta razlika je još izraženija kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule i puše.

 

11. NO, ŽILE SU OTPORNIJE!

Žile u ženskom srcu su otpornije na bolesti srca. U usporedbi s muškarcima postoji razlika od 10 godina u dobi u kojoj se javljaju srčane bolesti. Ipak, ta razlika nestaje nakon menopauze.

 

12. TEŠKO JE POSTAVITI DIJAGNOZU TESTOVIMA

Bolesti koje se razvijaju u ženskom srcu često imaju više posljedica na jednu žilu nego na više njih, a to otežava prepoznavanje bolesti na testovima i pretragama.

 

Teme
Linker
02. siječanj 2021 19:29