Stručnjaci objašnjavaju kako razlikovati prehladu od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput gripe, mononukleoze, meningitisa…
 Foto: gregory pappas/unsplash
možda ste se prevarili

11 znakova da vas je 'pogodilo' nešto puno ozbiljnije od prehlade

26. listopad 2018.
Stručnjaci objašnjavaju kako razlikovati prehladu od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput gripe, mononukleoze, meningitisa…

Kada se osjećamo loše, lako si samo postavimo dijagnozu pretpostavljajući da je riječ o prehladi. Ali prehlada, nije uvijek samo prehlada. Važno je znati razliku između prehlade i nečeg ozbiljnijeg, što zahtijeva posjet liječniku.

Ako mislite da imate 'samo prehladu', ali ste zabrinuti da bi to moglo biti nešto više, najbolje je da odete kod liječnika. To je osobito važno ako imate astmu, teške alergije, dijabetes, bolest bubrega ili autoimunu bolest. Isto vrijedi i za trudnice i sve osobe mlađe od šest ili starije od 65 godina.

Stručnjaci objašnjavaju kako razlikovati prehladu od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput gripe, mononukleoze, meningitisa…

1. Simptomi traju više od 4 dana

Uobičajena prehlada obično prolazi u roku 4, 5 dana. Počinje bolnim grlom, začepljenim nosom, a zatim se obično razvija kašalj. Dok se kašalj i curenje nosa mogu zadržati, većina simptoma treba nestati nakon četiri dana.

Ako ste prehlađeni, u konačnici ćete se osjećati dobro nakon nekoliko dana odmora i puno tekućine. Ako simptomi traju dulje, moguće je da, kažu stručnjaci, imate nešto ozbiljnije, poput gripe ili mononukleoze.

2. Simptomi su se povukli, pa vratili

Možda ste u početku imali prehladu, ali kad je imunološki sustav ugrožen, može se dogoditi da osoba razvije nešto ozbiljnije - streptokok, upalu pluća ili infekciju sinusa.

3. Vratili ste se s putovanja

Ako imate bilo kakve simptoma nakon povratka s putovanja u inozemstvo, nemojte odgađati posjet liječniku.

4. Imate visoku temperaturu

Moguće je da tijekom prehlade imate temperaturu, ali ona nije uobičajena, pogotovo ne velika. Ako imate više od 38 °C, to može biti znak streptokoka. Većina oboljelih će razviti visoku temperaturu u prvih nekoliko dana bolesti. Ako se ne liječi može uzrokovati reumatsku groznicu i dovesti do ozbiljnih srčanih problema.

5. Danima imate nisku temperaturu

Čak i ako temperatura nije osobito visoka, ako je imate nekoliko dana uzastopce to može biti znak da se vaše tijelo bori s nečim jačim od prehlade. Konzistentna temperatura mogla bi značiti da imate gripu ili mononukleozu.

6. Problemi s probavom

Mučnina, povraćanje i proljev obično ne prate prehladu, tako da ovi simptomi mogu signalizirati nešto ozbiljnije, poput gripe.

7. Teške glavobolje

Liječnici uzimaju u obzir teške glavobolje - pogotovo ako ih prati temperatura i ukočenost vrata, jer to može biti znak meningitisa. S druge strane, pritisak ili glavobolje oko očiju i nosa mogu biti znak infekcije sinusa. Ove vrste glavobolja mogu se pogoršati kada se nagnete naprijed.

8. Bol u prsima ili otežano disanje

Iako je kašalj normalni simptom prehlade, ne smije biti toliko jak da izazove otežano disanje, piskanje ili bol u prsima. Ovi simptomi se ne smiju zanemariti, budući da problemi s disanjem mogu biti znak bronhitisa ili upale pluća, dok bol u prsima, stezanje i iznenadni gubitak daha mogu signalizirati plućnu emboliju.

9. Simptomi se javljaju na jednom mjestu

Još jedan crveni alarm da je riječ o nečem većem od prehlade je 'lokalizacija' simptoma, što znači da ih osjećate na jednom određenom području.

Dok prehlada utječe na cijeli gornji dišni sustav, druge bolesti karakteriziraju intenzivni simptomi na jednom mjestu. Na primjer, streptokok uzrokuje tako jaku upalu grla da vam je iznimno teško gutati, ali obično do boli u drugim dijelovima tijela neće doći.

Sinusne infekcije mogu uzrokovati glavobolje, pa čak i bol zubi, infekcija uha obično uzrokuje bol i začepljenost u jednom uhu, a mononukleoza može izazvati natečene krajnike.

10. Bolovi u tijelu

Prehlada ne bi smjela izazvati bol u cijelom tijela. S druge strane, gripa, praćena umorom i osjećajem hladnoće, do toga može dovesti. Ako imate gripu imate osjećaj kao da vas je udario kamion, a sam izlazak iz kreveta vas može iscrpiti. O bolovima u mišića da i ne pričamo...

11. Simptomi se javljaju u određenim situacijama

Može biti vrlo teško razlikovati alergije od prehlade, jer imaju slične simptome. Ako primijetite da vam se simptomi pogoršavaju nakon što ste bili vani ili s kućnim ljubimcem ili imaju tendenciju dolaska i odlaska s određenim godišnjim dobom, vjerojatno imate alergiju. Da biste odredili točan uzrok, pratite povijest simptoma i njihovo javljanje.

Više o razlikama između prehlade i alergije čitajte OVDJE.

Teme
Linker
04. prosinac 2021 02:46