Signali koje nam tijelo šalje znaju biti jako suptilni i ako ne znate što tražite, jednostavno možete propustiti jasnu poruku da nešto nije u redu.
 Foto: Istock
Kako ih prepoznati

11 simptoma hormonalne neravnoteže koje svaka žena treba znati

Mnoge važne procese u našim tijelima kontroliraju hormoni. Dakle, kada je poremećena proizvodnja hormona, to utječe na naše raspoloženje, ponašanje i izgled. Ali kako prepoznati da je problem uzrokovan hormonima, i kojim od njih točno?

1. Iznenadna pojava akni

Akne i miteseri mogu se pojaviti ako su vam pore začepljene. Međutim, neki doktori tvrde da iznenadna pojava akni nerijetko može biti uzrokovana naglim hormonalnim promjenama u tijelu. Na primjer, vrlo nizak nivo androgena vodi do pojave akni po cijelom tijelu. T

akve stvari se često mogu uočiti tijekom tinejdžerskih godina kada se zaista teško riješiti akni.

2. Česte glavobolje

Prema riječima endokrinologa, razlog zašto često imate glavobolju (osim stresa i umora) može biti nizak nivo estrogena. Estrogen je ženski hormon koji se proizvodi u jajnicima i kontrolira sve metaboličke procese u mozgu i leđnoj moždini.

Ako imate previše ili premalo estrogena, to može biti uzrok migrene ili konstantnog lošeg raspoloženja.

3. Česta nesanica

Nesanica je vrlo opasan znak jer može biti povezan s niskim nivoom progesterona. Stručnjaci za san i spavanje tvrde da je progesteron prirodni relaksator. Može opustiti, smiriti i normalizirati san.

Promjene u nivou ovog hormona često dovode do nesanice. Prema Akademiji za psihosomatsku medicinu, estrogen i progesteron su veoma niski kod žena koje su upravo rodile. Zbog toga neke žene mogu imati problema sa spavanjem tijekom ovog perioda. Ali, to ne bi trebalo događati u drugim situacijama.

4. Povećano znojenje

Naglo znojenje ili temperatura su najčešći znakovi da nešto nije u redu s vašim hormonalnim balansom.

Hormoni kontroliraju temperaturu tijela, pa ako imate neku vrstu neravnoteže, možda će vam odjednom biti jako vruće. Stručnjaci tvrde da je ovaj simptom uobičajen nakon menopauze, kada je nivo hormona veoma nestabilan.

U drugim slučajevima, ovaj simptom ukazuje na to da u tijelu postoji problem.

5. Konstantni umor

Svatko od nas se, s vremena na vrijeme, osjeća umorno, ali ako ste uvijek umorni, čak i kada se odmarate, to može biti znak hormonalne neravnoteže. Stručnjaci kažu kako kronični umor može biti izazvan problemima u proizvodnji tiroidnih hormona.

6. Nagla promjena težine

Ako imate hormonalnu neravnotežu, možete se udebljati bez obzira na hranu koju jedete. Nedostatak ili višak proizvodnje određenih hormona može učiniti da tijelo zadrži masnoće i izgubi mišićnu masu.

Na primjer, visok nivo estrogena, kortizola ili inzulina s niskim nivoom testosterona može dovesti do nakupljanja masti u trbuhu.

A nizak nivo tiroidnih hormona usporava metabolizam i dovodi do povećanja tjelesne mase.

7. Gubitak kose

Prekomjeran gubitak kose može biti uzrokovan hormonima štitnjače, inzulinom ili testosteronom. Kada žene imaju visok nivo testosterona, one nerijetko postaju ćelave. Zbog pojedinih stanja, hormon dobiven od testosterona pokušava uništiti folikule dlake što dovodi do gubitka kose.

Foto: Istock
Hormone ne smijete shvaćati olako jer utječu na kvalitetu vašeg života.

8. Problemi s probavom

Mnogi ljudi su vjerojatno bili u situaciji kada su, zbog nervoze, imali neke probavne probleme. Takav efekt je uzrokovan velikim otpuštanjem hormona zbog stresa. Studija sprovedena na Sveučilištu Texas pokazala je da visok nivo estrogena utječe na mikrofloru crijeva.

Druge studije su pokazale da visok nivo hormona u jajnicima može dovesti do bolova u trbuhu.

9. Nekontrolirani napadi gladi

Naša tijela sintetiziraju hormone koji su odgovorni za naš apetit i glad. Neravnoteža ovih hormona dovodi do nekontroliranih napada gladi.

Doktori su otkrili da postoje dva hormona koja trebaju biti uravnotežena kako bi se glad stavila pod kontrolu - leptin i grelin.

Leptin smanjuje glad kada smo nešto pojeli a grelin radi suprotno - on nas obavještava kada je vrijeme za obrok.

10. Zaboravljivost

Konstantno zaboravljanje i slaba koncentracija mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući i hormonalnu neravnotežu. I opet, sve se opet vrti oko niskog nivoa kortizola i estrogena.

Studije su pokazale da nizak nivo estrogena može dovesti do zaboravljivosti i nemogućnosti fokusiranja. A nizak nivo kortizola utječe na kratkoročnu memoriju.

11. Promjena u izgledu grudi

Promjena veličine dojke je jedan od najozbiljnijih znakova da se u tijelu nešto događa. Naglo smanjenje nivoa estrogena utječe na vlažnost i elastičnost kože. Zbog toga grudi mogu izgubiti svoj oblik, volumen i veličinu.

Prema Nacionalnom institutu za rak, promjene u izgledu grudi javljaju se vrlo rijetko i u većini slučajeva takve promjene nemaju nikakve veze s rakom.

Ovo se događa samo zbog hormonalnih promjena ili prije menopauze.

Linker
16. travanj 2024 03:15