Umor se može pojaviti zbog mnogo razloga. Međutim, ako osjećate konstantan umor, posjetite liječnika.
 Foto: Istock
Pazite na sebe

11 najčešćih simptoma raka koji se i dalje ignoriraju

03. kolovoz 2018.
Ignoriranje simptoma je najgore što možete učiniti za svoje zdravlje.

Neočekivani gubitak težine

Nije abnormalno da vam težina varira ili ide gore-dolje, osobito kod onih koji su stalno na dijeti. No, neobjašnjivi gubitak kilograma može biti znak da nešto nije u redu. U pogledu raka, nije neuobičajeno da pacijenti u početku doživljavaju gubitak kilograma od deset ili više kilograma. To je najčešće kod raka želuca, jednjaka, gušterače i raka pluća.

Stalno ste umorni

Ako ste odmorili, a umor vas i dalje drži, vaše zdravlje može biti u opasnosti. Iako se ovo, kako se rak razvija, obično pogoršava, ovaj je simptom uobičajen je u ranoj fazi leukemije.

Promjene na koži

Je li se vaša koža promijenila? Postoje li područja koja su tamnija? Je li poprimila žućkastu ili crvenkastu nijansu? Iako je koža osjetljiva i može reagirati zbog različitih stvari, bez obzira na uzrok, važno je posjetiti dermatologa.

Neoplazme na koži

Neoplazme (izrasline) se smatraju znakom raka kože ili dojke. Drugi simptomi su:

 • čvrsti čvorovi na grudima i/ili pazusima
 • iritacija ili osip nepoznatog uzroka koji nije povezan s alergijom na određenu vrstu hrane ili kozmetike
 • pojava 'vlažnog' čira u centru novotvorine
 • madež koji mijenja veličinu i boju

Uporan kašalj

U sezoni prehlade i gripe, kašalj se očekuje u nekom trenutku. No, ako taj kašalj nikako ne prestaje, trebali biste se obratiti liječniku. Većina ljudi, kažu stručnjaci, zanemaruju ovaj simptom.

Problemi s probavom

Tumori često uzrokuju blokade koje će vam otežati prolazak stolice. One će također promijeniti njen oblik nerijetko je čineći jako tankom. Često dolazi i do proljeva. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite ove promjene duže od 4 tjedna.

Neobjašnjiva bol

Stalno vas nešto boli i nikako ne prestaje? Vaše tijelo vam poručuje da se nešto događa. Bol može izazvati rak kostiju ili rak jajnika. Američka udruga za rak kaže kako bol uzrokovana rakom često signalizira da on raste, pa je najvažnije da se što prije javite liječniku.

Česte groznice ili infekcije

To mogu biti znakovi leukemije. Ona naime uzrokuje abnormalnu proizvodnju bijelih krvnih stanica što potkopava sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

Nadutost

Velika većina žena oboljela od raka jajnika kaže kako im je prvi znak bila neočekivana i iznenadna nadutost koja je nestajala i ponovo se pojavljivala tijekom duljeg razdoblja.

Stalne masnice

Ako ste primijetili nešto neobično, odnosno da vam se odjednom počinju stvarati hematomi po tijelu ili da oni više ne nastaju samo uslijed udarca, makar i blagog, nego da nastaju spontano, trebali biste potražiti liječničku pomoć i obaviti potrebne pretrage kako bi se utvrdilo o kojem je problemu riječ.

Ovi simptomi obično sugeriraju kako se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim stanicama, što može biti znak leukemije.

Rane u ustima

One su vrlo česte - ali ako primijetite da one ne prolaze, to bi mogao biti znak nekog oblika raka usne šupljine. Drugi simptomi uključuju otekline ili ukočenost u čeljusti; bijele ili crvene mrlje na desni; ili bol koja ne prolazi.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava:

 1. Nemojte pušiti.
 2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.
 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 4. Budite tjelesno aktivni.
 5. Hranite se zdravo.
 6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.
 7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.
 9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.
 10. Dojite svoje dijete.
 11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).
 12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

Teme
Linker
03. kolovoz 2022 12:32