Ovaj broj Doktora Plus posvetili smo našim najmlađima i njihovu zdravlju.
 Foto: Shutterstock
Novi Doktor Plus je na kioscima!

100 stranica najboljeg vodiča kroz dječje zdravlje!

Nemojte propustiti naše specijalno izdanje na 100 stranica posvećeno dječjem zdravlju!

U leksikonu dječjeg zdravlja dobit ćete kalendare cijepljenja i pregleda, detaljan pregled razvoja jezika i govora po mjesecima, najbolje vježbe za formu, snagu i stopala. Uz to, tu je iscrpan vodič za roditelje o dječjoj prehrani: 20 top namirnica, jelovnici, recepti, savjeti.

Pomoći ćemo vam da naučite sve što trebate znati o najčešćim dječjim bolestima i tegobama - od dojenačke do školske dobi. Spavanje, odnosno uspavljivanje, problemi s mokrenjem u krevet, zdravlje očiju, polazak u vrtić...

Odgovaramo i na pitanja kako se boriti s dječjom debljinom te kada je pravo vrijeme za sport i koji.Veza djece i tehnologije posebna je priča, s mnogo roditeljskih nedoumica. No, jedno je sigurno - ekrani u prve tri godine - nikako.

Prve tri su najvažnije

Prve tri godine života ključne su za razvoj mozga, koji raste brže od bilo kojeg drugog dijela tijela. Tijekom ovog razdoblja dječji mozak osjetljiviji je na pozitivne utjecaje, ali i ranjiviji na negativne utjecaje nego što će biti ikada u životu. Činjenica je da mala djeca ne dobivaju ništa od gledanja televizije, no ako uživaju u tome, zašto je to štetno? Prema novim istraživanjima, pretjerano gledanje u ekran bilo koje vrste negativno mijenja strukture dječjeg mozga. Rezultati pokazuju da što dulje dijete gleda televiziju ili videosadržaje na ekranima, to su promjene u mozgu dublje.

Snimke magnetne rezonance (MRI) pokazuju da djeca koja mnogo vremena provode pred ekranima imaju manje bijele tvari u prednjem dijelu mozga, što je povezano, među ostalim, s nižom verbalnom inteligencijom. Naime, bijela tvar je ono o čemu govorimo kada kažemo da mozak funkcionira brzo i učinkovito, da postoje dobre veze u mozgu.

Utječe na razvoj mozga

Suprotno učenju sviranja instrumenta, bavljenju sportom ili čitanju djetetu, gledanje u ekran ne dovodi do razvijanja viših razina u mozgu. Izloženost djece do tri godine ekranima povezano je s usporenim razvojem govora općenito i funkcionalnog govora, vještina te spremnosti za vrtić. Ekrani u toj dobi dovode i do problema u ponašanju te do lošijeg akademskog uspjeha.

U Dežurnoj ordinaciji naši liječnici odgovaraju na vaša pitanja.

Doktor plus - Leksikon dječjeg zdravlja - potražite na kioscima od 26. lipnja!

Linker
18. travanj 2024 08:48