Potraje li bol duže od nekoliko dana ili zahtijeva jače lijekove protiv bolova, svakako biste trebali otići liječniku.
 Getty Images
zdravlje

10 znakova da vam je gornji dio leđa u ozbiljnim problemima

Otkrijte je li bol u gornjem dijelu vaših leđa posljedica nekih životnih navika ili je riječ o hitnom slučaju

Previše vremena provodite za računalom? Bol u gornjem dijelu leđa najčešće je posljedica nepravilnog položaja tijela pri sjedenju. Sjedenje i gledanje u monitor računala steže mišiće prsnog koša i rasteže mišiće u gornjem dijelu leđa. Rezultat su grčevi mišića u području ramena. Bol u mišićima oko vrata i ramena, osim nepravilnog položaja tijela, može biti posljedica cijelog niza uzroka. Neki od vrlo čestih su stres, prekomjerna tjelovježba te iskrivljen položaj vrata tijekom spavanja.


Što možete poduzeti

Tipična epizoda grča u mišićima traje obično samo nekoliko dana, a kroz to vrijeme ključno je da vam tijelo bude u ugodnom položaju. Preporučuje se mirovanje, stavljanje ledenih obloga na bolno mjesto i uzimanje protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen ili naproxen.


Kada otići liječniku

Potraje li bol duže od nekoliko dana ili zahtijeva jače lijekove protiv bolova, svakako biste trebali otići liječniku. Još jedan znak da je riječ o ozbiljnijem problemu jest kad bol počne smanjivati kvalitetu vašeg života, odnosno ograničavati vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.


Znakovi da morate što prije otići liječniku


Bol koja ne prolazi

Probali ste sve moguće pripravke i metode samoliječenja, otišli na masažu, možda čak i kupili novi madrac, no bol u gornjem dijelu leđa ne prestaje. To može biti, iako to nije čest slučaj, znak tumora pluća. Naime, rak pluća u uznapredovalom stadiju može uzrokovati bol u kostima. Drugi simptomi su gubitak tjelesne težine, bol u prsima i osjećaj slabosti. Ako vam bol u gornjem dijelu leđa ne prolazi ili je toliko jaka da vas noću budi, obavezno otiđite liječniku.


Doživjeli ste prometnu nesreću

Ako ste imali prometnu nesreću u kojoj niste doživjeli neke teže povrede, moguće je da zaključite kako nema razloga za odlazak liječniku. No, snažan trzaj glave prema naprijed i prema natrag može izazvati pucanje ili upalu ligamenata i mišića vrata i gornjeg dijela leđa. Posjetite liječnika nakon prometne nesreće, naročito ako, osim boli u vratu, imate i simptome poput umora i vrtoglavice.


Bol se širi i na bočne strane leđa

Svatko tko je ikada imao bubrežne kamence zna da izazivaju jaku bol, kao i da mogu uzrokovati bol u gornjem dijelu leđa. Ipak, teško da će bol u gornjem dijelu leđa biti jedini simptom bubrežnih kamenaca. Ako se radi o toj bolesti, velika je vjerojatnost da ćete osjećati i bol s bočne strane te ispod rebara na leđima. Na bubrežne kamence može upućivati i nelagoda prilikom mokrenja te crvenkasta ili smećkasta boja mokraće. Osjećate bol s desne strane, ispod ramena? Moguće je da imate problema sa žuči, dakle i u ovom slučaju obavezno morate otići liječniku.


Imate povišenu temperaturu

Ponekad jaka bol u gornjem dijelu leđa može biti popraćena povišenom temperaturom i ukočenošću ili trncima u rukama, što je posljedica infekcije kralježnice. To je vrlo rijetka bolest, a povećan rizik za obolijevanje imaju osobe s oslabljenim imunitetom, oboljeli od raka ili dijabetesa i pretile osobe. Ako postoji sumnja na spinalnu infekciju, liječnik će vas uputiti na rendgensko snimanje ili magnetsku rezonanciju zbog točne dijagnoze. Bolest se liječi intravenskim davanjem antibiotika, što podrazumijeva bolničko liječenje.


Bol se širi na prsni koš

Ukočenost ili slabost u rukama mogu biti znak moždanog udara, no mogu biti i znak oštećenja u stijenci aorte, velike krvne žile koja prolazi kroz stražnji dio prsnog koša. Posebno su riziku izložene osobe s nekontroliranom hipertenzijom kroz dugi vremenski period. Baš kao i u slučaju moždanog udara, ovo je stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.


Jako ste iscrpljeni

Obratite pažnju na znakove koji mogu ukazivati na srčani udar, a to su mučnina, kratak dah, izuzetna iscrpljenost i bol u leđima.


Slabost u nogama

Osjećate li slabost u nogama možda je riječ o diskus herniji, a do toga može doći ako prilikom podizanja teškog tereta koristite snagu leđa umjesto nogu. Ako osjećate bol u gornjem dijelu leđa praćenu utrnulošću i slabošću u rukama ili nogama, to može biti znak neurološke ozljede, točnije diskus hernije. Liječnik to može utvrditi fizičkim pregledom.


Boli vas pri udisaju

Ako osjećate bol kad duboko udahnete, obavezno otiđite liječniku. Moguće je da se radi o vrlo hitnom stanju koje se zove plućna embolija. Krvni ugrušak se može odlomiti od duboke vene u nozi ili ruci te otići u pluća, zastati u nekoj od krvnih žila i uzrokovati slab protok krvi, upalu te odumiranje plućnog tkiva. Jasni simptomi su oštra bol i otežano disanje nakon dugog putovanja automobilom ili avionom. Ako se bol u gornjem dijelu leđa pogoršava nakon dubokog udisaja, ako imate kratak dah ili iskašljavate krv i imate nesvjesticu, odmah pozovite hitnu pomoć.


Bol se pojačava kad se krećete

Nedavno ste pali, no niste mislili da će vas nakon toga leđa tako jako boljeti. Ako ste imali nezgodu da vam je neki težak predmet pao na leđa ili ste se poskliznuli na ledu ili pak pali udarivši leđima o rub stepenice, moguće je da ste slomili rebro. Ovisno o tome koje rebro je slomljeno, bol se može javiti u gornjem dijelu leđa ili bočno, može biti umjerena do jaka i pojačava se pri svakom pokretu. To je još jedan razlog da posjetite doktora, naročito ako je bolovima prethodila neka ozljeda.

Linker
05. ožujak 2024 19:24