Jeste li ih već probali?
 Getty Images
za mnoge vrste nismo ni čuli

10 vrsta egzotičnog voća koje se uzgaja kod nas: pomažu kod visokog tlaka, liječe bolesnu jetru, ali i sprječavaju rast stanica raka

Farmaceuti su u prah, kapsule i ulja pretvorili tisuće prirodnih pripravaka, a nutricionisti sve češće preporučuju i važnost konzumacije zdrave hrane u njezinu izvornom obliku.

Piše: Zlatko Šimić


Ohrani kao lijeku godinama se pišu znanstvene studije i medicinska istraživanja, arhiviraju se narodne mudrosti i recepti pa se svako malo pojavi neka nova spoznaja o nekoj biljci, voćki ili povrću kojem se pripisuju čudotvorna svojstva superhrane i namirnice koja je neizostavna u preventivi ili borbi protiv modernih bolesti. Ni Hrvatsku ne zaobilazi taj svjetski trend, svjedoci smo da su farmaceuti u prah, kapsule i ulja pretvorili tisuće prirodnih pripravaka, a nutricionisti sve češće preporučuju i važnost konzumacije zdrave hrane u njezinu izvornom obliku. U Hrvatskoj se majka priroda pobrinula da ima dovoljno prirodnih bogatstava i vode za uzgoj udomaćenih vrsta bilja, voća i povrća, a u posljednje vrijeme sve je češći uzgoj tropskog voća, za koji Hrvatska ima odlične preduvjete.

Najzaslužniji za popularizaciju uzgoja tropskog voća je Ivan Šulog, poduzetnik iz Donje Bistre, koji se prije 23 godine počeo baviti uzgojem egzotičnog voća u Hrvatskoj s brendom Exotic King. U nekoliko navrata posjetili smo njegovo imanje u Zagorju, gdje u pravom tropskom vrtu i rasadniku sadi egzotično voće i prodaje ga u zemlje EU svježije i zrelije nego što je ono koje dolazi iz prekooceanskih zemalja. Kako smo u uobičajenim novinarskim reportažama uvijek bili koncentrirani na novosti i informacije o načinima uzgoja neke egzotične vrste, rijetko smo imali prostora posvetiti se ljekovitim svojstvima voća koje se sve više sadi i kupuje u Hrvatskoj. S Ivanom Šulogom odabrali smo 10 vrsta egzotičnog voća koje se već sadi i bere i kod nas kod kooperanata koje Šulog ima od Slavonije do Dalmacije i Istre.


Indijanska banana

Naziva se i paw-paw, što na jeziku Indijanaca znači medvjeđa šapa. Kada plod prerežemo, u unutrašnjosti se nalazi meso bijelo-žute boje, meko i slatko. Sadrži puno vitamina, minerala, posebno kalcija i željeza, aminokiselina te ima visoku energetsku vrijednost. Sjemenke sadrže alkaloid koji je emetik (izaziva povraćanje): ako se žvaču, utječu na probavu sisavaca, ali ako se progutaju cijele, samo prođu kroz probavni trakt. Listovi i grančice sadrže aktivnu tvar annonaceous acetogenins-asimicin antikancerogenih svojstava koja se koristi za proizvodnju lijekova protiv raka te je 10.000 jača od kemoterapije (pawpaw kapsule). Slično djelovanje ima i njezin srodnik - graviola.


Yacon

Zdravstvene prednosti yacona uključuju, među ostalim, njegovu sposobnost reguliranja razine šećera u krvi, uravnoteženje razine kolesterola i pomoć u gubitku kilograma. Yacon zbog visoke razine kalija opušta krvne žile i pomaže kardiovaskularnom sustav. To znači povećan protok krvi i manju opasnost od srčanih i moždanih udara. Kalij, uz natrij, također pomaže u postizanju ravnoteže tekućine u stanicama i tkivima našeg tijela. Kontrolira razinu kolesterola, drugim riječima fruktooligosaharidi iz ovog ploda pomažu u snižavanju razine lipida i sprečavaju nakupljanje tzv. lošeg kolesterola.

Iako se o tome žestoko raspravljalo u određenim krugovima, različiti istraživači tvrde da konzumiranje yacona može pomoći u intenzivnijem gubitku kilograma jer ne sadrži škrob (poput većine gomolja), već vas ispunjava i ima vrlo malo kalorija. Ovo se djelovanje povezuje i s laksativnim učinkom yacona te boljom sitošću koju ljudi osjećaju kada pojedu ovu slatku biljku.


Feijoa

Feijoa je veoma ljekovito voće. Bogato je vitaminom C, E, K i B6 te željezom, cinkom i magnezijem. Feijoa je veoma ljekovita i za kožu, usporava starenje, zateže kožu. Zbog svojih ljekovitih moći često se koristi u kozmetici. Štiti kožu od velikog zračenja pe je treba jesti prije odlaska na plažu. Zahvaljujući vitaminu C, koji je izvrstan antioksidans, feijoa se koristi u borbi protiv bolesti kardiovaskularnog sustava, ateroskleroze, hipertenzije, akutne respiratorne virusne infekcije, gripe i angine.


Babaco

Babaco je popularan kao prirodno rješenje za mršavljenje, jer 100 grama ovog voća ima samo 20 kalorija. Papain u babacu je probavni enzim i potiče probavu. Babaco sadrži vrlo malo masti i adekvatne količine ugljikohidrata, zbog čega sprečava nakupljanje masti u tijelu. Niska količina šećera u babacu vrlo je korisna za regulaciju razine šećera u krvi. Dakle, ako bolujete od dijabetesa, ovo hranjivo voće neće vam značajno povećati razinu glukoze u krvi. Babaco je vrlo učinkovit u liječenju različitih kožnih infekcija i poremećaja. Pomaže u liječenju ekcema, upala kože, opeklina, crvenila i raznih infekcija.


Gorka dinja

Nezreli plodovi vrlo su dobar izvor vitamina C, kalija i fosfora. Sušeni listovi koriste se za čaj. Od lišća se pravi čaj koji je koristan u prevenciji i liječenju malarije te potiče probavu i djeluje antibakterijski. Sok egzotične gorke dinje može potisnuti rast raka gušterače, bez nuspojava

Antikancerogeno djelovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca, kao i kod leukemije i neuroblastoma. Istraživači sa Sveučilišta u Coloradu, SAD, iz Centra za istraživanje tumora, kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Krute tvari su uklonili, a preostali sok koristili su u testiranju na dva načina. Izravno na kulturama stanica ili tako što je zamrznut pa samljeven u fini prah. Sok gorke dinje (razrijeđen samo 5 posto u vodi) djelovao je snažno na smanjenje svih četiriju karcinoma gušterače staničnih linija. Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 stanice tumora smanjene su za 90 posto, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za 98 posto. Sok je izazvao programiranu staničnu smrt (apoptozu) i, što je još važnije, aktivirao AMPK (proteinska kinaza aktivirana AMP-om), što znači da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez šećera. Nakon što su miševi bili hranjeni prahom zamrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52 posto nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava. Također će biti dostupna zamrznuta pulpa pakirana po 0,5 i 1 kg.


Guava

Guave sadrže više antioksidansa likopena od bilo kojeg drugog voća ili povrća, a imaju ga gotovo 20 posto više od rajčica. Naše tijelo ne može iskoristiti mnogo likopena u rajčicama ako nisu kuhane. Međutim, stanična struktura guava omogućuje da se antioksidansi apsorbiraju bio plod sirov ili kuhan. Likopen štiti naše zdrave stanice od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati sve vrste oštećenja, uključujući i blokirane arterije, degeneraciju, probleme sa živčanim sustavom, pa čak i rak. Kod muškaraca s tumorom prostate koji su konzumirali dopunu likopena primijećena su značajna poboljšanja, tj. smanjivanje tumora i malignosti.

Likopen sprečava rast stanica raka dojke, a istraživanja pokazuju da ovaj antioksidans može pomoći i u zaštiti od srčanih bolesti. Ovo čudno malo voće također je bogato vitaminom C i drugim antioksidansima. Guava ima 60 posto više kalija nego banane, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Ustvari, hranjive guave pokazale su se odlične u snižavaju LDL kolesterol i stvaranju HDL kolesterola, smanjuju trigliceride i snižavaju krvni tlak.


Kiwano

Kiwano je u prvom redu dobar izvor vitamina C, kalija i željeza. Ostali minerali kojih ima u manjim količinama su magnezij, fosfor, cink, bakar, kalcij i natrij. Sjemenke sadrže niz masnih kiselina, uključujući linolnu i oleinsku masnu kiselinu. Linolna kiselina jedna je od omega-6 masnih kiselina koje su važne za ljudsko zdravlje. Oleinske kiseline također ima u maslinovu ulju, a smatra se korisnom u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Dva antioksidansa u kiwanu su atokoferol i y-tokoferol. Oba su organski oblici vitamina E, koji ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje kože, srca, mišića, živaca i crvenih krvnih stanica. Vitamin E također pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale, koji mogu uzrokovati kronične bolesti poput kardiovaskularnih i raka. Postoje i dokazi koji sugeriraju da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.


Sibirska borovnica

U krajevima gdje ova vrsta raste u prirodi postoji dugogodišnja narodna primjena kod ateroskleroze, hipertenzije i gastrointestinalnih poremećaja. Novije studije idu u prilog tome. Bobice su bogat izvor vitamina C, antocijanina, proantocijanidina i drugih flavonoida te imaju antitumorska, antimutagena, antimikrobna, protuupalna i protualergijska svojstva.


Mongolska borovnica

Plodovi su sočni i slatki. Karakterizira ih visok sadržaj fenola, flavonoida, antocijanina, minerala i vitamina A, B, C i E. Bogatije su mineralima i imaju bolja nutritivna svojstva nego daleko poznata američka borovnica. Na primjer 100 g zamrznutih mongolskih borovnica ima sedam puta više kalcija i željeza od američke borovnice, a četiri puta više kalija i proteina.


Surinamska trešnja

Vitamin C u aceroli i surinamskoj trešnji pomaže u jačanju imunosnog sustava. U prosjeku plodovi sadrže od 1500 do 4000 mg vitamina C na 100 g svježeg voća. Za usporedbu, naranča ima samo 50 mg vitamina C na 100 g svježeg voća i manje od pola količine magnezija, kalija i pantotenske kiseline. Osim toga, pomaže u liječenju i popravku oštećenih tkiva u tijelu. Osim vitaminom C, bogata je provitaminom A, vitaminima B-kompleksa, pomaže u uništavanju slobodnih radikala koji mogu izazvati bolesti oka, artritis i rak. Od minerala najznačajniji su željezo, kalcij i fosfor. Sadržaj šećera u plodu je nizak, samo 3-5 posto. Kalij u ovom voću regulira krvni tlak i srčani ritam. Folna kiselina pomaže u stvaranju novih stanica pa se ove trešnje preporučuju trudnicama. Folna kiselina također štiti novorođenče od bolesti. Acerola trešnja jedan je od prirodnih lijekova protiv glavobolje. Protiv bolova djeluje kao aspirin i ibuprofen. Pomažu i u liječenju groznice i grlobolja. Bioflavonoidi i karotenoidi iz acerole su snažni antioksidansi koji pomažu u održavanju razine kolesterola u tijelu. Oni pak čiste tijelo od kancerogenih tvari.


Ovo voće liječi želučane poremećaj te zatvor i proljev. Plodovi se mogu prerađivati u sirup ili džem. Njihova se konzumacija preporučuje kod umora ili kao pomoć kod virusnih infekcija, zacjeljivanja rana, liječenja bolesti jetre. Sok acerole posebno je koristan za osvježavanje pilota, astronauta i atletičara izloženih velikom fizičkom naporu. Također jača dišni sustav i pomaže stvaranju kolagena, koji je ključan za zdrav i lijep izgled kože.

Linker
05. travanj 2024 00:19