Nemojte uzimati lijek protiv prehlade prije odlaska liječniku zbog te bolesti.
 Getty Images/iStockphoto
SVI RADIMO ISTE GREŠKE

10 stvari koje ne smijete činiti prije odlaska doktoru i dvije koje biste trebali napraviti

09. veljača 2020.
Bilo da idete na sistematski pregled ili na neku redovitu kontrolu, poslušajte ove savjete kako biste od posjeta liječniku dobili maksimum


Nemojte piti kavu prije mjerenja krvnog tlaka

Na sistematskom pregledu sigurno će vam mjeriti tlak pa prije odlaska na sistematski izbjegavajte piti kavu jer ona može utjecati na rezultat mjerenja. Konzumiranje kave ili drugih pića koja sadrže kofein, poput energetskih napitaka ili cole, sat vremena prije mjerenja krvnog tlaka može dovesti do toga da tlak bude povišen iako to možda ne odgovara stvarnom stanju vašeg zdravlja. Isto vrijedi za duhanske proizvode, kao i za bezreceptne dekongestive (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).


Nemojte jesti masnu hranu prije vađenja krvi

Prije davanja krvi za krvnu sliku nemojte jesti pretjerano masnu hranu ili prekomjernu količinu hrane. Prevelika količina hrane ili premasna hrana mogu utjecati na nalaz krvi. U stvari, možda biste trebali potpuno preskočiti obrok i otići na vađenje krvi natašte. Primjerice ako će nalaz krvi uključivati mjerenje kolesterola i drugih masnoća u krvi, bilo bi najbolje ne jesti ništa osam do deset sati prije vađenja krvi. Razina šećera i triglicerida u krvi može porasti ubrzo nakon obroka. Obično pacijenti na vrijeme dobivaju upozorenje da na vađenje krvi dođu natašte ako je to potrebno pa, ako ste dobili takvo upozorenje, shvatite ga ozbiljno.


Pijte dovoljno tekućine prije odlaska na liječnički pregled

Općenito, dobro je na pregled liječniku otići dobro hidriranog organizma jer će tada puls i krvni tlak pokazati optimalne vrijednosti. Ako morate davati uzorak mokraće ili vaditi krv, blaga dehidracija može uzrokovati promjene koje će zatim dovesti do zbunjujućih i netočnih rezultata.


Prije pregleda jedite onako kao što to činite svaki dan

Prije redovitog godišnjeg pregleda nemojte mijenjati svoje prehrambene navike samo zato što se želite prikazati „zdravijim” svojem liječniku. Liječnik želi da budete iskreni i otvoreni o svojoj prehrani i životnim navikama kako bi vam mogao dati odgovarajuće savjete i terapiju ako je potrebno. Uostalom, nekoliko dana zdrave prehrane neće imati utjecaj na ono što će vidjeti vaš doktor: potrebno je dosta vremena da bi se prehranom mogao sniziti kolesterol i šećer u krvi pa nekoliko dana neće značiti razliku. Bilo bi najbolje da se pokušate hraniti zdravo kad god možete.


Nemojte uzimati lijek protiv prehlade prije odlaska liječniku zbog te bolesti

Ako ste bolesni, liječnik će htjeti procijeniti vaše simptome bez da na njih utječu neki bezreceptni lijekovi koje ste možda uzeli. Neki od tih lijekova mogu podići krvni tlak, a liječnik mora znati je li tome uzrok lijek ili bolest. Ako trpite jake bolove, uzmite lijek, no pazite da što bolje opišete svom liječniku simptome i kažete koji ste točno lijek uzeli. Osim toga, ako ste uzimali neki lijek za akutnu bolest, važno je da doktoru kažete pomaže li vam lijek te uzrokuje li neke nuspojave. To će liječniku pomoći da odluči o daljnjim koracima u liječenju.


Nemojte ići na manikuru ili pedikuru prije odlaska dermatologu

Dermatolog će vam pregledati cijelo tijelo, uključujući i vaše nokte pa bi bilo dobro da nisu nalakirani te da nemate akrilne nokte. Sitne promjene u noktima liječniku mogu ukazati na neke veće zdravstvene probleme, poput anemije, dijabetesa pa čak i bolesti srca. Osim toga, na nelakiranim noktima je lakše uočiti gljivice. Također, bilo bi dobro da ne stavljate puder ni sjenilo na kapke kako bi dermatolog mogao lakše uočiti eventualne probleme na koži lica. Ako imate make up, nastojte ga neposredno prije pregleda ukloniti.


Nemojte piti alkohol prije mjerenja kolesterola

Izbjegavajte konzumirati bilo što bi moglo utjecati na razinu triglicerida u krvi (jedna od četiri komponente kod mjerenja masnoća u krvi) jer to može utjecati na nalaz i izazvati nepotrebnu brigu. Od alkohola biste se trebali suzdržati 24 sata prije vađenja krvi zbog mjerenja masnoća, a do porasta triglicerida u krvi može doći ubrzo nakon konzumiranja alkohola. Trebali biste izbjegavati i slatkiše, masnu hranu, kao i prejedanje općenito prije odlaska na vađenje krvi zbog mjerenja masnoća. Naime, svi ti faktori mogu kratkoročno utjecati na razinu triglicerida u krvi.


Nemojte uzimati kofein prije stres testa

Stres ehokardiografija (UZ srca pod opterećenjem) služi za kontrolu rada srca pod opterećenjem (provodi se tijekom hodanja po pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla). No, ako će se kod vas takav test uključuje i neke farmakološke agense (farmakološki stres eho test), nemojte prije odlaska na kontrolu konzumirati ništa što sadrži kofein. Kofein utječe na djelovanje lijeka – primjerice adenozina – koji se koristi za simulaciju stresa u takozvanim „kemijskim stres testovima”.


Nemojte dehidrirani davati uzorak mokraće

Ako imate trening uoči davanja uzorka, nemojte zaboraviti popiti dovoljno tekućine nakon treninga. U svakom slučaju, nemojte uzorak mokraće davati dok ste dehidrirani jer to može značajno utjecati na rezultate. Također, prije davanja mokraće na analizu izbjegavajte vježbanje ako ono nije dio vaše svakodnevne rutine jer je tada veća vjerojatnost da ćete biti dehidrirani nakon treninga.


Nemojte otkazivati termin za ginekološki pregled ako imate mjesečnicu

Ne brinite o tome što će ginekolog misliti. Sigurno je tijekom poroda ili carskih rezova koje je obavio tijekom karijere vidio puno veće količine krvi. Menstruacija neće utjecati ni na koji test koji ginekolog može obaviti, uključujući i Papa-test. Mnoge se žene osjećaju ugodnije ako pomaknu termin pregleda iza menstrualnog krvarenja, no s medicinskog stajališta za to nema potrebe. Iznimka? Ako odlazite ginekologu zbog nekog oštećenja ili ranice ili zbog neobičnog iscjetka, bit će lakše istražiti problem kad prođe menstrualno krvarenje.


Ne koristite dezodorans prije odlaska na mamografiju

Razlog zašto na dan mamografije ne biste trebali koristiti dezodorans jest to što oni uglavnom sadrže aluminij, a on na nalazu izgleda kao kalcifikat u tkivu dojke te se nalaz može tumačiti kao lažno pozitivan. Ako imate dezodorans, onda barem operite pazuhe prije pregleda. Ipak, bolje je taj dan pregrmjeti bez dezodoransa nego poslije umirati od straha zbog lažne loše vijesti.


Ne jedite crvene namirnice prije kolonoskopije

Crvene ili ljubičaste namirnice mogu obojiti sluznicu koja iznutra prekriva debelo crijevo te tako utjecati na nalaz pretrage. Zanimljivo je da suplementi na bazi željeza imaju isti učinak. Osim toga, kod mnogih ljudi željezo izaziva zatvor što otežava uzimanje laksativa prije pretrage s ciljem potpunog čišćenja crijeva koje je izuzetno važno za točnost nalaza. Trebali biste prestati uzimati željezo tjedan dana prije kolonoskopije, a ostale namirnice koje mogu biti problematične jer se teško uklanjaju iz crijeva su namirnice bogate vlaknima, poput sirovog voća i povrća, kukuruza i graha. Njih bi trebalo izbjegavati tri dana prije pretrage.


Zapišite pitanja koja želite postaviti liječniku

Neovisno o tome na kakav pregled idete, vjerojatno ćete biti nervozni pa se možda nećete sjetiti svega što ste htjeli pitati liječnika. Zapišite sve pa čak i pitanja poput „mogu li nekako riješiti problem vaginalne suhoće?”. Još jedna stvar koju biste svakako trebali obaviti prije svakog liječničkog pregleda jest da se istuširate.

Teme
Linker
18. srpanj 2022 04:21