FOTOGRAFIJE: shutterstock
vjetar u leđa

Sve se može kad se radi sa srcem i vjeruje u svoju ideju!

U današnje vrijeme mnogi od nas maštaju o svojoj kućici s voćnjakom i povrtnjakom - voljeli bismo se hraniti zdravije, ali većina nas tu kućicu nema, a i o uzgoju hrane vrlo malo znamo

Ovaj put vam želim pisati o nečem lijepom, perspektivnom i poticajnom. Naime, u subotu sam bila na otvorenju „Grunteka“- povrtne eko farme koja postoji tek drugu godinu.

Otkrila sam ih sasvim slučajno na internetu, još u veljači i odmah me oduševio njihov inovativni koncept. Gruntek je naime veliko polje u blizini Čazme gdje možete unajmiti 50 m2 vrta na kojem će vam biti posađeno povrće po vašim željama i zatim će ga stručni tim ekološki uzgojiti i svake subote dostaviti do vaših vrata. U današnje vrijeme mnogi od nas maštaju o svojoj kućici s voćnjakom i povrtnjakom - voljeli bismo se hraniti zdravije, ali većina nas tu kućicu nema, a i o uzgoju hrane vrlo malo znamo.

Čim sam ju otkrila, ovoj priči sam rekla da, a za prvu godinu sam se odlučila za varijantu „Zajednički vrt“ pa ćemo tako svaki tjedan dobivati raznoliko povrće sa zajedničke površine koja je izvan individualnih vrtova.

U subotu je bilo otvorenje sezone pa sam s radošću pohitala vidjeti kako ta cijela priča izgleda uživo.

Iako je nebo bilo oblačno, stigao je veliki broj „Gruntovčana“, među kojima puno obitelji s djecom (i kućnim ljubimcima). U velikom prostoru ograđenom drvenom ogradom moglo se sjesti na neku od mnogobrojnih klupica i pojesti ukusan obrok i roštilj koji su se stalno služili, a djeca su se igrala na penjalicama i u pješčanicima. Ovo je mjesto namijenjeno i za to da možete doći na izlet (i roštiljanje) s prijateljima i obitelji.

Nakon što sam prošetala kroz veliki staklenik i kroz travnate „ulice“ među vrtovima (simpatičnih naziva poput “Ulica Petra Pana“ i „Ulica sreće“), pridružila sam se maloj grupi koja je u vrtovima slušala predavanja. Zanimalo me čuti baš sve o ovom divnom pothvatu.


Iskren i otvoren pristup

Dvojica voditelja, Tino i Krunoslav, oboje agronomi, s puno entuzijazma su nam približili svoju ideju i pristup, kao i cijeli proces. Sjeme i sadnice nabavljaju se isključivo iz ekološkog uzgoja i s non-GMO certifikatima. U uzgoju nema upotrebe herbicida ni pesticida, nego se na uzdignute gredice postavlja biorazgradiva škrobna folija koja čuva vlagu i toplinu, povrće se sadi u otvore, a između gredica je postavljen sloj slame. Duž svake gredice ispod folije je provučena cjevčica za navodnjavanje i prihranu prirodnim mineralima i probioticima.

Biljke se tijekom proljeća i ljeta siju i sade redom kako najbolje uspijevaju, a nakon berbe su unutar 24 sata već na našim vratima, u drvenim kašeticama, kako je i prikladno (plastika se izbjegava na svakom koraku).

Na predavanjima smo doznali i da u trgovačkim mrežama 30% hrane na žalost propadne i baci se, a Gruntek je tom problemu doskočio poklanjanjem svih viškova dječjim domovima. Kažu da se djeca njihovim zelenim kašeticama izuzetno raduju.

Kad su kretali u ovaj pothvat, mnogi su im rekli da je ekološki uzgoj neisplativ i da njihova ideja neće uspjeti. A evo, ipak uspijeva! Prvenstveno zato što imaju iskren, otvoren i pošten pristup i istinsku ljubav prema uzgajanju zdrave hrane. U rješavanju svih problema s kojima su se sasvim sigurno susretali, vjerujem da im je važan vjetar u leđa bio osjećaj da svojim pothvatom čine nešto dobro i plemenito za mnoge obitelji. Nešto čega bi u budućnosti trebalo biti sve više i više.

Ja nam svima želim takvu budućnost, a naša obitelj je u to ime u nedjelju za ručak pojela prvu blitvu i salatu s Grunteka. S velikom radošću i zahvalnošću.



Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete naći OVDJE.

Linker
03. svibanj 2024 15:06