SHUTTERSTOCK
Česte situacije

Strah od uspjeha - zbog čega se događa i u kolikoj mjeri vas može sprečavati?

Kad primijetite da sami sebi podmećete ‘klipove‘ na putu prema uspjehu, zastanite i budite potpuno iskreni prema sebi

Nedavno mi je urednica predložila da pišem o temi straha od uspjeha (kad potajno priželjkujemo da nam se neka želja ne ostvari). Tema je zaista zanimljiva, a i sasvim sam sigurna da ste tu pojavu i vi zamijetili, kod sebe ili kod ljudi koje poznajete. Pa, kakav se tu mehanizam događa, zašto nastaju situacije u kojima kao da sami sebi podmećemo noge na putu prema nečemu što smo htjeli u svom životu? Iz mog iskustva, najčešće se radi o jednoj od tri stvari:

image
SHUTTERSTOCK

Lažno vjerovanje

1) To nešto što vjerujete da želite (primjerice određeni posao), vi iz nekog dubljeg razloga zapravo uopće ne želite! To mogu biti situacije kad govorite da želite nešto što bi zadovoljilo druge (roditelje, partnera, okolinu), ali kad se pojavi mogućnost realizacije pronađete sto „objektivnih“ razloga zašto to sada ne možete napraviti. Održavate privid da zaista želite ono što mislite da se od vas očekuje (ili bi bilo“pametno“, „logično“ i slično), ali u dubini duše znate da to uopće nije vaša istinska želja (barem ne u ovom trenutku) i da ustvari za sebe želite nešto sasvim drugačije, nešto što se najčešće ni sebi ne usudite priznati. Ako je vaša prva reakcija kad se pojavi mogućnost realizacije vašeg (tobožnjeg) sna, osjećaj užasnutosti i koračanja u zamku, tada znate da to uopće nije vaša želja, niti vaš put i vrijeme je da pogledate dublje u sebe i ustanovite što doista želite za sebe!

Podsvijest

2) Možda želite nešto za što vam je od malena u podsvijest usađeno da ne smijete ili da nije dobro za vas ili pak da niste za to sposobni. S obzirom na to da podsvijest ima izuzetno veliku moć u našim životima, tako vam se može dogoditi da iz nekog čudnog razloga zaboravite na sastanak koji bi bio ključan za ostvarenje vašeg cilja, da se u najvažnijem trenutku odjednom razbolite ili pak da podbacite u vještini koja vam inače sjajno ide. Naša podsvijest, među ostalim, brine i o našoj sigurnosti pa će, ako vjeruje da idete prema nečemu što je za vas opasno, učiniti sve da vas u tome onemogući. Primjerice, ako vam se kao djetetu netko rugao kad ste stupili na pozornicu, podsvijest će se pobrinuti da vas i u odrasloj dobi drži podalje od penjanja na pozornicu. Ili pak, ako je vaša obitelj vjerovala da veće količine novca donose samo nevolje, nikako nećete uspijevati zaraditi više od onoga što vam je nužno za opstanak. Ako su vaši prvi osjećaji pred mogućnošću ostvarenja vaše želje, uzbuđenje pomiješano s krivnjom ili osjećajem da to ne zaslužujete, znat ćete da su na djelu podsvjesna kontra-uvjerenja. Dakle, vrijeme je da poradite na tome da si usadite nova, drugačija. Danas zaista postoji veliki broj tehnika i terapeuta koji vam u tome mogu pomoći.

image
SHUTTERSTOCK

Stah od promjene

3) Vrlo često je tu na djelu jednostavno strah od promjene. Teško je otpustiti poznato, ono na što smo navikli, za što smo se na mnoge načine vezali i krenuti u nešto novo i nepoznato. Jedna je stvar o tome maštati iz svoje sigurne fotelje, a sasvim druga zaista prihvatiti životni izazov i promijeniti neke važne životne aspekte. Od vas se traži da otpustite vezanosti i okušate se u sasvim novom izazovu, za koji možda niste sigurni jeste li mu doista dorasli. Ako na mogućnost ostvarenja vaše želje reagirate prvenstveno uzbuđenjem, a tek naknadno vas uplaše promjene koje će to donijeti, tada je najvažnije da se u mislima što više bavite kreiranjem tog ostvarenja i rasplamsavanjem svoje vatre vezane uz njega. Tako će vam biti puno lakše odvezati se od svega starog što treba otpustiti i naći ćete načina kako da sve ono što vam je u životu istinski važno i dalje zadržite. Treba vam samo malo hrabrosti za novi korak, da se ne biste jednog dana pitali što bi bilo da ste ga napravili.

Kad sami sebe sputavamo

I da sumiramo, kad god primijetite da sami sebi podmećete ‘klipove‘ na putu prema uspjehu, zastanite i budite potpuno iskreni prema sebi. Osjetite što se tu istinski događa, što je to što stvarno želite, što je to čega se možda bojite, je li vam potrebno samo malo više hrabrosti i je li vam možda potrebna nečija pomoć i podrška. Važno je da sebe ni na što ne silite, ali je isto tako jako važno i da si konačno dopustite ostvarenje žudnji svog srca!

Linker
05. svibanj 2024 01:41