Sretna i opuštena zračit ćeš ljepotom koja je neodoljiva!

 SHUTTERSTOCK
Budi svoja

Što je to "lijepa žena"?

Ako ti sama vjeruješ da si lijepa i dobra, time ćeš i zračiti i tako će te svijet i doživljavati. A ako neki i neće, to je sasvim svejedno

Ove sam nedjelje sudjelovala u jednom zanimljivom (prvenstveno ženskom) panelu. Razgovarale smo o ženskoj ljepoti, nametnutim standardima, starenju, ljubavi prema sebi...

U jednom trenutku, kad nas je voditeljica Izabela upitala što ili tko je za nas oličenje lijepe žene, odjednom mi je pred oči došla slika od dana prije, sa subotnjeg rođendana.

Naime, moja prijateljica Sanja ove je subote slavila svoj šezdeseti rođendan, na prelijepom imanju pored Samobora. Sunčan dan, savršen zeleni travnjak, mnoštvo ružičastog cvijeća, drvene kućice i stol u hladovini postavljen za 15 žena, Sanjinih prijateljica. Sve su bile više-manje oko 60-e. Samo nekolicinu sam poznavala od prije, ostale su mi bile nepoznate.

No upravo mi je ovo druženje tako zorno pokazalo što je esencija lijepe žene. Jer sve one, sve do jedne, bile su istinski prelijepe! Ne zato što su se posebno uredile za proslavu, nego zbog onoga kako su zračile.

Mir i ravnoteža

U svim tim ženama postojao je jedan unutarnji mir, neka pronađena ravnoteža, opuštenost i otvorenost. Iako se nismo međusobno znale, s lakoćom smo uspostavljale kontakte, kao da se oduvijek poznajemo. I dijelile smo jedna s drugom svoje životne priče. Iz svih ovih žena zračila je jednostavna i prirodna radost života, s jasnim viđenjem što je u njemu važno, a što nevažno. Puno su toga prošle i zaključile da se ne isplati sekirati. A niti skanjivati. Ni odlagati. Niti se za bilo što čvrsto držati. Razvile su opuštenost i toleranciju, kako prema drugima, tako i prema sebi. I ljubav prema sebi upravo takvima kakve jesu. Uz svjesnost o vlastitoj vrijednosti.

Nijedna od njih nije izgledala kao oglas za botox ili estetsku kirurgiju, naprotiv - svoje male nesavršenosti su nosile sa smješkom. I s jasnim saznanjem da su dovoljno lijepe i dobre upravo ovakve.

Ugodno je biti među takvim ženama. Za tim je stolom bilo puno vedrine i ljubavi, jer kad nađeš svoju unutarnju ravnotežu i prestaneš se bilo čime opterećivati, spontano se s drugima povezuješ kroz radost i toplinu. Razigrane, šarene, duhovite, mudre i hrabre - takve su bile te prelijepe žene oko mene. A iskreni osmjeh naše slavljenice pokazivao je koliko joj je srce ispunjeno svom tom lijepom energijom i ljubavlju.

Sanjin 60-i rođendan smo začinile i jahanjem na konju. Baš kao da nam je 30. Tko da se još opterećuje godinama?

Na svoj način

Eto, ovo sve što sam vam opisala je za mene oličenje lijepe žene. Bilo bi sjajno da mi žene tu tajnu unutarnjeg mira, radosti i rasterećenosti otkrijemo puno, puno prije 60-ih. Da djevojčice i djevojke jasno vjeruju u sebe i vole se, odmahući rukom na trendove. Da se ne nastoje ‘uklopiti‘ ili pak ljepotom istaknuti, nego da jednostavno uživaju u sebi i životu, u svojoj jedinstvenosti i različitosti. Da si dopuste cvjetati – na svoj vlastiti način.

Jer, ako ti sama vjeruješ da si lijepa i dobra, time ćeš i zračiti i tako će te svijet i doživljavati. A ako neki i neće, to je sasvim svejedno.

Budi svoja, slijedi srce, čini ono što te čini sretnom, opusti se i – zračit ćeš ljepotom koja je neodoljiva!

Linker
25. travanj 2024 16:02