Dopustite i vi svojoj mašti da za svaku grešku potraži kreativno rješenje.
 Foto: Istock
radosna iznenađenja

Što ako se u svakoj nezgodi zapravo krije poklon?

Baš svi mi činimo greške ili nam se događaju neočekivane promjene planova, a način kako u takvim situacijama reagiramo može snažno utjecati na našu svakodnevnu sreću i zadovoljstvo.

U ove praznične dane konačno sam uhvatila malo vremena da pogledam on-line radionicu o Art terapiji koju sam kupila još pred dva mjeseca. Tema art terapije sama je po sebi toliko zanimljiva da ću vam o njoj jednom napisati posebnu kolumnu, ali ovoga puta me privukla jedna zanimljiva rečenica koju je izgovorila voditeljica. Naime, objašnjavajući crtanje apstraktnih formi tintom, objasnila nam je da se crta upravo tako zato što se tinta ne može obrisati. I onda, ako nacrtamo nešto što nam se ne sviđa, trebamo naći način kako da to pretvorimo u nešto što nam se sviđa. It helps us discover how we adjust to mistakes or unexpected in life. - rekla je voditeljica. Tako otkrivamo kako se prilagođavamo greškama ili neočekivanim životnim situacijama.

Dobra strana situacije

Vau, sjajna tema! - pomislila sam. Beskrajno važna! Jer baš svi mi činimo greške ili nam se događaju neočekivane promjene planova, a način kako u takvim situacijama reagiramo može snažno utjecati na našu svakodnevnu sreću i zadovoljstvo. Kako se vi ponašate u takvim situacijama? Ljutite li se i mrgodite ili odmah potražite način kako sve okrenuti na dobro?

Ja se obično kratko naljutim, ali onda odmah počnem tragati za rješenjem ili dobrom stranom situacije.

Evo jednog malog primjera koji mi odmah pada na pamet. Ovog smo ljeta imali veliko pospremanje kuće, praćeno raznim malim popravcima. Jednog sam se dana bacila na fugiranje kupaonskih pločica i silikoniranje tuš kade, pri tom obučena u jednostavnu ljetnu tamnoplavu haljinu. Najprije sam pločice tuš kabine poprskala sredstvom za otklanjanje kamenca i okrećući se u tom malom prostoru, nisam ni primijetila da sam se bokom očešala o zid. Uskoro sam, bacivši pogled na ogledalo, ostala šokirana ogromnom žarkocrvenom mrljom na boku svoje plave haljine. Sredstvo za uklanjanje kamenca na tom je mjestu očito otopilo plavi pigment. "O ne, haljina je zauvijek upropaštena!"- bila je moja prva pomisao, ali mi je odmah zatim sinulo rješenje.

U veliki sam lavor usula vodu i puno sredstva za uklanjanje kamenca i zatim čitav donji dio haljine uronila u tu smjesu. I tako sam uskoro imala novu, vrlo zanimljivu haljinu - s gornjim dijelom tamnoplavim, a donjim u plavocrvenim preljevima. Ta mi je haljina sad još puno ljepša i draža nego prije!

Uključite maštu

Neki sam pak dan bila na jednoj lijepoj promociji, zajedno s prijateljicom i njenom devetogodišnjom kćeri. Djevojčica je imala ružičaste vunene rukavice i u jednom mi je trenutku s oduševljenjem pokazala rupu na vrhu jednog prsta rukavice. "Ne želi da joj to zašijem!"- smijala se njena mama. "Ta rupa je super!"- objašnjavala mi je djevojčica - "Ne moram skidati rukavicu kad želim odgovoriti na mobitel ili napisati poruku!" Zajednički smo zaključile da bi bilo najbolje tu rupicu ostaviti i samo ju lijepo obrubiti.

Dopustite i vi svojoj mašti da za svaku grešku potraži kreativno rješenje. Ako si, umjesto ljutnje, pri svakoj nezgodi dopustimo istražiti kako je možemo pretvoriti u prednost, iz nje izvući dobru stranu ili barem sjajnu pouku, mnoga ćemo nemila životna iznenađenja moći doživjeti prvenstveno kao izazov ili avanturu. Čak i kad se čini teško, pokušajte.

U to ime, u novoj vam godini svima želim mnoštvo lijepih i radosnih iznenađenja i avantura i da si mnoge od njih svjesno kreirate sami!

Linker
28. travanj 2024 18:34