Zapravo nam tako malo treba...
 Foto: iStock
A što ako je 'spas' na dohvat ruke?

Naše čežnje i potrebe često je lakše zadovoljiti nego što mislimo!

Ako u situacijama čežnje za nečim, posegnemo za onim malim što si možemo odmah priuštiti, odagnat ćemo mnoge naše unutarnje drame!

Ovog puta s vama želim podijeliti jednu spoznaju koja mi se baš svidjela. Jedan onakav, znate, A-HA!-trenutak.

Događa li se i vama?

Naime, shvatila sam nešto zanimljivo, što sam primijetila kod sebe, a vjerujem da to vrijedi i za mnoge druge ljude. Kad god mi u životu nešto nedostaje i imam potrebu za time, u svom umu i tijelu to nešto počnem doživljavati kao veliku stvar koju nemam, a treba mi. Na primjer, ako pretjeram s poslom i premorena sam, premalo sati spavam noću i osjećam stres jer ne znam hoću li sve stići, u meni se stvori ogromna čežnja za odmorom. Zbog toga se prebacim u osjećaj "jadna ja" i onda imam dojam da bi mi pomoglo jedino tjedan dana potpunog isključivanja iz svega.

Ili: ako se dogodi da si mjesecima ne stignem kupiti nijedan komad odjeće, odjednom imam dojam da ove zime (ili proljeća) nemam gotovo ništa za obući. I tada mi se učini da bi mi pomogla jedino velika vreća novaca i shopping poput onih koje smo davnih dana obavljali u Trstu.

Ili pak, kad mi se učini da sam previše ušla u kolotečinu i da dugo nikamo nisam putovala, poželim otputovati na drugi kraj svijeta.

No trebaju li mi zaista takvi veliki pothvati da me vrate u ravnotežu?

Jednostavno je

Ustanovila sam da je Istina često puno jednostavnija. U pretrpanom danu samo pola sata potpunog mira, isključivanja i uživanja u nekoj sitnici, odagnat će moj stres. Samo jedna noć dobrog i dugačkog sna vratit će me u osjećaj zadovoljstva i povratiti mi energiju. Samo jedna nova tunika i nove cipele dat će mi osjećaj da "imam što obući". A mali izlet u bilo koji gradić nedaleko Zagreba, u kojem još nisam bila, dat će mi željeni osjećaj avanture i otkrivanja novih ambijenata.

Ako u situacijama čežnje za nečim, posegnemo za onim malim što si možemo odmah priuštiti, odagnat ćemo mnoge naše unutarnje drame! To zaista djeluje - i malim zadovoljstvom često možemo umiriti neku svoju naizgled veliku potrebu.

Pa tako i vi, ako osjetite da zbog bilo čega upadate u potrebiti "jadan ja" osjećaj, upitajte se na koji način možete što prije nekim malim korakom zadovoljiti esenciju te svoje potrebe. Rješenje vam je vjerojatno nadohvat ruke i iznenadit će vas velika dobrobit tog malog koraka.

Možda vam je potrebno samo jedno druženje s prijateljima iz djetinjstva, možda vam pomogne samo jedan mali način izražavanja kreativnosti, možda samo šetnja ili da izvedete same sebe na kavu, možda je dovoljno pročitati poglavlje nadahnjujuće knjige ili si priuštiti dugačku kupku u kadi.

Umjesto da gubite vrijeme i energiju bivajući zdvojni jer si ne možete (zbog vremena, novca, obaveza, bilo čega) priuštiti veliku stvar, što prije si priuštite malu i jednostavnu. I bit ćete iznenađeni koliki će vam osmjeh ona izmamiti na lice!

Linker
03. svibanj 2024 01:33