Nema smisla da čekamo praznike i blagdane - svako od nas ima moć kreirati za sebe praznični osjećaj, kad god nam je to potrebno. Uživajte u svojim vlastitim praznicima!

 SHUTTERSTOCK
praznični osjećaj

Kreativnost koju pokazujete za blagdane upotrebljavajte što češće

Nadam se da ste se svi lijepo proveli i podružili za uskršnje blagdane. Mene je uhvatila neka viroza pa sam ih na žalost provela u krevetu. No zato sam imala vremena za razmišljanje. Pa danas dijelim neke od tih misli s vama

Jeste li zamijetili kako se u blagdanske i praznične dane svi mi dodatno potrudimo da ih napravimo posebnima? Uz uskršnje čestitke koje su mi stizale ovih dana, bile su priložene i mnogobrojne fotografije -veselih košarica punih kreativno obojenih jaja, cvjetnih vjenčića, rumenih uskršnjih kruhova, prelijepo dekoriranih stolova. Kad se potrudimo, svatko od nas može kreirati praznik za oči i dušu, zar ne? I u tome baš uživamo. A najčešće to činimo upravo kad se pojave posebni dani - blagdani, rođendani i neke lijepe obljetnice. Tada mašta i kreativnost dolaze do izražaja i čine dan posebnim svima koji se tu nađu.

Što vam ovime želim reći? Želim vas potaknuti da osvijestite kako baš svatko od vas, kad uloži malo truda i kreativnosti (kao što činite u praznične dane), može i inače puno toga pretvoriti u nešto posebno! I time unaprijediti svoj posao i obogatiti život. Jeste li toga svjesni?

Baš ništa nije samo po sebi obično ili pak posebno, sve je onakvo kakvim mi to napravimo! Od svake ‘obične‘ stvari i ‘običnog‘ dana može se napraviti nešto vrijedno pažnje i divljenja. Baš kao što se obično jaje začas pretvori u umjetnički oslikanu pisanicu.


Vrhunska umjetnost

O ovoj sam temi razmišljala i za vrijeme nedavnog posjeta Parizu. U subotu smo šetali kroz popularnu četvrt Marais - pitoreskni kvart pun slatkih dućana i restorančića. Posebno me se dojmio jedan mali restoran na uglu glavne avenije na čijem je pročelju bilo toliko ružičastih cvjetova da se restoran potpuno utopio u njima. Cijeli je restoran izgledao kao velika ružičasta proljetna svečanost pa smo odlučili upravo tamo sjesti. I to je jedan od primjera kako se obično pročelje može pretvoriti u radosnu atrakciju.

Kako sam u tom vikendu birala jesti tipične francuske stvarčice poput puževa i quichea, ovdje sam odabrala Croque monsieur. Sjećala sam se, još iz davnih dana kad sam s mamom posjetila Pariz, koliko su ukusni i posebni ti njihovi tost sendviči. Zovu ih Croque monsieur i Croque madame - u prijevodu „hrskavi zalogaj - gospodin i dama“. Razlika je u tome što ovaj drugi ima na vrhu dodano jaje.

I tako mi je stigao moj tost. Zagrizla sam ga i - doslovno se rastopila od užitka. Croque monsieur je bio topao, sočan, istovremeno hrskav i mekan i beskrajno ukusan. Šunka je bila poput najbolje domaće šunke, a u siru su se nalazili sitni komadići tartufa. Bio je toliko poseban da sam ga jela vrlo polako, uživajući u svakom trenutku svakog zalogaja, rastapajući se i ja zajedno s njime.

I kakva je sjajna pouka bio ovaj tost! Tosteve u Zagrebu uglavnom ne jedem, jednostavno su suhi i nemaštoviti. A ovaj mi je poručivao da se baš od svega može napraviti vrhunska umjetnost, da se i od najjednostavnije stvari može napraviti nešto izvanredno. Samo je važno da je nekome stalo!

Ovu pouku toasta možemo primijeniti i na posao i na život. Baš od svega se može napraviti dobar business - samo uzmite neku običnu stvar i napravite ju posebnom! Sjećam se priče Sonie Choquette o taksistu koji je odlučio svoj taksi pretvoriti u mali svijet užitka za svoje klijente - s lijepim presvlakama, posebnim ukrasima i opuštajućom glazbom. Upravo taj trud poslije mu je donio još puno bolji posao.

Također, od svake stvari i svakog dana vi možete napraviti nešto posebno. Kad god vam se učini da vam je život upao u kolotečinu, sjetite se ove svoje moći, sjetite se da je potrebno samo malo dodatnog truda da si sami svoj dan pretvorite u mali praznik.

Možda ćete kupiti cvijeće i staviti ga na stol, možda ćete sebe posebno urediti, možda ćete ukrasiti svoj ured, priuštiti si neki iznimno ukusan kolač ili posebno aranžirati obrok. I odmah ćete se osjećati drugačije.

Nema smisla da čekamo praznike i blagdane - svako od nas ima moć kreirati za sebe praznični osjećaj, kad god nam je to potrebno. Uživajte u svojim vlastitim praznicima!

Linker
27. travanj 2024 06:44