Sretna kuća kreira sretne stanare
 Getty Images
Feng shui

Jeste li se ikada upitali je li vaša kuća sretna?

Vjerujem da nikada niste prostor u kojem živite gledali tako. Upravo sada, kada puno više vremena provodimo kod kuće, je sjajan trenutak da svi to napravimo

Protekle smo subote organizirali prvi dio online radionice svjetske Feng shui majstorice Marie Diamond pa sam cijeli taj dan provela kao prevoditelj.

Iako većinu toga što Marie poučava već znam, uvijek uživam u obnovi znanja i njezinom jednostavnom i odmah primjenjivom pristupu.

Feng shui je drevni kineski nauk koji se bavi utjecajem energije okoliša u kojem živimo na nas. Kako krajolika, tako i boja, oblika, predmeta i motiva u našem domu. Bez obzira na istočnjački naziv, principi koje poučava su univerzalni i zapravo lako razumljivi. Pa bih vam danas željela prenijeti nekoliko osnovnih, jednostavnih i moćnih pitanja koja si odmah možete postaviti i njihove odgovore zatim primijeniti.


Koliko vi ljubavi iskazujete svom domu?

Prevodeći pisane materijale za radionicu, posebno mi je zapela za oko jedna rečenica: "Važno je da vaša kuća bude sretna - sretna kuća će uzvratiti sreću."

Jeste li se ikada upitali: je li moja kuća sretna? (Je li moj stan sretan?) Upitajte se sada. Kad bi vaš dom bio biće, da li bi to bilo sretno biće? I što biste trebali promijeniti da svoj dom usrećite? Jer, kako nam poručuje Marie Diamond, sretna kuća kreira sretne stanare.

Koliko vi ljubavi iskazujete svom domu? Čistite li ga, uređujete, prozračujete, slažete i ukrašavate? Činite li da blista? Je li vaše cvijeće sretno? A vaši prozori? Je li svaki ugao sretan? A spremišta i ormari?

Vjerujem da nikada niste prostor u kojem živite gledali tako. Upravo sada, kada puno više vremena provodimo kod kuće, je sjajan trenutak da svi to napravimo.

Jer u našem domu se zrcalimo mi sami, koliko mi utječemo na njega, jednako toliko i on utječe na nas. Već sama spoznaja da je naš dom odraz nas, da je poput naše druge kože, trebala bi nas potaknuti da mu posvetimo svu pažnju koju zaslužuje.

Baš kao i mi, i naš dom je sretan kad prima ljubav. Pa se tako upitajte: "Koliko ljubavi izražavam prema svom domu, kako ga tretiram? Opterećujem li ga nepotrebnim stvarima ili ga održavam čistim i protočnim?" Jeste li svjesni da se vrlo vjerojatno na identičan način odnosite i prema sebi?

Što činite sa stvarima u svojem domu kad se pokvare ili potrgaju? Zamijenite li odmah pregorenu žarulju i popravite li aparat koji se počeo kvariti? Podmažete li odmah vrata kad čujete kako škripe? Ili to odlažete, ne stižete, puštate da stoji takvo (naviknete se na potrgano)? Vrlo je vjerojatno da se na isti način odnosite i prema svojem zdravlju.


Odličan alat

Svi znamo koliko je teško mijenjati navike, istinski mijenjati sebe. Znamo da bi nam promjena nekih osobina zaista donijela dobrobit, ali se stalno vraćamo na staro. Svima nam se to događa, zar ne?

I zato je upravo feng shui odličan alat - umjesto da radite na sebi samo iznutra, možete to isto raditi i izvana. Jednostavnije je i lakše. Učinite da vaš dom bude upravo onakav kakvi biste vi željeli biti i zatim će ta energija koju ste kreirali oko sebe, 24 sata na dan utjecati na vas (baš kao što utječe i sada). Vi se pobrinite o svom domu, a on će se pobriniti o vama - da se počnete mijenjati upravo u onom smjeru u kojem želite, da se počnete osjećati sasvim drugačije - sretno kao što je sretan postao i vaš dom.

Linker
27. travanj 2024 01:22