SHUTTERSTOCK
veća jasnoća

Dva najvažnija pitanja koja si trebate postaviti ako doživite neki ‘neuspjeh‘

Važno je imati na umu da je svaki neuspjeh prava riznica pouka za svakoga od nas

Ovaj put ću vam pisati o još jednoj temi koju mi je predložila urednica. Njezini prijedlozi su mi zaista korisni jer me potaknu na razmišljanje o nekim temama o kojima sama nikada ne razmišljam. U takve spada i uspješno nošenje s neuspjehom.

Zašto o tome nisam nikada razmišljala? Vjerojatno zato što rijetko mislim o onome što je bilo, uvijek mi je zanimljivije kreirati nešto što će tek biti. Pa slijedom toga, kad ovako na prvu pomislim na svoje prošle neuspjehe, ne mogu se nijednoga sjetiti.

Ili možda jednostavno, nešto što bi se kolokvijalno smatralo neuspjehom, ja naprosto nisam tako doživjela.

Ustvari, čini mi se da nam je sama ideja neuspjeha nekako nametnuta, da nije prirodna. Stvari u životu nam se u različitim periodima odvijaju na različite načine i samo o nama ovisi kako ćemo te događaje doživjeti, nazvati i interpretirati.

Svari koje ‘ne idu‘ ni ne trebaju ići

Evo, uspjela sam se sjetiti nečega u čemu nisam uspjela. Dok sam još vodila svoj projektni ured i nakon 20 godina osjećala zasićenje tim poslom (a najviše ulogom ‘šefice‘), uvjerila sam samu sebe da mi vjerojatno samo treba dobar coach koji će mi pomoći da više zavolim tu ulogu. Pa sam našla jednu zaista odličnu ženu koja je zatim radila sa mnom u tom smjeru. Trudila se ona, trudila sam se i ja. Ali uzalud - nismo uspjele. I kratko vrijeme nakon toga zatvorila sam biro i otvorila Centar Sretan dan u kojem sam mogla biti nešto sasvim drugo - učiteljica. I to me beskrajno radovalo. Dakle, možemo reći da je jedna kategorija ‘neuspjeha‘ - nešto što pokušavamo napraviti jer nam naša glava kaže da bi bilo dobro, ali u dubini duše zapravo nemamo istinsku želju da to uspije. A kad ne uspije, ustvari smo zadovoljni jer si možemo reći:„Eto, probala sam, učinila sam sve, ali ne ide.“ Takve stvari koje ‘ne idu‘ ni ne trebaju ići.

Na nedavnom predavanju na Younity Live festivalu predavač prije mene je bio Srđan Roje. Jedna od njegovih zadnjih rečenica mi se posebno svidjela i ide otprilike ovako:“Svatko od vas je točno takav kakav je da biste na najlakši način mogli raditi ono za što ste stvoreni.“

Nije li to sjajno rečeno? Dakle, ako za nešto trebaš coacha da te pretvori u bolju verziju onoga što ionako ne želiš biti...hm. To nikako nije bio neuspjeh, nego važna stepenica prema jasnoći i uspjehu.

Puno važnih lekcija

Aha, evo sad mi je sinuo još jedan neuspjeh! U nekom trenutku (dok sam još imala biro) zaključila sam da bih voljela dizajnirati lampe. Kako sam ih ionako dizajnirala za neke hotelske interijere koje sam radila i tako znala tvrtku koja bi ih mogla izrađivati, odlučila sam to pokrenuti kao dodatni posao. Čak sam i zaposlila jednu mladu prijateljicu koja je upravo završila ekonomiju. Izradile smo jedan broj lampi, napravile info letke, ona ih je plasirala po trgovinama rasvjetom, ali... cijela stvar nije uspjela. A zašto? Zato što moja energija zapravo nije bila ‘unutra‘. Iako me cijela ta priča zabavljala, svakodnevno sam se bavila prvenstveno velikim projektima, a lampe su bile ‘tu negdje‘, sa strane. Kao da će se posao pokrenuti tako da se ja njime tek usput bavim.

Iako bi se taj pothvat mogao zaista nazvati neuspješnim, ja sam ga doživjela punim važnih lekcija, obje smo kroz tu kratku epizodu iznimno puno naučile. Dakle, važno je imati na umu da je svaki neuspjeh prava riznica pouka za svakoga od nas! A najvažnija pouka ovog mog izleta u prodaju lampi može se sažeti u mudroj rečenici Biljane Quaan:„Svaki projekt ovisi o vibraciji koju u njega udahnemo.“ Kad nešto radite usput, to nikada ne može istinski zaživjeti i nije neuspješan vaš rezultat, nego je kriva energija s kojom ste u tu priču ušli. S druge strane, kad u nešto uđete zaista puni žara i entuzijazma i vaš fokus i vaša radost se ulijevaju u to, tada takvi projekti uspijevaju, pa čak i u okolnostima kad se to na prvu čini nemoguće.

Dakle, dva najvažnija pitanja koja si trebate postaviti ako doživite neki ‘neuspjeh‘ su ova:

  1. Je li ovo bilo nešto što sam istinski, iz dubine srca i duše željela? Ili je samo moja glava inzistirala da to pokušam?
  2. Jesam li u to uložila veliku količinu svog entuzijazma, žara, vremena i energije? Jesam li svojim postupcima svaki dan pokazivala koliko mi je to važno i da ću učiniti sve da uspije?

Ova pitanja će vam dati važne odgovore i veću jasnoću. Ona se ne odnose samo na poslovne pothvate, jednako su važna i za odnose i sva ostala područja u kojima osjećate da niste uspjeli.

I na kraju, evo zaključka: dopustite da vam svaki vaš neuspjeh i sve njegove pouke budu važni ključevi za otvaranje nekih novih vrata prema budućim uspjesima. I zatim, hodajući prema tim vratima, na neuspjehe jednostavno - zaboravite!

Linker
27. travanj 2024 16:59