Jednom kad posložite stvari na svoje mjesto, osjećat ćete se i lakše i sretnije.
 Foto: iStock
Trikovi koji pale

Znate one ljude koji uvijek sve stižu, a još su i nasmijani? Evo u čemu je tajna

28. rujan 2018.
Popisi obaveza, detaljan raspored, dobra hrana, ugodni zvukovi i malo razgibavanja pomažu u razbijanju monotonije na poslu.

Nemotiviranost, zamor i iscrpljenost na poslu nas sve sustignu, prije ili kasnije. Stoga donosimo savjete kako da na najbolji način iskoristite vrijeme na radnom mjestu. Pritom, naravno, mislimo na produktivnost.

Kad ste u stisci s rokovima, evo na koji način možete dostići odličnu koncentraciju i tako pridonijeti vlastitoj poslovnoj produktivnosti.

Napravite popis obveza i zadataka

Jedna od prvih stvari koju biste trebali učiniti za bolje odrađivanje posla jest izrada popisa obveza i zadataka za taj dan. Zabilježite i odredite koje biste trebali prve odraditi, a potom im se i posvetite. Ako odjednom pokušate odraditi pet različitih stvari, rezultat će vjerojatno biti kaotičan i pola zadataka će ostati neodrađeno ili odrađeno na pola. Stoga, sredite zadatak po zadatak i vjerujte, osjećat ćete se bolje kada počnete elegantno križati svaki koji je gotov.

I mali savjet! Na početku zaboravite na dugoročne planove, uzimat će vam puno vremena dok ih napravite i "posložite u kućice", a stvarat će vam dodatni pritisak. Krenite dan po dan, pa će vam s vremenom biti lakše planirati tjedan, a potom i cijeli mjesec.

Stimulirajte mozak dobrim snackom

Naš mozak zahtijeva velike količine energije i potrebna mu je određena količina hranjivih tvari kako bi što bolje radio. Stoga si svaki dan priuštite lagani snack u obliku oraha, smoothieja od borovnica te nekoliko kockica tamne čokolade. Ovo je hrana koju možete sa sobom ponijeti na posao, a dokazano poboljšava aktivnost mozga te bolju koncentraciju i, automatski, produktivnost.

Mesni obroci, teški umaci i tjestenina nisu najbolji izbor u danu koji vam je pretrpan poslovnim izazovima, a također vodite računa da ne posežete za namirnicama za koje znate da kod vas izazvaju nadutost ili grčeve u želucu (poput luka, paprike, zaprške...) ili glavobolju (poput sira i vina).

Blokirajte stranice koje vas dekoncentriraju

Kako biste spriječili odugovlačenje na radnom mjestu, pokušajte blokirati određene internetske stranice koje vas dekoncentriraju. Bez obzira je li u pitanju društvena mreža ili forum, blokirajte stranice koje vas ometaju u radu na određeni period, najbolje od 9 do 17 kako biste se što bolje usredotočili na posao koji trebate odraditi.

Isto napravite i s drugim kanalima komunikacije preko kojih nije neophodan kontakt s kolegama ili šefom. Naime, u današnje je vrijeme postalo potpuno normalno da vam se klijenti i kolege javljaju i preko društvenih mreža i preko chat aplikacija poput Vibera, WhatsAppa ili Google Hangoutsa (normalno, ali ne ni kulturno, ni poželjno). U trenutku kad u isto vrijeme zazvone fiksni poslovni telefon i mobitel, oglasi se nekoliko poruka s, primjerice, Vibera, pa još nekoliko sa Facebook Messengera, a s računala "pinga" i nekoliko desetaka nepročitanih mailova - lako je 'izgubiti konce'. Ostaje vam - ili isključiti internet na mobilnom uređaju do trenutka dok ne stignete kući ili u potunosti ignorirati poslovnu komunikaciju preko spomenutih kanala i to jasno svima dati do znanja. Naime, ako ne postavite granice, drugima pružate prostor da vam remete poslovni i privatni život. Isto, dakle, vrijedi i kad dođete kući - kako biste kvalitetno živjeli svoj život, posao ostavite tamo gdje mu je mjesto.

Foto: Alexandru Acea/Unsplash
Nije nebitno kakva vam je radna površina, stoga se pobrinite da stare papire bacite, a nepotrebne pospremite kako vam pažnja ne bi 'bježala' na nered na radnom stolu.

Foto: Alexandru Acea/Unsplash
Nije nebitno kakva vam je radna površina, stoga se pobrinite da stare papire bacite, a nepotrebne pospremite kako vam pažnja ne bi 'bježala' na nered na radnom stolu.


Slušajte 'ružičastu buku'

Pojam "ružičasta buka" označava mnoštvu frekvencija koje više opuštaju eliminirajući ostale zvukove. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su kako slušanje "roza buke" može rezultirati dubljim snom, boljim pamćenjem te tako utjecati na poboljšanu produktivnost. Zbog dosljedne, neprekidne i manje ometajuće frekvencije, idealna je pozadinska buka koja povećava fokus i koncentraciju, stoga - slušalice na uši i uživajte dok radite.

Uvijek iskoristite pauzu!

Ma koliko posla imali, ma koliko vas rokovi stisnuli i ma koliko bili umorni - priuštite si pauzu. Preskakanje pauze, naime, može biti kontraproduktivno i zapravo vas usporiti u radnom elanu. Stoga je najbolje da tih pola sata iskoristite da biste 'napunili baterije'. Prošetajte, sjednite u park na klupicu ili na kavicu - bilo što što osjećate da vam u tom trenutku treba i godi. Uostalom, odlazak na svjež zrak umanjit će mogućnost da vas zbog stresa i silnog posla zaboli glava.

Pazite na zdravlje

Često zbog količine posla zaboravimo na sve oko sebe i posvetimo se samo poslu što rezultira tenzijskim glavoboljama uzrokovanim stresom. Dovoljna je samo jedna minuta da ustanete od radnog stola i razgibate cijelo tijelo što će vam pomoći u borbi protiv umora, ali i poboljšati raspoloženje, povećati razinu energije i protok krvi.

Automatski dolazi i do bolje koncentracije što znači da ćete se pri povratku za radni stol moći bolje usredotočiti na sve poslove koje trebate odraditi. Također, kako biste ublažili glavobolju, uvijek pri ruci imajte tabletu koja djeluje (kod nas uvijek 'pali' Neofen* :)).

Radite li za računalom, lako se može dogoditi da osjetiti napor, pa čak i laganu bol u očima. Dogodili vam se to, dvojite tri minute i pogledajte kroz prozor u zelenu površinu - osim što će osvježiti umorne oči, ovaj će ritual također opustiti cijelo vaše tijelo i smanjiti umor.

A što je s ostatkom dana!?

Naravno da treba paziti na navike koje nas prate kroz cijeli dan.

Zlatna pravila kažu:

  • ustajte uvijek u isto vrijeme
  • ne preskačite doručak
  • svakodnevno se družite/čujte s osobama u čijem vam je društvu ugodno
  • posvetite se hobiju ili aktivnosti koja vas zabavlja, opušta i usrećuje
  • čim više boravite na svježem zraku
  • provedite nekoliko minuta dnevno u tišini (meditirajte)
  • sve što možete danas, ne odgađajte za sutra
  • dovoljno spavajte

*Neofen je lijek za ublažavanje bolova. Sadrži ibuprofen. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Teme
Linker
25. kolovoz 2022 13:21