SHUTTERSTOCK
Istraživanje

Znate li koliko hrane godišnje bacamo?

Najviše otpada od hrane baca se u Primorju i Gorskom kotaru (61 kilogram) te u Dalmaciji i Istri (57 kilograma)

U hrvatskim kućanstvima godišnje se baci nešto više od 216.000 tona otpada od hrane, odnosno 53,6 kilograma po stanovniku. Od toga se 86,7 tona odnosi na jestivi dio, na hranu čije se bacanje moglo izbjeći, a po stanovniku to iznosi 22 kilograma, stoga je smanjenje otpada od hrane u fokusu treće sezone kampanje “Biraj Zeleno”. Prema rezultatima istraživanja koje je prošle godine provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, najviše se baca meso, a slijede voće, povrće i krumpir.

Previše hrane

Ako se izuzme bacanje nejestivog dijela hrane, glavni je razlog bacanja u malo više od polovice kućanstva prevelika količina kupljene ili pripremljene hrane, a na drugom je mjestu istek roka trajanja. Hrana koja se mogla konzumirati, ali je na kraju završila u smeću čini 40 posto ukupnog otpada od hrane. Preostalih 60 posto otpada na nejestivi dio kao što su ljuske od jaja, kora krumpira, kosti i sl. Najviše otpada od hrane baca se u Primorju i Gorskom kotaru (61 kilogram) te u Dalmaciji i Istri (57 kilograma).

Linker
20. travanj 2024 00:09