Upalite ovu skladbu, zažmirite i zamislite da ste negdje gdje vam je lijepo...
 Shutterstock
ZDRAVLJE

Znanstvenici tvrde: 'Ova pjesma učinkovito smanjuje stres za čak 65 posto i snižava tlak'

Terapija zvukom i glazbom već je dugo popularna kao učinkovit način rješavanja stresa. Čovjek oduvijek koristi glazbu i zvuk kako bi se osjećao bolje. No neuroznanstvenici iz Velike Britanije sada su ustanovili koji to tonovi i zvukovi najučinkovitije opuštaju.

Svi znamo da se valja kloniti stresa, no u današnjem užurbanom svijetu to nije uvijek lako postići. Srećom, kad stvari na poslu, u školi ili obitelji postanu doista teške, postoje različiti trikovi kojima se možemo poslužiti kako bismo smirili živce, piše Moje Vrijeme.

Jedan od tih magičnih trikova je slaganje liste omiljene glazbe za slušanje uz koju ćemo se lakše opustiti.

Terapija zvukom i glazbom već je dugo popularna kao učinkovit način rješavanja stresa.

Čovjek oduvijek koristi glazbu i zvuk kako bi se osjećao bolje. No neuroznanstvenici iz Velike Britanije sada su ustanovili koji to tonovi i zvukovi najučinkovitije opuštaju.


Ona ima najveću moć

Istraživanje je provedeno na ispitanicima koji su zamoljeni da odgovore na niz pitanja i riješe niz zagonetki dok su spojeni na senzore. Zagonetke su ih izlagale određenoj razini stresa, a sudionici su uz to slušali i određenu glazbu. Znanstvenici su za to vrijeme mjerili njihovu moždanu aktivnost i fiziološke parametre poput broja otkucaja srca, krvnog tlaka i brzine disanja.

Prema riječima doktora Davida Lewis-Hodgsona, voditelja sitraživanja, jedna pjesma pokazala je najveću moć da smiri napetost. Slušanje kompozicije “Weightless” rezultiralo je nevjerojatnim smanjenjem sveukupne tjeskobe za čak 65 posto te smanjenjem ostalih parametara stresa za 35 posto. Kliknite i poslušajte:

Jednako je zanimljivo da je ta pjesma komponirana upravo s tim ciljem. Grupa glazbenika koja ju je skladala, Marconi Union, učinila je to u suradnji sa zvukovnim terapeutima. Pažljivo aranžirana harmonija, ritam i bas linija pomažu usporiti rad srca, snižavaju krvni tlak i razinu hormona stresa kortizola.

Kad je riječ o tjeskobi i stresu, ulog ne može biti veći.

Stres naglašava ili povećava rizik od raznih bolesti poput onih srca, zatom depresije, gastrointestinalnih problema, astme i mnogih drugih.

Štoviše, nedavna studija koju je proveo tim znanstvenika s Harvarda i Stanforda ustanovio je da stres uzrokovan poslom može biti okidač za razvoj dijabetesa i Alzheimerove bolesti.


Ne slušajte je za volanom!

U vremenu stalnog bombardiranja informacijama, znanost je jasna: ako želite da vaši um i tijelo potraju i dobro vas služe, primarno je da im omogućite da se odmore. Glazba je jednostavan i ugodan način da se to postigne i da barem na nekoliko trenutaka zaboravite na sve aplikacije, notifikacije, sastanke i rokove koji vam crpe energiju i uzrokuju stres.

O samoj kompoziciji “Weightless” doktor Lewis-Hodgson kaže: “Ova je pjesma vrlo učinkovita. Toliko da je izdana preporuka da je se ne sluša tijekom vožnje kako vozač ne bi zadrijemao za volanom.”


Top lista smirujućih pjesama

Donosimo popis još nekih kompozicija koje će vam smanjiti stres. No, kako je naglašeno, ne slušajte ih za upravljačem vozila:

10. “We Can Fly”, Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. “Canzonetta Sull’aria”, Mozart

8. “Someone Like You”, Adele

7. “Pure Shores”, All Saints

6. “Please Don’t Go”, Barcelona

5. “Strawberry Swing”, Coldplay

4. “Watermark”, Enya

3. “Mellomaniac (Chill Out Mix)”, DJ Shah

2. “Electra”, Airstream

1. “Weightless”, Marconi Union


IZVOR: mojevrijeme.hr; Inc.com

Linker
18. travanj 2024 03:47