A kakva je vaša cirkulacija u izolaciji?
 Getty Images/iStockphoto
Krvne žile

Znakovi koji ukazuju na lošu cirkulaciju i trikovi kako je poboljšati

Prije spavanja provedite deset minuta ležeći na leđima s nogama podignutim na zid. Za još bolji učinak ispružite ruke iznad glave i osjetite kako se istežete

Zvuči nevjerojatno, ali naše tijelo ima oko 60 tisuća kilometara krvnih žila. Sa srcem i drugim mišićima tvore cirkulacijski sustav čijom se mrežom prenosi krv u svaku stanicu tijela. Ali ako je cirkulacija lošija, što je za očekivati u ovo vrijeme kada je nužno ostati doma da bi se spriječilo širenje koronavirusa i kada se manje krećemo, put krvi je usporen ili na nekim mjestima zapriječen. To pak uzrokuje da neke stanice ne dobivaju kisik i ostale hranjive tvari koje su im potrebne.


Znakovi koji ukazuju na slabu cirkulaciju

Kada ruke i noge ne dobivaju dovoljno krvi, utrnu i hladni su. Ako ste svijetle puti, na nogama se može uočiti plava koža. Slaba cirkulacija također može isušiti kožu, nokte učiniti lomljivima, a kosa pojačano ispada. Neki muškarci mogu osjetiti oslabljenu erekciju. Ako ste dijabetičar, ogrebotine, rane i čirevi sporije će zarastati.


Nikotin vam ne pomaže

Glavni sastojak cigareta – nikotin oštećuje stijenke arterija i otvrdnjuje ih što može otežati prolazak krvi kroz žile. Ako pušite, prestanite. Ne ustručavajte se potražiti pomoć u odvikavanju od cigareta.


Kontrolirajte krvni tlak

Ako je previsok (140/90 mmHg i više) uzrokuje aterosklerozu koja priječi prolazak krvi, a nastali plak može u potpunosti začepiti krvnu žilu, ili se otrgnuti i dovesti do moždanog ili srčanog udara. Redovito mjerite krvni tlak kućnim tlakomjerom kako biste znali kako vam se kreće pritisak u žilama. Povišeni krvni tlak nema simptoma, a polovica oboljelih i ne zna da ga ima.


Pijte vodu

Pola krvi je voda, pa trebate biti hidrirani kako bi se krv obnavljala i tekla žilama. Pijte osam čaša vode na dan, ako vježbate ili su vani visoke temperature zraka potrebno je piti još više vode.


Ustanite od radnog stola ili kauča

Sjediti satima nije dobro za naša leđa, ali ni za cirkulaciju. Sjedenje slabi mišiće i usporava protok krvi u njima što može dovesti do stvaranja ugruška. Zato češće ustanite od stola, ako radite sjedeći posao ili s kauča ako puno vremena provodite ispred televizora. Mnogi uredski poslovi sve se više obavljaju stojeći. Ako pak stalno stojite, povremeno sjednite. Treba vremena da se čovjek navikne, ali tako se pomoću venskih zalistaka krv bolje vraća prema srcu.

Mišićno-venska pumpa bolje radi kada mišići nogu i stopala svojim kontrakcijama tjeraju krv.


Opustite se i dignite noge

Vježbe joge su lagane i pogodne za sve životne dobi, a njihova je prednost, između ostalog, u poboljšanju cirkulacije. Kada se krećete kisik dolazi u sve stanice, ali kada se "izvrnete" krv se pumpa u organe, posebno u srce i mozak.


Noge uz zid

Radi se o joga vježbi poznatoj kao Viparita Karani koja poboljšava cirkulaciju i umiruje naš parasimpatički živčani sustav pa je ova vježba jako dobra za miran san. Prije spavanja provedite deset minuta ležeći na leđima s nogama podignutim na zid. Nestat će poteškoće s otečenim nogama, depresivnim stanjem i nemirnim umom. Za još bolji učinak ispružite ruke iznad glave i osjetite kako se istežete.


Aerobno vježbanje

Aerobno vježbanje znači "s kisikom" pa kada trčite, vozite bicikl, plivate ili vježbate potičete dovod veće količine kisika u žile, srce je snažnije, a krvni tlak niži. Postavite si cilj da vježbate ili radite neku aerobnu aktivnost barem 30 minuta u danu. Ako vam je preteško, raspodijelite aktivnost u danu. Možete i hodati, ali trebali biste prijeći barem tri kilometra u satu da biste pospješili cirkulaciju.


Čučnjevi su zakon

Osim što poboljšavaju cirkulaciju, čučnjevi su dobar način snižavanja šećera u krvi i otklanjanja boli u leđima. Čučanj se s razlogom naziva kraljem vježbi. Prilikom izvođenja čučnja aktivira se cijelo tijelo, najviše su opterećene noge, zatim donji dio leđa, trbuh pa ostali dijelovi tijela. Uz čučanj mogu se uključiti i ruke. Važno je da ga pravilno izvodite.

Stanite tako da su stopala u ravnini ramena, leđa držite u neutralnom položaju, a koljena ravno iznad stopala. Uz udah polako savijte koljena, kukove i gležnjeve tako da noge budu pod pravim kutom (kao da ćete sjesti u stolac), a s izdahom se vratite u početni položaj.


Kompresivne čarape

Postoje preventivne kompresivne čarape koje podupiru cirkulaciju u nogama. Suvremena tehnologija i dizajn učinile su ih ugodnim za nošenje. Konzultirajte se s liječnikom ili ljekarnikom što je za vas najbolje. Neka stanja poput teškog poremećaja cirkulacije arterijskog sustava kontraindicirana su kompresivnim čarapama.


Jedite više povrća, a manje mesa

Mnogo voća i povrća osigurat će vrijedne hranjive sastojke za razliku od zasićenih masnoća u namirnicama životinjskog porijekla. Izbjegavajte šećer i previše soli u hrani jer oni narušavaju dobru cirkulaciju. Dovode do začepljenja krvnih žila, porasta krvnog tlaka i zastoja cirkulacije.


Četkajte tijelo, ne samo kosu

Četka s prirodnim vlaknima kojom ćete pročetkati kružnim pokretima cijelo tijelo trebala bi biti dio svakodnevne higijene. Osim što će potaknuti cirkulaciju, to je odlična metoda za podizanje osjeta ugode i nježne masaže čitavog tijela.

Suho četkanje pomaže i protiv suhe kože, djeluje kao piling, smanjuje celulit, poboljšava probavu i potiče oslobađanje toksina iz tijela. Činite to svakodnevno, počnite sa stopalima, prema gornjem dijelu tijela. Obuhvatite svaki djelić kože.


Toplo-hladno tuširanje

Kad se tuširate počnite s toplom vodom pa prebacite na hladnu jer ćete tako potaknuti širenje i stezanje mišća što značajno poboljšava cirkulaciju. Tuširanje uvijek završite hladnom vodom.

Linker
17. travanj 2024 23:30