Na radnom mjestu provodimo previše vremena u životu da bi na njemu bili dugoročno nezadovoljni i frustrirani.
 Foto: iStock
Trgnite se

Znakovi da je došao trenutak da promijenite posao

07. rujan 2016.
Na posao svakodnevno odlazite s grčem, sve odrađujete preko volje, loše se slažete s kolegama, prezirete šefa i potpuno vam je svejedno u kojem smjeru ide vaša firma... Priznajte si, napokon, da ste nezadovoljni i krenite dalje.

Svakog jutra osjetite bol u želucu kad čujete budilicu. Istina, nema puno ljudi koji se vedro ustaju iz kreveta. No, ono postaje još mučnije ako znate da vas taj dan čeka još jedan mučan dan na poslu koji ne volite. Ako vas vaše radno mjesto psihički iscrpljuje, oduzima gotovo svu energiju i osjećate se loše na njemu - vrijeme je za promjenu.

Ako su međuljudski odnosi na poslu katastrofalni, stalno sudjelujete u svađama i govorkanjima iza leđa, šef vas maltretira i ne poštuje, a vi nemate baš nikakvu potrebu da doprinesete uspjehu tvrtke, onda je trenutak da napišete svoj CV i krenete u potragu za novim poslom. Jasno je da novi posao nije lako naći, ali teško da ćete i dobiti priliku ako si iskreno ne priznate problem i krenete u njegovo rješenje.

Osobno nezadovoljstvo uzrokovano problemima na poslu, često utječe i naš privatni život, na odnose s nama bliskim ljudima i truje nam svakodnevicu.

Donosimo nekoliko pokazatelja da je vrijeme za nove poslovne izazove:

  • Odrađujete posao bez ikakvog entuzijazma - U početku ste se veselili poslu no taj entuzijazam je potpuno nestao. Potpuno vam je svejedno koliko kvalitetno radite i koliko doprinosite firmi. Odrađujete posao samo onoliko koliko je dovoljno da nitko ne primijeti da vas je zapravo baš briga za poslovni uspjeh i rezultate.
  • Ne učite ništa novo - Posao vam je postao potpuna rutina. Ne vidite nikakav napredak, a i svjesni ste da teško i možete napredovati jer nemate kud. Još je gore ako postoji mogućnost napredovanja i učenja, a vi za tim ne osjećate nikakvu potrebu.

  • Predobri ste za svoj posao - Zaposlili ste se davno iako ste bili prekvalificirani. Bili ste uvjereni da je to samo usputna stanica, ali su prošle godine, a vi se niste makli s mjesta. Iako ste očekivali napredovanje, to se nije dogodilo zbog niza okolnosti na koje niste mogli utjecati. Nezadovoljni ste i znate da možete bolje.

  • Mrzite svoj posao - Smatrate da je vaše radno mjesto potpuno nepotrebno i da ne doprinosi ničemu. Nekada je potrebno raditi i poslove koji nisu ono što zapravo želimo, ali su neophodan put do posla iz snova. No, vi ste predugo zapeli na lošem i osjećate se sve gore i beskorisnije.
  • Ne slažete se s kolegama - Stalno se osjećate isključeno. Imate osjećaj da vam pričaju iza leđa. Svi veselo odlaze na pauze, a vi ostajete sami.
  • Imate loš odnos sa šefom - Vaš šef je često neugodan prema vama, bahat, ne poštuje vaše mišljenje, ponekad vam i otvoreno govori da ga nije briga za vaše ideje. To dugoročno izaziva smanjenje vaše produktivnosti, a i velika je prijetnja vašem samopouzdanju.

  • Ugroženo vam je zdravlje - Posao vas toliko iscrpljuje i opeterećuje da se silni stres odrazio na vaše zdravlje. Ovo je već znak za alarm da je promjena nužna pod hitno.

Teme
Linker
26. rujan 2022 21:43