Internet je čudo baš zato što mnoge stvari možete dobiti besplatno

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Vrijeme je za nove navike

Želite uštedjeti novac, ali jednostavno ne znate odakle biste krenuli? Mi imamo male trikove za velike uštede

Naučite pametno raspolagati novcem u nekoliko koraka

Znamo da novac nije sve i sigurno nije smisao našeg života, ali igra itekako važnu ulogu. Kad se pojave računi za struju, vodu ili se pokvari auto, shvatimo koliko nam nedostatak novca može uzrokovati stres. Prema Američkom psihološkom društvu, briga o novcu je jedan od najvećih stresora u SAD-u.

Stoga, kako biste spriječili takve probleme, možda je vrijeme da drugačije pristupite svom budžetu.

Naravno, važno je odrediti zašto štedite, možda želite računalo, auto ili putovanje. Kad odredite cilj, puno lakše ćete se držati budžeta i smjernica za uštedu.

Odaberite banku s najboljim pogodnostima

Proučite tko ima najbolje benefite, možda ćete negdje imati manju naknadu ili manju kamatu na kredit.

Kad jednom uočite gdje "curi" vaš novac, napravit ćete važne promjene. Nazovite svog bankara i pitajte kakve benefite vam mogu ponuditi, ako se ništa ne promjeni, prebaciti svoj račun tamo gdje će vas više cijeniti.


Podijelite svoju plaću

Najbolji način da uštedite su jasno zacrtani ciljevi i budžet. Platite stanarinu (kredit) i režije, možda trajni nalog u ovom slučaju nije loša ideja. Zatim odredite budžet za hranu i kućne potrepštine. Zadnje mjesto na popisu imaju kave, izlasci i kino, oni ne trebaju imati veliki postotak u vašem budžetu.

Stavite sve troškove na papir. Možda ćete primijetiti da ste previše puta naručili hranu, a taj ste novac mogli uštedjeti za putovanje. Na taj način možete saznati kako uštedjeti više novca ili smanjiti dugove.


Provjeravajte stanje na računu

Da, ovo je povratak u stvarnosti koji nas može zaboljeti, posebice nakon izlaska ili odlaska u shopping. Međutim, važno je da provjeravate svoj račun kako biste pratili na što trošite novac. Isto tako, jedino na ovaj način možete uočiti kakve naknade uzima vaša banka.


Brinite o sebi

Ne kaže se bez razloga da zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Ako se razbolite, neki planovi padaju u vodu. Potrošit ćete novce na lijekove (naravno) i možda privatne liječnike. Kako biste spriječili takve probleme, zdravo se hranite, redovito vježbajte, izbjegavajte pušenje (dobro i za budžet) i spavajte barem osam sati dnevno.


Tuširajte se kraće

Bilo bi odlično kad biste se tuširali hladnom vodom jer ta navika može poboljšati vaš budžet. Međutim, ako vam je to previše ekstremno, možete smanjiti temperaturu nekoliko stupnjeva (ne mora izlaziti para iz vašeg tuša) i tuširati se kraće.

Istuširati se možete i za 15 minuta (umjesto vaših standardnih 30).


Napravite svoju pjenu za brijanje

Naravno, ako ste skloni "uradi sam" projektima, možete pronaći recepte za domaću pjenu za brijanje. Ako ipak želite jednostavnije rješenje, umjesto pjene za brijanje možete iskoristiti regenerator, ulje za kožu ili maslac od kikirikija.


Redovito čistite filtere

Redovito čišćenje filtera klima uređaja, mašine za pranje rublja i bilo čega drugog sigurno će produžiti životni vijek tom uređaju koji će samim time raditi učinkovitije i trošiti manje energije. Probajte se disciplinirati toliko da svakih mjesec dana očistite filtere, jednako kao što, primjerice, perete prozore.


Odrecite se skupih navika

Prestanite pušiti. Samo izračunajte koliko mjesečno trošite na ovu gadnu naviku.


Odredite dnevni budžet

Planiranje troškova jedan je od najvažnijih pravila za upravljanje budžetom. Pokušajte ograničiti iznos novca koji trošite svaki dan. To će vas spriječiti da bacate na novac na gluposti i odlaske u dućan da kupite 'samo nešto slatko'.

Svaki put kada poželite nešto kupiti, zapitajte se je li vam ta stvar zaista? Možete uvesti 30-dnevno pravilo, koje od vas zahtijeva da se strpite toliko dana i ako je želja ili potreba za tom stvari i dalje jaka - onda si kupite. U 30 dana imat ćete dovoljno vremena razmisliti o toj stvari koju biste kupili, cijeni, načinu na koji ćete platiti i tome koliko će to smanjiti vaš mjesečni budžet. Naravno da si s vremena na vrijeme moramo malo ugoditi, ali ako trebate 'stegnuti kesu' impulzivna kupnja nije trenutačno za vas.


Proučite popuste

Znate one letke u sandučiću koje redovito bacate? Vrijeme je da to prestanete raditi jer se na njima nalaze brojne akcije i popusti za svakodnevne potrepštine koje vam na kraju mjeseca mogu uštedjeti koju kunu.


Online treninzi i edukacije

Internet je čudo baš zato što mnoge stvari možete dobiti besplatno. Ako ste ljubitelj treninga kod kuće ili vam je prevelik gubitak vremena odlazak u teretanu, pronađite treninge koje možete raditi od kuće. Isto vrijedi i za edukacije.

Brojni treneri i stručnjaci imaju svoje YouTube kanale koji su besplatni, a potrebni su vam samo volja i malo prostora.

image

Online treninzi

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Počastite se

Dobro ste pročitali! S vremena na vrijeme važno je potrošiti novce na nešto što vam možda i ne treba. Primjerice, želite još jedan lak za nokte ili ruž za usne.

Ponekad je dobro nagraditi se kako biste smanjili osjećaj restrikcije. Ako samo štedite, možete doći u napast da odjednom potrošite velike iznose. Stoga, samo naprijed, kupite taj lak za nokte!


Pripazite na curenje vode

Ovo je navika koju prakticiraju mnogi ljudi, pazite da niste među njima. Ako često pustite vodu dok perete zube, stavljate šampon na kosu i gel za tuširanje na tijelo, izgubit ćete dosta novca. Vodite računa o ovoj navici i vidjet ćete kako vam se račun za vodu smanjuje.


Ugasite svjetlo

Tata je u pravu, ugasite svjetlo kad napustite prostoriju. Sigurno vas je tijekom djetinjstva živciralo ovo očevo "upozorenje", ali da, trebate ugasiti svjetlo koje vam nije potrebno. Ova navika će vam se još više svidjeti kad vidite manji račun za struju.




Otkažite newslettere

Kako odoljeti odličnom popustu vašeg omiljenog brenda? Otkažite pretplatu na newsletter. Iako vam popust od 70% može zvučati genijalno, kupovina nepotrebnih stvari ipak je gubitak novca.


Zajednički računi za streaming usluge

Željeli biste imati Netflix, ali nekako biste smanjili iznos pretplate? Podijelite ga s prijateljima, članovima obitelji ili možda cimerima.


Kućna druženja

Tijekom pandemija kućna druženja su narasla jer su se barovi i klubovi zatvorili. Možda ste i sami primijetili da ste uz kućna druženja smanjili potrošnju. Nastavite u tom ritmu.


Svakodnevni trikovi

Koliko kava popijete tijekom radnog vremena? Pomnožite taj broj sa 9 ili 10 koliko košta jedna. Koliko trošite na gablec? Odete li popodne u dućan još po nešto slatko? Navečer u kafiću potrošite na piće a još k tome popušite duplo više cigareta nego inače? Izračunajte koliko vas točno košta jedan vaš najobičniji dan. Možete li koju kavu zamijeniti onom instant ili ponijeti od kuće u termosici? Ako jedete sendvič za ručak, koliko bi vam bilo jeftinije napraviti ga doma i ponijeti? O kuhanom ručku da i ne govorimo. Stavite na papir te troškove i pogledajte na čemu možete uštedjeti. Mogli biste shvatiti da na razini tjedna možete uštedjeti i po stotinu kuna, a to je mjesečno 400 kuna! Idealno za kasicu prasicu.

Linker
03. travanj 2024 17:11