FOTOGRAFIJE: Genya Savilov/AFP
Apel za pomoć

Želite pomoći Ukrajini? Evo kako to možete učiniti

Hrvatski Caritas stavio je na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći

Hrvatski Caritas pokrenuo je u četvrtak humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Ukrajinu, nakon što je u srijedu ukrajinski Caritas poslao žurni poziv za pomoć preko mreže solidarnosti Caritasa Internationalis, priopćio je Hrvatski Caritas.

Stanje u Ukrajini eskaliralo je 24. veljače napadom Rusije na teritorij Ukrajine, koja je proglasila ratno stanje.

Humanitarna zajednica je na nogama, nacionalni Caritasi koji pripadaju regiji Europskog Caritasa u svakodnevnoj su koordinaciji s Ukrajinskim Caritasom te prate stanje i razvijaju planove za humanitarnu pomoć.

Hrvatski Caritas, kako navodi, stavio je na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnoga pružanja pomoći koje organizira Ukrajinski Caritas.

U četvrtak je preko platforme Zoom održan konferencijski sastanak europske regije Caritasa, na kojem su sudjelovali i naši predstavnici.

Naglasak je, kako ističe Hrvatski Caritas, na opremi kojom se koristi u kriznim stanjima koja su posljedica ratnih sukoba.

Hrvatski Caritas ističe kako je u tijeku evakuacija štićenika iz domova za nezbrinutu djecu, stare i nemoćne te osobe s teškoćama u razvoju koje s Caritasom SPES koordinira Američki Caritas preko humanitarnog mosta.

Hrvatski Caritas provest će projekte, što je i prije činio, u psihosocijalnoj pomoći i organiziranju ljetovanja za djecu s istoka Ukrajine, koja već godinama žive u neizvjesnosti i s posljedicama sukoba na granici, a prikupljat će i novac kojim će se poduprijeti suradnja s njihovim Caritasom.

Hrvatski Caritas poziva vjernike na molitvu za mir u Ukrajini.

- Duboko zabrinuti i tjeskobni, dok još uvijek liječimo i zacjeljujemo bolne rane sjećajući se Domovinskog rata, pridružujemo se pozivu Svetog Oca da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinimo Danom posta za mir - pozvao je Hrvatski Caritas.


Evo kako možete pomoći:

  • putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)
Linker
18. travanj 2024 22:43