SHUTTERSTOCK
Mudrost

Želite imati oštar i fokusiran um? 101-godišnji neurolog nudi fantastično rješenje

Dobri geni i malo sreće mogu biti dobar početak, no za održavanje uma na razini pomoći će posao, društvene te zabavne aktivnosti

Koliko ste puta u životu dobili rođendansku čestitku s floskulom „Živio ti meni još 100 godina!“ Da, ovom čovjeku se to doista i odgodilo. Američki neurolog, doktor Howard Tucker zauzeo je mjesto rekordera na Guinnessovoj listi. Naime, proglašen je najstarijim doktorom koji medicinu prakticira još od 1947. godine. Uz sve to, bio je i šef neurologije Atlantske flote tijekom Korejskog rata.

Najstariji neurolog

Budući da i sa svojih 101 godinom aktivno provodi ulogu doktora i neurologa, znatiželjni ga često pitaju kako mu uspijeva zadržati mozak oštrim i fokusiranim?

- Dobri geni i malo sreće mogu biti dobar početak, ali postoji jedan princip prema kojem živim i kojeg svatko može implementirati. On je, održavajte svoj um kroz posao i društvene te zabavne aktivnosti – odaje dr. Tucker.

Kako starimo, prolazimo kroz prirodne promjene koje utječu na naše mentalne sposobnosti. Neka se područja mozga mogu smanjiti, komunikacija među neuronima postaje manje učinkovita, a protok krvi prolazi isto u smanjenom obujmu.

Kao i svi drugi mišići u tijelu, naš mozak treba kontinuiranu vježbu kako bi napredovao.

Sljedeća tri rituala koja pomažu u zdravlju uma, dr. Tucker koristi svakodnevno.

1. Odlazim na posao

Istraživanje pokazuje korelaciju između umirovljenja i povećanog kognitivnog opadanja, zbog čega ovaj vremešan doktor još ne pomišlja na odlazak u mirovinu.

-Moj posao zahtijeva pregledavanje niz medicinskih predmeta i promišljanje o problemima. Ostati u toku s najnovijim napretkom u neurologiji čini moj mozak zauzetim - dodaje dr. Tucker.

Volontiranje, bavljenje hobijem i učenje novih vještina mogu pružiti veliku mentalnu stimulaciju. Ovaj je neurolog tijekom ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon redovite medicinske prakse, pohađao večernju školu za odvjetnika. Ispit je položio sa 67 godina.

2. Ostajem društven

Još jedno istraživanje dokazuje da snažni odnosi mogu pomoći održati naše pamćenje i kognitivnu funkciju.

- Nažalost, mnogi moji najbliži prijatelji, članovi obitelji i kolege su preminuli. No, sretan sam što mi je posao omogućio izgradnju odnosa s mlađim kolegama. Moja supruga Sara i ja također stavljamo visoko na listu prioriteta večere i druženje s ljudima iz zajednice - otkriva doktor.

- Najmanje dva puta tjedno, jedemo s mojom kćeri i njezinim mužem te s mojim sinom i njegovom ženom. Volimo isprobavati i nove restorane s prijateljima i kolegama - dodaje.

3. Čitam kako bih se zabavio

- Kada ne čitam o najnovijim napredcima i tretmanima u neurologiji, volim čitati biografije i detektivske priče. Uranjajući u dobru knjigu, fikciju ili nefikciju, vaš mozak obrađuje nove informacije. Vjerujem da je to ključno kako bi vaš um ostao oštar - zaključuje neurolog Tucker.

Dr. Howard Tucker je aktivan i na društvenim mrežama; na TikToku, Instagramu i Facebooku.

Linker
27. travanj 2024 04:52